Connect with us

Finans & Ekonomi

GIDA VE TARIMDA DEĞİŞİM MEYDANA GETİREN KADIN GİRİŞİMCİLER…

Impact Hub İstanbul’un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback ve Topraktan ortaklığıyla Türkiye’de bu sene üçüncüsü gerçekleşen Empowering Women in Agrifood (EWA) Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı’na 400’ü aşkın başvuru geldi. EIT Food Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü Gıda Fonu) kriterlerine göre değerlendirilen başvurulardan 25’i aday listesine girebildi. Ardından EWA ekibince çevrimiçi görüşmelerle programa dahil olacak 10 girişim belirlendi.

 

Avrupa Birliği (AB) fonu destekli kuluçka programı EWA Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı’nda yer alacak 10 girişim belirlendi. “Tamamı kadın ekibin” organize ettiği programla, “küresel iklim krizine Türkiye’den çözüm getiren” kadın girişimcilerin gelişimine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

FOODBACK VE TOPRAKTAN ORTAKLIĞIYLA…
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün gıda fonu (EIT Food) tarafından desteklenen Empowering Women in Agrifood (EWA) programı; Impact Hub İstanbul’un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback ve Topraktan ortaklığıyla “Türkiye’de tarım ve gıda sektöründe kapsayıcılık ile çeşitliliği teşvik etmek, kadın liderli erken aşama girişimleri çoğaltmak ve girişimcilere iş fikirlerini geliştirmeye yönlendirecek gerekli bilgi, güven ve desteği sağlamak” amacıyla hayata geçirildi.

ÜÇÜNCÜ PROGRAMA 400’DEN FAZLA BAŞVURU…
Bu sene üçüncüsü gerçekleşen programa 400’ü aşkın başvuru geldi. EIT Food kriterlerine göre değerlendirilen başvurulardan 25’i aday listesine girebildi. Ardından EWA ekibince çevrimiçi görüşmelerle programa dahil olacak 10 girişim belirlendi.

Ayşe Sabuncu- Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı

KURUCULARI KADIN BÜTÜN GİRİŞİMLERE AÇIK…
EWA programı, “kurucusu veya kurucu ortağı kadın olan Türkiye’deki bütün girişimcilere” açık. Katılımcılarda “tarım ve gıda sektörlerinde etki meydana getirecek erken aşama girişim sürecinde olunması; girişim şirketleşmiş ise faaliyetlerinin iki seneyi geçmemesi ve şirket kurulum aşamasından bu yana toplamda en fazla 30 bin avro yatırım alınması” şartları aranıyor.

İKİ YILDA 23 KADIN GİRİŞİMCİYE DESTEK OLUNDU…
Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu, daha öncesinde 2020 ve 2021 yıllarında pratiğe dönüştürdüklerini belirttiği programa ilişkin şunları söyledi: “Bu sene üçüncüsünü düzenliyoruz. 2022’nin önceki senelerden farkları, büyüyen uzman mentor kadrosu, iki yıl içinde geliştirdiği potansiyel iş birlikleri, geçmiş senelerin girişimcileriyle birlikte büyüyerek kendi ekosistemini yaratmış olması. İki yılda 23 kadın girişimciye destek olduk. Bu yıl da programın başarıyla tamamlanmasıyla kadın girişimcilerimize destek olmaya devam edeceğiz.”

2022’DE EWA PROGRAMINA SEÇİLEN 10 GİRİŞİM
Porion: Berfu Safranbolulu’nun girişimi Porion; çölyaklılar için her türlü gıdanın içindeki gluteni dakikalar içerisinde ve hassas derecelerde tespit edebilen; cepte taşınabilir, kolay kullanılabilir ve şarj edilebilir bir biyosensör üretiyor.

SoilBiome: Deniz Sapaz’ın girişimi SoilBiome; eDNA yöntemiyle tür düzeyinde tespit edilecek endofitik bakterilerle bitki direncini ve verimini artıran, bitkiye özel gübre destekleyici preparat geliştiriyor.

Limonita: Deniz Yoldaç’ın girişimi Limonita; sürdürülebilir ve bütün canlıların yaşam hakkına saygılı bir dünya için çalışan vegan bir mutfak ve bitkisel et üreten vegan bir kasap.

T2B: Dilara Üzünlü’nün girişimi T2B; arıcılık otomasyonu, yaşamsal veri toplama, veri analizi, operasyon planlaması ve operasyon kontrolü sağlıyor.

Şarapp: Ece Cankat’ın girişimi Şarapp; gastronomi dünyasında önemli role sahip olan şarabın teknolojiyle birleşmesiyle ortaya çıkan bir mobil uygulama. Türkiye’nin üzüm çeşitliliğini ve üzümlerin özelliklerini anlatan, gastronomi haberlerinin, etkinliklerinin yer aldığı, kullanıcıların damak tatlarını öğrenebildiği bir platform.

Bionome: Nerve Cansu İşeri’nin girişimi Bionome; mikroorganizma tabanlı genetik mühendisliği yöntemleriyle ilaç ve kozmetikte kullanılan ham maddeleri çevreci ve yüksek saflıkta üretiyor.

Farmhood: Selin Arslan’ın girişimi Farmhood; tarımsal kaynakları korumak, tarımın değerini artırmak ve israfı azaltmak için başta Freeze Dry yöntemi olmak üzere gıda teknolojilerinden faydalanarak doğallığını kaybetmemiş sağlıklı gıdalar geliştiriyor.

Sumatrix: Semra Ünal Yıldırım’ın girişimi Sumatrix; bakterileri kullanarak organik atıkları biyolojik olarak parçalanabilen biyoselüloz polimerlere dönüştürüyor.

Biopols: Sena Tarım ve Gökçe Tidim’in girişimi Biopols; doğal moleküllerle zenginleştirilmiş biyopolimer kompozitlerle gıdaların daha uzun süre taze saklanmasını sağlıyor.

NFS Fonksiyonel Gıda: Tuğba Özbek’in girişimi NFS; günlük gıdaları “doğal proseslerle elde edilmiş fonksiyonel besin öğeleriyle” zenginleştiriyor. Gıdayı beslenmenin ötesine taşıyarak fonksiyonel hale getiriyor.

Impact Hub İstanbul’un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback ve Topraktan ortaklığıyla Türkiye’de bu sene üçüncüsü gerçekleşen Empowering Women in Agrifood (EWA) Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı’na 400’ü aşkın başvuru geldi. EIT Food Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü Gıda Fonu) kriterlerine göre değerlendirilen başvurulardan 25’i aday listesine girebildi. Ardından EWA ekibince çevrimiçi görüşmelerle programa dahil olacak 10 girişim belirlendi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir