
Kış sezonunda dünyada en fazla uluslararası bisiklet yarışı Türkiye’de gerçekleşecek. Türkiye Kış Yarışları Serisi için 76’sı yabancı 80 bisiklet takımı Antalya’da. 23 yarışta 63’ü Türk, 1323 sporcu pedal çevirecek. Bisiklet Turizmi Derneği Başkanı Şamil Yaşacan “Olimpiyatlara katılacak sporcular ülkemize gelip bu yarışlara katılıp 5 aylık kamp sürecinde hazırlıklarını yapacak. Bu organizasyon hem ülke ekonomimize katkı sağlarken hem de tanıtımımızı da yapacak.” dedi. Yaşacan, 2023 yılında 85 milyar dolarlık ticari hacme ulaşacağını açıkladığı Avrupa bisiklet turizmi pastasından ciddi oranda pay alabilmek için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Ardı ardına önemli bisiklet yarışları ve kamp organizasyonlarına ev sahipliği yapan Türkiye’nin bisiklet turizmindeki yükselişi sürüyor. Antalya merkezli Bisiklet Turizmi Derneği’nin öncülük ettiği ve Dünya Bisiklet Birliği (UCI) takvimine giren 23 uluslararası bisiklet yarışıyla bu yükselişin ivmesi daha da hızlanacak. 23 yarışlık Türkiye Kış Yarışları Serisi için 76’sı yabancı 80 takım Antalya’da. Yarışlarda 63’ü Türk, 1323 sporcu pedal çevirecek.
YARIŞLAR 28 OCAK’TA BAŞLIYOR
Şehirdeki 24 bisiklet dostu otelde konaklayan takımlar, Türkiye’nin tanıtımına ciddi katkı sağlayacak bu yarışlarla sezona hazırlanacak. 10 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek kamp kapsamındaki yarışlar, 28 Ocak’ta başlayacak. Kemer, Antalya, Kundu, Belek, Side ve Alanya’daki Türkiye 2023 Kış Yarışları Serisi, UCI ve olimpiyat puanı verildiği için profesyonel dünya takımları açısından büyük önem taşıyor. Bu takımların çoğu, başta Kayseri-Erciyes olmak üzere yaz dönemindeki yüksek irtifa kamplarına katılmayı da planlıyor.
“TÜRKİYE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKECEK”
Söz konusu organizasyonun dünyadaki en büyük uluslararası bisiklet yarış serisi olacağını ve Türkiye’nin dikkatleri üzerine çekeceğini ifade eden Bisiklet Turizmi Derneği Başkanı Şamil Yaşacan “Olimpiyatlara katılacak sporcular ülkemize gelip bu yarışlara katılıp 5 aylık kamp sürecinde hazırlıklarını yapacak. Bu organizasyon hem ülke ekonomimize katkı sağlarken hem de tanıtımımızı da yapacak.” dedi.

Şamil Yaşacan- Bisiklet Turizmi Derneği Başkanı
“GOLF GİBİ SADECE ANTALYA ODAKLI OLMAYACAK”
Antalya’yı pilot bölge belirlediklerini ve yarışları Türkiye’nin 7 bölgesine yaymayı hedeflediklerini belirten Yaşacan şunları söyledi: “Golf gibi sadece Antalya odaklı değil, Türkiye odaklı bir proje olacak. Hem yaz hem kış mevsimlerinde bu organizasyonları yapacak, ülkeye kaliteli ve de nitelikli müşteriyi getirecek kapasitedeyiz. Bisiklet müşterileri tarihe, gastronomiye, kültüre ve sağlığa geliyor. Ülkemiz hem bu nitelikler bakımından hem de lojistik açısından çok zengin. Bizim bu müşterileri, bu tür yarışmalarla ülkemize kazandırmamız gerekiyor.
“BİSİKLET DOSTU KONAKLAMA TESİSİ BELGESİ GEREKİYOR”
Futbol turizminde nasıl rakibimiz yoksa 2-3 sene içerisinde bisiklet turizminde de rakibimizin olmayacağına inanıyoruz. Bisiklet turizmi Avrupa’da 2023 yılında 85 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşacak. Bu pastadan ciddi bir pay almak için ülke olarak yapmamız gerekenler var. Sporcuların ekipmanları ile rahatça konaklayabilmeleri için ülkenin her bölgesinde bulunan otellerin Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi belgesini almaları gerekiyor. Karayolları da dahil olmak üzere devletimizin bütün kurumlarının bütün il, ilçe, kasaba ve köylerde bu işe dikkat çekmesi gerekiyor.”