
Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasında turizmin birincil derecede öneme sahip olduğunu vurguluyorlar. Yeni Hatay’ın zemini sağlam arazilere kurulması gerektiğinin altını çiziyorlar.
İstanbul’daki Hataylı sivil toplum kuruluşları (STK) ve akademisyenler, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüklerindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde en fazla yıkıma uğrayan Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi için bir komite kurdu. Komite, Hatay’da turizmi geliştirmeye ve şehrin yeniden yapılandırılmasına odaklanacak.
SAMANDAĞ SAHİL PROJESİ…
Hatay sevdalısı iş insanı Ömer Niziplioğlu’nun öncülüğünde İstanbul’daki Hatay orijinli STK’ların katılımıyla gerçekleşen toplantıda, şehrin geleceğini kurtaracağı belirtilen ‘Samandağ Sahil” projesi kamuoyuna tanıtıldı. Samandağ-Belen arasındaki yumuşak zeminli araziler ile Amik Gölü’nün kurutulmasından elde edilen yerlerin yapılaşmaya açıldığına ve sahil kesimlerinin yazlık konutlarla dolduğuna işaret edilen toplantıda, Hatay’ın tıpkı Antalya’da olduğu gibi iyi bir planlamayla deniz turizmine kazandırılması ve zemini sağlam alanlarda yeniden kurulması gerektiğinin altı çizildi.

İstanbul’daki Hatay orijinli STK’lar ve Hataylı akademisyenler, 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasına kaktı sunmak amacıyla bir araya geldi.
HATAY İÇİN ÖNERİLER…
Deklare edilen projenin detayları şöyle:
–Akdeniz ülkeleri deniz turizminden önemli boyutta gelir sağlarken, deniz turizmi Türkiye’de sadece Antalya’yla sınırlı kalmaması; başta Hatay olmak üzere Adana ve Mersin sahillerine yayılması.
-Yeni yerleşimin planlanması ve yepyeni Hatay kenti kurulması.
-Planlamanın ve yapılaşmanın hızlanması için Hatay alan başkanlığı kurulması .
-Az yoğunluklu ve doğaya saygı ilkeleri gözetilerek hoteller bölgesi oluşturulması.
-Şehrin eğlence yeme içme yerlerinin oluşturulması.
-Ticareti canlandıracak ve global markaların da olacağı cadde ve meydanların projelendirilmesi.
-Sahilde halkın da denize girebileceği alanların yanına yelken, sörf, bisiklet, plaj voleybolu, tenis, basketbol ve koşu alanlarının yapılması.
-Tarihi ve inanç değeri taşıyan yapıların iyileştirilip turizme hazır hale getirilmesi.
-Enkazların temizlenip Samandağ’an Erzin’e kadar sahile dökülerek halka yeşil alanlar oluşturulması
-Kalan enkazlarla kruvaziyer gemi limanı ve marina inşa edilmesi. Böylelikle Hatay’a yılda 2-3 milyon turist gelmesinin sağlanması.
-Hatay’dan başlanılarak Şanlıurfa, Adıyaman, Adana ve Gaziantep’te tarih ve kültür turizminin canlandırılması.
HATAY KOMİTESİNİN ÜYELERİ
İstanbul’daki Hataylı STK ve akademisyenlerden oluşan komitenin üyeleri:
Ömer Niziplioğlu (Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu Başkanı (ULİKAD), Dr. Tevfik Usluoğlu (Asi- Der Yönetim Kurulu Başkanı/ Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı/ Liva İstanbul Yatırım Danışmanlık Firması Sahibi), Dr. Tamer Çiçek (Adonis Turim ortağı ve Otel işletmecisi), Eyüp Muhçu (Mimarlar Odası Genel Başkanı), Mustafa Özçelik (Mimarlar Odası Antakya Şube Başkanı), Hatice Pamir (MKÜ Öğretim Üyesi), Mişel Atik (Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı), Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Jozef Naseh (Arkeolog), Ali Ekşi (Helen Turizm’in sahibi), Ayhan Kara (Has Otomotiv ortağı), Ahmet Bahadırlı (Bakırköy Belediyesi eski Başkanı), Bahri Polat (Gazeteci, hataylim.com haber sitesinin sahibi), Asuman Süar (İskenderun Derneği Başkanı), Ahmet Kara (Antakya Derneği Başkanı), Mustafa Özçelik, Alparslan Özdemir, Şeref Öğün, Hasan Erol, Yılmaz Ay, Sabriye Kocabalkan, Mehmet Ali Çam, Ayhan Erdem, Levent Yarar, Hakkı Kurt, Ragıp Terzi, Av. Ramazan Şenoğlu.