NFT borsası Goidea’nın Kurucusu Mesut Bingül, “2022 sonlarına doğru küresel ekonomik koşullar sebebiyle düşen NFT piyasalarındaki işlem hacimlerinin 2023’ün ilk çeyreğindeki umutlu havayla toparlandığını” belirtti. Türkiye’de spor ve sanat camiasından tanınmış isimlerin NFT projelerine destek verdiğini açıklayan Bingül, spor odaklı NFT’lerin 2022’de bir önceki yılın hacmini ikiye katlayarak 2,6 milyar dolarlık bir pazar haline geldiğini ve bu pazardaki büyüklüğün 2032’de 41,6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
DappRadar tarafından yayımlanan rapora göre 2023 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan ilk çeyreğinde 2022’nin son çeyreğine nazaran yüzde 137 artışla 4,7 milyar dolarlık NFT (Non Fungible Token) satışı gerçekleşti. NFT piyasası, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en iyi performansını gösterdi. 2023’ün ilk üç ayında 19,4 milyon adet NFT satıldı. Bir önceki çeyreğe kıyasla satılan NFT sayısı yüzde 8,56 arttı.
NFT borsası Goidea’nın Kurucusu Mesut Bingül ile Türk futbolunun efsane isimlerinden İlhan Mansız.
2020’DEN SONRA YILDIZI PARLADI…
Daha ziyade sanat eserleri için üretilen, dijital sahiplik yaklaşımı oluşturan, Türkçeye “değiştirilemez token” diye çevrilen, “nitelikli fikri tapu” fonksiyonu gören ve blok zinciri teknolojisiyle korunan NFT’lerin yıldızı 2020 yılından sonra parlamaya başlamıştı.
NFT borsası Goidea’nın Kurucusu Mesut Bingül, “2022 sonlarına doğru küresel ekonomik koşullar sebebiyle düşen işlem hacimlerinin 2023’ün ilk çeyreğindeki umutlu havayla toparlandığını” kaydetti.
NFT diye kısaltılan dijital sanat eserleri için 2020 yılının bir dönüm noktası olduğunu belirten Mesut Bingül, “NFT’nin sanatçı ve sanatsever arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlayarak bir anlamda sanatı demokratikleştirdiğini” ifade etti.
Türkiye’de spor ve sanat camiasından tanınmış isimlerin NFT projelerine destek verdiğini açıklayan Mesut Bingül, spor odaklı NFT’lerin 2022’de bir önceki yılın hacmini ikiye katlayarak 2,6 milyar dolarlık bir pazar haline geldiğini ve bu pazardaki büyüklüğün 2032’de 41,6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
GÜÇLÜ GÜVEN İLİŞKİSİ…
“NFT yatırımcıları, yeni duyurulan bir NFT koleksiyonu için topluluğun ilk üyelerinden oldukları için, değeri kısa zamanda artma potansiyeli taşıyan eserlere ilk günlerde sahip olabiliyor.” diyen Bingül, şunları söyledi: “Bu teknoloji, esasında projelerin sahipleri ve takipçileri arasındaki güçlü güven ilişkisine dayanıyor. Bu güvenin sağlandığı proje ve platformlarda sanatçılar üretimlerini dijital ortamda gelire dönüştürebilirken, sanatseverler de eserle güçlü bir bağ kurarak manipülatif eylemlere geçit vermeyen bir sahiplik anlayışı inşa edebiliyor.”
“SPOR VE SANAT CAMİASINDAN TANINMIŞ İSİMLER DESTEK VERİYOR”
Türkiye’de spor ve sanat camiasından tanınmış isimlerin NFT projelerine destek verdiğini açıklayan Bingül, şu bilgileri aktardı: “Mehmet Yalçınkaya, İlhan Mansız, Kaan Sarpkaya, Halil Söyletmez, Volkan Demirel, Tolgahan Sayışman, Murat Sakaoğlu, Gizem Örge, Efecan Dianz, Mustafa Ak gibi pek çok tanınmış ismin NFT projelerine aktif olarak yatırım yaptığını biliyoruz. Türkiye’nin ilk yerli NFT borsası Goidea olarak, tamamen Türkiye merkezli bir sistem ve altyapıyla, NFT yatırımı yapmak isteyen bu isimlere hizmet veriyoruz. Goidea projemiz özellikle spor ve sanat dünyasından kısa sürede beklentilerimizin üstünde bir destek aldı.”
SPOR ODAKLI NFT PAZARI 2032’DE 41,6 MİLYAR DOLARA YÜKSELECEK
Spor odaklı NFT’lerin 2022’de bir önceki yılın hacmini ikiye katlayarak 2,6 milyar dolarlık bir pazar haline geldiğini ve bu pazardaki büyüklüğün 2032’de 41,6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini dile getiren Bingül, “NFT; bir kulübe, topluluğa, taraftar grubuna ait hissetmenin güçlü sembollerinden birine dönüşüyor. NFT ilerleyen dönemde tıpkı bir spor kulübünün atkısı, bir futbolcunun forması gibi, hayranların özel değer atfettiği bir dijital varlık halini alacak. Spor ve sanat disiplinlerine odaklanıyor, bu yaklaşımı paylaşan NFT projelerinin öncüsü oluyoruz.” dedi.