Connect with us

Finans & Ekonomi

“BORSA YÜKSELİYOR DEMEK Kİ EKONOMİ İYİ DÜŞÜNCESİ GERÇEKÇİ DEĞİL”

“Türkiye’de ortaya çıkan faiz enflasyon tutarsızlığı sebebiyle bir çeşit paradan kaçış süreci yaşandığını ve bunun enflasyonu daha da körüklediğini” ifade eden Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Bu sene hep altını çizdik yine çizmekte fayda var; faiz politikamız gerçekçi değil.” dedi. Yelkençiber’e göre 2023 yılının ilk yarısı “seçim ekonomisi”, ikinci yarısı ise ekonomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üretileceği “kemer sıkma” dönemi olacak.

 

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, 2022 yılındaki ekonomik tabloyu değerlendirdi ve 2023 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı.

“SÜREÇ, ENFLASYONU DAHA DA KÖRÜKLÜYOR”
“2022’de enflasyonda hızlı bir artış yaşandı fakat buna karşılık talep canlı kalmaya devam etti. Ekonomik teori açısından bakıldığında fiyatı artan mala yönelik talebin düşmesi gerekir. Oysa ülkemizde tam tersi oluyor; fiyatlar hızla arttığı halde fiyatı yükselen mallara yönelik talep de artıyor.” diyen Yelkenbiçer, altını çizdiği çelişkili durumun sebebine ve sonucuna dair şunları kaydetti: “Böyle bir ortamda parayı bankaya yatırmak satın alma gücü kaybı yaratacağı için büyük tasarruf sahipleri gayrimenkul alımına, borsaya, araçlarını değiştirmeye yönelirken, küçük tasarruf sahipleri ileride daha da artacağını düşündüğü malları satın alıp stoklamaya ve kısmen borsaya yöneliyor. Ortaya çıkan bu faiz enflasyon tutarsızlığı nedeniyle bir çeşit paradan kaçış süreci yaşanıyor ve bu süreç enflasyonu daha da körüklüyor.”

“Bu sene hep altını çizdik yine çizmekte fayda var; faiz politikamız gerçekçi değil.” diyen Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkençiber’e göre 2023 yılının ilk yarısı “seçim ekonomisi”, ikinci yarısı ise ekonomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üretileceği “kemer sıkma” dönemi olacak.

“FAİZ POLİTİKAMIZ GERÇEKÇİ DEĞİL”
“Vatandaşlarımızın bir kısmı anaparayı korumak için döviz alımına yöneliyordu fakat bankaların döviz mevduatı tutması bir anlamda cezalandırılmaya başlayınca bankaların müşterilerini farklı alanlara yönlendirmesi sonucu dövize talep eskisine göre düştü. Son aylarda borsada ortaya çıkan normal dışı yükselişler tümüyle bu sebepten kaynaklanıyor. Daha önce hiç borsada yatırım yapmamış olan bireyler de faizden getiri elde edemeyeceğini, anaparasını koruyamayacağını görünce tasarrufunu hisse senetlerine yatırmaya yöneliyor ve o nedenle hisse senetlerinin değerleri, dolayısıyla BIST 100 endeksi artıyor.” tespitini ortaya koyan Yelkenbiçer, ardından şu kanaatini dile getirdi: “Borsa yükseliyor demek ki ekonomi iyi gidiyor demek böyle düşününce gerçekçi değil. Günü gelip de faiz enflasyon düzeyine çıkarılmak zorunda kalınınca borsadaki hisse değerleri ve gayrimenkul fiyatları bu kez hızlı çöküşler yaşayacak. Bu sene verdiğimiz görüşlerde hep altını çizdik yine çizmekte fayda var; faiz politikamız gerçekçi değil.”

“2023’ÜN İLK YARISI SEÇİM EKONOMİSİ, İKİNCİ YARISI KEMER SIKMA DÖNEMİ”
Yelkenbiçer’in 2023 öngörüleri ise şöyle: “Ekonomik anlamda tüm dünyada bir kriz olduğunu yadsıyamayız fakat gelişmiş ülkelerde enflasyonla mücadelenin iktisat politikasının temeli haline geldiğini görüyoruz. Temmuz 2023’ten itibaren seçimin sonuçlanmasından sonra Türkiye’nin kaçınılmaz olarak enflasyon karşıtı bir politika uygulamasını bekliyoruz. 2023’e bakınca yılın ilk yarısının seçim ekonomisi; ikinci yarısının da ekonomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üretileceği kemer sıkma dönemi olacağını düşünüyorum. Seçim ekonomisi dediğim kısımda muhtemelen EYT yasası çıkacak ayrıca yaklaşık 10 milyon emeklinin maaşı yükseltilecek. Seçime kadar 2 kez asgari ücret zammı olması muhtemel bu da seçimlere yaklaşık 10.000 TL psikolojik sınırı etrafında gireceğiz demektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir