Connect with us

Gündem

YAPAY ZEKÂ SEÇİMLERDE NASIL ROL OYNAYABİLİR?

Yapay zekâ odaklı teknolojiler geliştiren girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Dil modellemeleri alanındaki son gelişmeler ve Deepfake gibi teknolojiler sosyal medyada yanlış bilgilerin bot ve sahte hesaplar aracılığıyla yayılmasını kolaylaştırabilir. Ancak büyük veriyi analiz etmekte sağladığı olanaklar ile yapay zekâ, seçim güvenliği ve dezenformasyona karşı mücadelede katkı da sağlayabiliyor.” dedi.

 

ABD’deki 2016 seçimlerinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararıyla ilgili Brexit oylamasında sahte ve bot hesapların manipülatif etkilerinin yapay zekâ yardımıyla artığı gözlenmişti. Yapay zekânın, bu ve benzeri durumları engellemek için alınabilecek önlemlerde de devreye girebileceği belirtiliyor.

“SEÇİM GÜVENLİĞİNDE DE KATKI SAĞLAYABİLİR”
Yapay zeka odaklı teknolojiler geliştiren girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Dil modellemeleri alanındaki son gelişmeler ve Deepfake gibi teknolojiler sosyal medyada yanlış bilgilerin bot ve sahte hesaplar aracılığıyla yayılmasını kolaylaştırabilir. Ancak büyük veriyi analiz etmekte sağladığı olanaklar ile yapay zekâ, seçim güvenliği ve dezenformasyona karşı mücadelede katkı da sağlayabiliyor.” dedi.

Dr. Erdem Erkul- Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı 

“SAHTE HESAPLAR YAPAY ZEKAYLA BELİRLENEBİLİR”
“ChatGPT gibi uygulamalarla etkileşimi yüksek paylaşımlar üretilebileceğine ve Deepfake teknolojisiyle oluşturulan sahte videoların bot hesaplar aracılığıyla hızla yayılabileceğine” dikkat çeken ve “Örneğin, 2016’daki ABD seçimleri öncesindeki iki aylık süreçte 36 bin otomatik hesap üzerinden 288 milyon kez retweet edilen 1,4 milyon paylaşım yapıldığı raporlara yansıdı. Bu paylaşımlar hemen sonrasında silindiği için fark edilmesi zorlaşıyor.” ifadeleriyle uyaran Dr. Erkul, ardından şunları söyledi: “Buna karşın bu paylaşım trafiğinin ve sahte hesapların tespit edilmesi için de yine yapay zekâdan faydalanmak mümkün. Büyük veriyi analiz etmekte sağladığı olanaklar ile yapay zekâ, dezenformasyona karşı mücadelede katkı da sağlayabilir.”

2022’de Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adayı Yoon Suk-yeol’un yapay zekâ destekli dijital avatarı kısa sürede 7 milyondan fazla genç seçmenle metaverse ortamı üzerinden buluşarak konuştu.

YOON SUK-YEOL’UN YAPAY ZEKA DESTEKLİ AVATARI…
Yapay zekânın birçok ülkede farklı uygulama alanlarıyla seçim kampanyalarında daha fazla fonksiyonel hale geldiğini kaydeden Erkul, konuya ilişkin şu detayları paylaştı: “Yapay zekâ seçmen kitlesini analiz etmekte ve seçim kampanyalarında önemli avantajlar sağlayabiliyor. Örneğin 2022’de Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adayı Yoon Suk-yeol’un yapay zekâ destekli dijital avatarı kısa sürede 7 milyondan fazla genç seçmenle metaverse ortamı üzerinden buluşarak konuştu. Yanıtları gazete manşetlerine taşınan Yoon Suk-yeol bu destekle seçimi kazandı. ABD’de ise Demokrat Parti’nin seçmenlerin sosyal medyadaki siyasi eğilimlerini analiz ederek yaklaşan seçimler öncesi kampanya finansmanı için yapay zekâ yardımıyla kişiselleştirilmiş mektuplar yazdığı basına yansıyan haberler arasında. Öte yandan yapay zekâ sadece seçim kampanyalarında değil seçim ve sandık güvenliği anlamında da fırsatlar sunabilir. Örneğin yapay zekâ destekli uygulamalar oy verme işlemlerinde kişisel asistan olarak görevlendirilebilir, sandık sonuçlarının takip edilmesinde hız kazandırabilir, geçmiş seçim sonuçlarıyla karşılaştırmalı analiz ortaya koyabilir, olağandışı durumların takibini kolaylaştırabilir.”

“Yeni Zelanda’daki 2018 seçimlerinde “SAM” adı verilen uygulama, dünyanın ilk yapay zekâlı siyasetçisi olarak siyaset tarihe geçti.

DÜNYANIN İLK YAPAY ZEKÂLI SİYASETÇİSİ…
“Yeni Zelanda’daki 2018 seçimlerinde “SAM” adı verilen uygulamanın dünyanın ilk yapay zekâlı siyasetçisi olarak siyaset tarihe geçtiğini” hatırlatan Erkul, “SAM’in iddiası zaman, yer kısıtlaması olmadan her an vatandaşların sorunlarını dinleyebilmesi. SAM ilk kullanıma girdiği günden bu yana hâlâ internet sitesi üzerinden seçmenlerin taleplerini dinliyor ve çözümlerini paylaşıyor. 2018 Rusya seçimlerinde de Yandex yapay zekası Alice’i yaratarak seçimlere katılmasını sağlamıştı. Alice o seçimlerde Rus vatandaşlarından yaklaşık 25 bin oy aldı. Muhalif söylemler hakkında fikri sorulan Alice’in bu fikirleri dile getirenlerin cezalandırılması gerektiğini söylemesi ise tepki çekmişti. Japonya’da ise yapay zeka ile belediye seçimlerinde karşılaştık. Japonya’nın başkenti olan Tokyo’nun Tama ilçesinde belediye başkanlığı yarışına giren ‘Mitchihido Matsuda’ ismi verilen yapay zekâ uygulaması 4 bin oy alarak 3’üncü sırada yer aldı. Matsuda’nın seçim vaadi ise 100 kişiden 99’unun yönetiminden memnun kalacağı idi.” bilgilerini aktardı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir