
“Sel felaketleriyle başa çıkabilmek için uygun altyapının kurulması gerektiğini” ifade eden Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Özellikle belediyelerin acil müdahale pompalarını; kabinli, römorklu ve dizel motorlu, aksesuarları ile birlikte çalışmaya hazır bir şekilde depolarında bekletmeleri sel felaketi ile mücadelede hayati önem taşıyor. Pompaların kullanılmak istenen alana rahatlıkla taşınabilir olması da müdahaleyi kolaylaştırıyor.” dedi.
Sel olayları, orman yangınlarının sonra en yaygın ikinci doğal afet. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileriyle, Türkiye’de son 10 yıldır her yıl en az 100 sel olayı meydana geldi. Dünya Bankası’nın 2015 yılında yayımladığı bir analize göre Türkiye seller sebebiyle her yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) ortalama yüzde 6’sını kaybediyor ve her yıl 600 bin civarında kişi selden zarar görüyor. İklim değişikliğine karşı gerekli tedbirler alınamazsa, sel kaynaklı mal ve can kayıpları daha da artacak.

Vahdettin Yırtmaç- Masdaf Genel Müdürü
KABİNLİ ATIK SU POMPA SİSTEMLERİ…
9 Temmuz’da Karadeniz Bölgesi’nde felakete dönüşen sele dikkat çeken Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Sel felaketleriyle başa çıkabilmek için uygun altyapının kurulması gerekiyor. Ancak altyapı renovasyonu henüz yapılmadıysa ‘kabinli atık su pompa sistemleri’, taşkınlara müdahale etme olanağı sunuyor. Kabinli atık su pompa sistemleri, yüksek su seviyelerinin kontrol altına alınmasında, sel sularının tahliye edilmesinde ve böylece can ve mal kayıplarının en aza indirilmesinde önemli rol oynuyor.” dedi.
POMPALAR TAŞINABİLİR OLMALI…
Kurulumu ve kullanımının hayli kolay olduğunu belirtiği kabinli atık su pompa sistemlerinin suyun rahatça tahliye edilmesini sağladığını söyleyen Yırtmaç şunları dile getirdi: “Özellikle belediyelerin acil müdahale pompalarını; kabinli, römorklu ve dizel motorlu, aksesuarları ile birlikte çalışmaya hazır bir şekilde depolarında bekletmeleri sel felaketi ile mücadelede hayati önem taşıyor. Pompaların kullanılmak istenen alana rahatlıkla taşınabilir olması da müdahaleyi kolaylaştırıyor.”

Kabinli atık su pompa sistemleri, yüksek su seviyelerinin kontrol altına alınmasında, sel sularının tahliye edilmesinde, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesinde önemli rol oynuyor.
1977’DEN BERİ POMPA TEKNOLOJİLERİ ÜRETİYOR
Yırtmaç, “suyun ve enerjinin etkin kullanılması ve bu sayede yaşam kaynaklarının korunması” ilkesiyle ve yüzde 100 yerli sermayeyle 1977 yılında kurulan Masdaf’ın, enerji verimliliği sağlayan, çevreci ve inovatif “pompa teknolojileri” ürettiğini kaydetti.