Gündem
“HEM HASTALARA HEM DE SAĞLIK SEKTÖRÜNE DEVA OLACAĞIZ…”
-DEVA Partisi Beylikdüzü İlçe Başkanı Tuğrul Öztürk, ilçede sağlık sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşları ziyaret ederek DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysun Hatipoğlu tarafından 30 Haziran 2022 tarihinde açıklanan “Sağlıkta Atılım Eylem Planı” hakkında detaylı bilgiler aktarıyor. 16-22 Ağustos tarihleri arasındaki ziyaret programında sağlık sektörü paydaşlarınca dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri rapor halinde parti genel merkezine iletilecek.
– Tuğrul Öztürk: “Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan’ın vurguladığı üzere, sağlık sisteminde performansa dayalı gelir sistemini yeniden düzenleyip sağlık çalışanlarının gelir seviyesini artıracağız. Akademik yayın ve çalışmalara verilen destekleri güncelleyeceğiz. Emekli hekim ve diğer sağlık meslek mensupları için ek göstergeleri yeniden düzenleyeceğiz. Asistan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının nöbet sürelerini kısaltacağız. Sağlık çalışanlarının mesleki saygınlıkları korunacak ve nöbet süreleri kısaltılacak. Vatandaşlar aile hekimliklerinde nitelikli muayeneye erişebilecek. Şehir hastanelerine ulaşım ücretsiz olacak. Genel Sağlık Sigortası teminat paketi yeniden yapılandırılacak. Biyoteknoloji ile gen ve hücre gibi teknolojilerle geliştirilen ilaçların üretiminde Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedefliyoruz.”
DEVA Partisi Beylikdüzü İlçe Başkanı Tuğrul Öztürk, 2002 yılının Kasım ayından beri tek başına iktidar koltuğunda oturan AK Parti’nin en önemli projelerinden biri olarak kamuoyuna duyurduğu ve seçim propagandalarında kullandığı ‘sağlıkta dönüşüm programlarının’ tümüyle çöktüğünü ve tıkandığını söyledi.
“PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİNLEYECEĞİZ”
Tuğrul Öztürk, “Anayasamızın 2’nci Maddesi’nde ‘Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.’ denilmektedir. Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu durumdaki gibi sağlık sistemi çalışmayan ve toplumun bütün kesimlerinin bu alandaki hizmetlerden eşit şartlarda faydalanmasını sağlamayan bir devlet, sosyal devlet fonksiyonunu yerine getiremez. Neler yaşandığını yerinde görmek amacıyla 16 ile 22 Ağustos tarihleri arasında Beylikdüzü’ndeki sağlık sektörü paydaşlarının hepsini bir bir ziyaret etmeyi kararlaştırdık. Önceliğimiz problemleri ve çözüm önerilerini dinlemek. Paydaşlara Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan ile Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Aysun Hatipoğlu’nun 30 Haziran 2022 tarihinde kamuoyuna duyurduğu partimizin Sağlıkta Atılım Eylem Planı’nı bütün detaylarıyla anlatacağız. DEVA Partisi iktidarında sektörün problemleri mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırılacak. Halkımızın her bireyi sağlık hizmetlerinden eşit yararlanacak.” dedi.
SAĞLIK SİSTEMİNİN HALİ İÇLER ACISI…
Öztürk, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “Görevdeki AK Parti iktidarı sağlık hizmetlerine erişim problemini bitirme, her vatandaşın istediği hastaneye gidebilmesini temin etme, sağlık hizmeti alırken vatandaşın cebinden çıkan parayı en aza indirme –hattı sıfırlama-, sağlık çalışanlarının ve sektörün bütün paydaşlarının sorunlarını çözme, hastanelerin hizmet kalitesini en üst düzeye çıkarma ve benzeri hedeflerle yola çıkmıştı. Ancak gelinen noktada sağlık hizmeti çok pahalı bir hale geldi. Randevu sistemi tıkandı. Hastalara aylar sonrasına randevu verilir oldu. Doktor ve sağlık personeli açığı kapatılamadı. Çok sayıda hayati öneme sahip ilaç eczanelerde bulunamaz oldu. İlaç fiyatları katlandı. Kamu ve üniversite hastanelerinde tıbbı araç ve gereç sıkıntısı kabul edilemez boyutlara ulaştı. Hekimlerin özlük hakları ve maaşları enflasyonla kıyaslandığında eridikçe eridi. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi sağlıkta şiddet olayları giderek artarken bunu durduracak tedbirler alınamadı. Artık dayanacak güçleri kalmadığını belirten binlerce doktor sonunda çareyi yurt dışına çıkmakta aradı. Bu olumsuz tablo üniversite tercihlerine de yansıdı. Tarihte ilk defa tıp fakültelerine giriş yüzdeleri ciddi boyutta geriledi.
NE DOKTOR MEMNUN, NE DE HASTA…
Hekimler öte yandan ‘sağlıkta performans sistemi’ adlı uygulamayla ağır iş yükü altında eziliyor. 5 dakikada bir hasta görmeleri isteniyor. Bunu başarsalar bile hastaya bu sürede teşhis koymaları imkan dahilinde değil. Mecburen hiç de gerekmediği durumlarda bile en azından sayısal değerlerden istifade etmek amacıyla tahlil ve görüntüleme işlemlerine başvuruluyor. Böylelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na yükselen faturalar dağ gibi büyüyor. Ne doktor halinden memnun, ne hasta derdine deva bulabiliyor, ne de devlet bu dipsiz kuyuya kaynak yetiştirebiliyor.”
DEVA PARTİSİ SAĞLIKTA ATILIM EYLEM PLANI…
Öztürk, DEVA Partisi’nin Sağlıkta Atılım Eylem Planı’ndaki ana başlıkları şöyle özetledi: “Sağlık hizmetlerinin herkes için erişilebilir ve adil olmasını sağlayacağız. Her yıl ilgili tüm paydaşlarla geniş katılımlı Sağlık Şurası düzenleyeceğiz. Sağlık hizmetlerine erişimde coğrafi farklılıkları ortadan kaldırmak üzere bir uygulama planı yapıp hayata geçireceğiz. Halkın sağlık okur-yazarlığı seviyesini yükselteceğiz. Her yaştan vatandaşımız için fiziksel aktivitelerini artırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Doğru ve dengeli beslenme hakkında toplumun her kesimini bilinçlendireceğiz. Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelerdeki eksiklikleri gidereceğiz ve farkındalığı artıracağız. Sigara ve alkol dahil tüm madde bağımlılıkları ile etkin mücadele edeceğiz. Aile hekimliği sistemini halk sağlığının temeli; aile hekimliğini ise cazip bir branş haline getireceğiz. Sağlıklı Hayat Merkezlerini (SHM) işlevsel hale getireceğiz. Anne-bebek sağlığı izlemelerini daha güvenli ve yaygın hale getirerek ileri seviyeye taşıyacağız. Göç hareketlerinin toplum sağlığı üzerindeki etkilerini uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yöneteceğiz. Bulaşıcı olmayan hastalıklar için ulusal önleme ve kontrol programları geliştireceğiz. Kanserle bütünsel bir yaklaşımla mücadele edeceğiz. Solunum yolu hastalıklarına sebep olan faktörlerle mücadele edeceğiz. Ulusal Diyabet Önleme ve Kontrol Programını güncelleyip uygulamaya koyacağız. Obezite salgını ile mücadele edeceğiz. Kalp-damar hastalıklarını önlemek için koruyucu hekimliği önceliklendireceğiz. Kas-iskelet sistemi hastalıklarını önleme çalışmalarını ve tedavisini bütünsel bir yaklaşımla yöneteceğiz. Nadir hastalık görülme sıklığını azaltacağız. Nadir hastalıkların tanı ve tedavisi için ileri teknolojilere erişimi artıracağız. İleri yaştaki vatandaşlarımıza tam kapsamlı sağlık hizmeti sunacağız. İş sağlığı ve güvenliği süreçlerini çalışan odaklı ve maliyet etkin şekilde uygulanabilir hale getireceğiz. Meslek hastalıklarında tanı ve tedavi kapasitesini geliştireceğiz. Geleneksel tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarının kapsam ve gerekliliklerini bilimsel tıp perspektifine göre yeniden tanımlayacağız. Salgın hastalıkların erken dönemde tespiti ve kontrol altına alınması için bölgesel sürveyans yapısı oluşturarak uluslararası ajanslarla entegrasyonu sağlayacağız. Çevresel risk faktörlerinin halk sağlığına olan etkisini en aza indirmek için ulusal program yapacağız.
“BİYOTEKNOLOJİ İLAÇLARINDA TÜRKİYE’Yİ DÜNYA LİDERİ YAPACAĞIZ”
Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan’ın vurguladığı üzere, sağlık sisteminde performansa dayalı gelir sistemini yeniden düzenleyip sağlık çalışanlarının gelir seviyesini artıracağız. Akademik yayın ve çalışmalara verilen destekleri güncelleyeceğiz. Emekli hekim ve diğer sağlık meslek mensupları için ek göstergeleri yeniden düzenleyeceğiz. Asistan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının nöbet sürelerini kısaltacağız. Sağlık çalışanlarının mesleki saygınlıkları korunacak ve nöbet süreleri kısaltılacak. Vatandaşlar aile hekimliklerinde nitelikli muayeneye erişebilecek. Şehir hastanelerine ulaşım ücretsiz olacak. Genel Sağlık Sigortası teminat paketi yeniden yapılandırılacak. Biyoteknoloji ile gen ve hücre gibi teknolojilerle geliştirilen ilaçların üretiminde ((Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedefliyoruz.”