Connect with us

Finans & Ekonomi

KABUKLU VE KURU MEYVECİLERİN KÜRESEL BULUŞMASI…

Fındık, incir, kayısı ve üzüm gibi birçok ürünün dünyadaki ana üretim merkezi olan ve 150’den fazla ülkeye kabuklu ve kuru meyve ihraç eden Türkiye açısından 40’ıncı Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (International Nut and Dried Fruit Council-INC), 60 ülkede bu sektörde faaliyet gösteren 1300 iş insanı bir araya geldi. INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, Londra’da gerçekleşen organizasyonda, “tüm kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki ürünlerin rekolte tahminleri, arz, talep ve ticaretiyle ilgili en son istatistiklerin irdelendiğini” belirtti.

 

22-24 Mayıs 2023 tarihinde Londra’da 40’ıncısı düzenlenen Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC) kuru meyve endüstrisiyle ilgili tek uluslararası etkinlik ve global istişare platformu olduğuna işaret eden INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, “Türkiye, fındık, incir, kayısı ve üzüm gibi birçok ürünün dünyadaki ana üretim merkezi. 150’den ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.” dedi.

INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, “Türkiye, fındık, incir, kayısı ve üzüm gibi birçok ürünün dünyadaki ana üretim merkezi. 150’den ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.” dedi.

60 ÜLKEDEN 1300 KATILIM…
Ege İhracatçı Birlikleri’nin EİB’nin uzun yıllardır INC kongrelerine katılarak Türkiye’yi ve sektörü temsil ettiğini belirten Göksan, Londra’daki organizasyonun önemine ilişkin şunları dile getirdi: “INC Kongresi bu sene üç gün boyunca 60 ülkeden kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki sektörünün önde gelen bin 300 ismini Londra’da bir araya getiriyor. Birleşik Krallık 75 bin ton yurt içi tüketimiyle dünyadaki en büyük 15’inci kuruyemiş tüketicisi. En çok tüketilen kuruyemişler; kaju (%30), badem (%26), ceviz (%15), fındık (%13) ve Antep fıstığı (%6). Son 10 yılda, kuruyemiş tüketimi yıllık yüzde 5 oranında arttı. Kuru meyve tüketiminde ise 92 bin 600 ton ile dünya çapında sekizinci tüketici ülke. Almanya’dan sonra en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ikinci pazar. Birleşik Krallık’a yıllık 154 milyon dolar kuru meyve ihracatı yapıyoruz. Kongrede tüm kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki ürünlerin rekolte tahminleri, arz, talep ve ticaretiyle ilgili en son istatistikler de irdeleniyor.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İNOVASYON…
Göksan, organizasyon hakkında şu bilgileri aktardı: “INC Kongresi’ndeki Sürdürülebilirlik Semineri’nde Cambridge Üniversitesi gibi dünyanın en önemli üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi tartışılacak ve orman varlığını artırmaya yönelik yeni INC Sürdürülebilirlik Projesi tanıtılacak. Beslenme Araştırmaları Semineri’nde ise tüketim alışkanlıklarında değişmesiyle dünyada yükselen trendlerden biri haline gelen kuru meyvelerin sağlığa faydaları konuşulacak. Aynı zamanda Financial Times gibi dünya basınından birçok üst düzey ismin katılımıyla genç yetenekleri belirlemenin önemine de odaklanılacak. Sektörün önde gelenlerine İnovasyon Ödülü ve Sürdürülebilirlik kategorilerinde ödüller de takdim edilecek.”

Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’ne (INC); INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, INC Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, TİM Yönetim kurulu Üyesi Birol Celep ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık başkanlığında Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir