Gündem
ALTILI MASA 84 MADDELİK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİ AÇIKLADI…
Altılı Masa, “Anayasa değişikliğine ilişkin öneri paketini” Ankara Bilkent Otel’de genel başkanların da katıldığı toplantıda açıkladı. 84 madde ve 9 bölümden oluşan pakette Türkiye’nin demokratikleşmesine engel görülen konular yeniden düzenleniyor.
Kamuoyunda ve muhataplarınca “Altılı Masa” diye isimlendirilen muhalefet bloğunun liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın katıldığı törenle 84 madde ve 9 bölümden oluşan “anayasa değişikliği öneri paketi” deklare edildi.

Altılı Masa’yı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, Anayasa değişikliği paketinin açıklandığı toplantıda hazır bulundu.
DETAYLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI ANLATTI
Ankara Bilkent Otel’deki toplantıda paketin detaylarını CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya açıkladı.

Altılı Masa’nın Anayasa değişikliği paketini, partilerin genel başkan yardımcıları açıkladı.
PAKETTE ÖNE ÇIKAN DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ…
Altılı Masa’nın anayasa değişikliği öneri paketinde cumhurbaşkanının görev süresi için 7 yıl ve bir dönem kuralı getiriliyor. Siyasi partiler hakkında kapatma davası açılması TBMM’nin iznine bağlanıyor. Milletvekili seçilme yeterliliği yeniden düzenleniyor. Çocukların cinsel istismarı ve kadına yönelik şiddet suçlarından mahkûmiyet alanlara milletvekilliği yolu kapatılıyor.
Partili cumhurbaşkanlığı sona eriyor. Cumhurbaşkanının yurt dışına çıkması veya cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda vekâlet TBMM Başkanı’na veriliyor.
Cumhurbaşkanının yasaları veto yetkisinin kaldırılıyor. Uluslararası anlaşmalardan geri çekilmek için TBMM onayı gerektiği hükme bağlanıyor.
TBMM’nin üye sayısı 600 olarak muhafaza ediliyor. Yurt dışı seçim çevresinden seçilecek milletvekili sayısının 15’i geçmeyeceği kaydediliyor.
TBMM seçimlerinin 5 yılda bir yapılacağı ifade ediliyor.
Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için basit çoğunluk yerine TBMM’de salt çoğunluk aranma şartı getiriliyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 15 üyeden oluşacak. Kurul iki daire ve Genel Kurul halinde çalışacak. Üyelerin 8’i Yargıtay, 7’si Danıştay üyeleri arasından seçilecek. Görev süresi 6 yılla sınırlanacak. Üye ikinci defa seçilemeyecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına ilişkin kararları Anayasa Mahkemesi’nin denetimine açılıyor. Bu haklar dışındaki kararlarda yargı yolu yine kapalı kalıyor.
56’ncı maddesinde yapılacak değişiklikle, sağlık hakkı ve çevre hakkının yeniden düzenlenmesi önerilirken hayvan haklarının da anayasal güvence altına alınması teklif ediliyor.
AÇIKLAMALARDAN PASAJLAR…
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: “12 Eylül darbe hukukun yarattığı güçsüz bir parlamenter sistemi değil güçlendirilmiş bir parlamenter sistem öneriyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle Gazi Meclisi bugün yaşadığı ağır vesayetten kurtaracağız. Yargıyı vesayetten kurtaracağız. Yargının üzerindeki siyasi tahakküme son vereceğiz. Yargının kurucu unsuru savunmayı ve baroları ilk kez anayasal güvenceye kavuşturacağız. Seçilmiş yerel yöneticilerin yargı kararı olmadan görevlerinden uzaklaştırılmalarına son vereceğiz. Basını, sivil toplum örgütlerini, düzenleyici ve denetleyici kurumları vesayetten kurtaracağız. Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına adım atarken bu topraklara eşitliği, özgürlüğü, adaleti hep birlikte getireceğiz.”
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu: “Meclis’in temsil gücünü arttırabilmek amacıyla seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Siyasi partiler hakkındaki yaptırım hükümlerini Avrupa Konseyi standartları ışığında gözden geçirerek değiştirecek, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi parti hürriyetini güçlendireceğiz. 6 milyonu aşan diasporanın doğrudan mecliste temsil edilmesini sağlayacağız.”
Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel: “Milletimizin görüşüne arz ettiğimiz anayasa değişikliği önerisinin hayata geçmesiyle birlikte yürütmenin her kademesinden, dört senedir her gün duyduğumuz “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla” klişesini artık duymayacağız. Çünkü yürütmenin tüm unsurları görevlerini yerine getirirken, sorumluluklarını ifa ederken talimatı Anayasadan ve yasalardan alacak. Hazırladığımız anayasa değişikliği önerisi ile şeffaf, denetlenebilir, hesap veren bir yürütmeyi ve yönetimde istikrar ile bütünlüğü yeniden inşa etmeye gayret ettik.”
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı: “Bu metin bir hükümet sistemi değişikliği yanında gerçek bir hukuk devletini inşa edebilmek için yargının bağımsızlığını sağlamayacak önemli yenilikleri vaat etmiştir. Bu amaçla önerimiz, yargı mensuplarına bireysel bağımsızlıklarını, yargı kuruluşlarına da kurumsal bağımsızlıklarını sağlayan yenilikler içermektedir.”
İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz: “Anayasanın ikinci kısmının başlığını “Temel Hak ve Hürriyetler” olarak değiştirerek otoriter anayasacılık anlayışına karşı demokratik ve özgürlükçü anayasa inşası inanç ve kararlılığımızı vurguluyoruz.”
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya: “Yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarını artırılması, yerel yönetimlerde demokratik katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin hâkim kılınması, merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki idari denetiminin sınırlarının açıkça belirlenerek yerindelik denetimi anlamına gelen vesayet uygulamalarına son vermek için Anayasa’nın 127. Maddesi’nde bir değişiklik teklifi öngördük. Bu değişiklik teklifimizde görevi ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma mahalli idare organlarını veya bu organın üyelerinin İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırma uygulamasına son veriyoruz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın da katıldığı Ankara Bilkent Otel’deki toplantıda, Altılı Masa’nın 84 madde ve 9 bölümden oluşan “anayasa değişikliği öneri paketi” deklare edildi.

Benzer Haberler
-
ÇALIŞANLARINA RAMAZAN YARDIMINI PLUXEE İLE YAPANLARA SGK PRİMİNDEN YÜZDE 100 MUAFİYET…
-
BÜYÜK VERİ DEPOLOMAYA “BOYUT ATLATAN” PROJE…
-
TÜRK ŞİRKETİNDEN TARIM TEKNOLOJİLERİNDE DÜNYADA BİR İLK
-
KASIM 2024’TE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 47,09…
-
İNTERNET REKLAM GELİRLERİ 2028’DE TÜRKİYE’DE 2,5 MİLYAR DÜNYADA İSE 3,4 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK…
-
ZAİM GÜVENÇ’TEN BEŞİNCİ TEKLİ: AŞK DENİZİ…