Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“OTOMOTİV SATIŞ SONRASINDA 2022’NİN İKİNCİ YARISI DAHA ZORLU GEÇECEK”

OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, otomotiv satış sonrası sektörünün nabzını tutan Sektörel Değerlendirme Anketi’nin 2022 Yılı 2. Çeyrek sonuçlarına ilişkin şunları dile getirdi: “Yılın başındaki beklentilerimiz doğrultusunda; ikinci çeyrekte de satış rakamlarında, ihracatta ve istihdamdaki artış devam etti. Ancak yılın ikinci yarısının daha zorlu geçeceği, adetsel büyümenin duracağı, bu dönemde geçen seneki adetleri yakalamanın hedef olacağı yönünde öngörülerimiz var. Hatta belki de ilk defa senenin ikinci yarısının birinci yarı ile eşit bir paydada olacağına yönelik tahminler bulunuyor.” Özalp, “servislerin hem kalite hem fiyat olarak uygun buldukları markaları tedarik etmekte zorlandıkları yönünde ciddi şikayetler almaya başladıklarını” belirtti. “Döviz kurlarındaki hareketlilik”, sektör bileşenlerinin dile getirdiği sorunlar listesinin ilk sırasında yer alıyor.

 

OSS 2022 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre yurt içi satışlarda 2021’in aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 50 civarında, 2022’nin ilk çeyreğine nazaran ise yüzde 20 artış meydana geldi. 

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2022 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre yurt içi satışlarda 2021’in aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 50 civarında, 2022’nin ilk çeyreğine nazaran ise yüzde 20 artış gerçekleşti. Dağıtıcı konumdaki dernek üyelerinin yüzde 20’si, üretici üyelerin ise yaklaşık yüzde 18’i artışın yüzde 100’ü aştığını belirtti. Ankete katılan OSS üyelerinin yüzde 70’i, tahsilat süreçlerinde 2022’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti. Yurt içi satışların üçüncü çeyrekte 2021’in üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 46; ikinci çeyreğe göreyse yüzde 12 artacağı öngörülüyor.

“2022’NİN İKİNCİ YARISI DAHA ZORLU GEÇECEK”
OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Yılın başındaki beklentilerimiz doğrultusunda; ikinci çeyrekte de satış rakamlarında, ihracatta ve istihdamdaki artış devam etti. Ancak yılın ikinci yarısının daha zorlu geçeceği, adetsel büyümenin duracağı, bu dönemde geçen seneki adetleri yakalamanın hedef olacağı yönünde öngörülerimiz var. Hatta belki de ilk defa senenin ikinci yarısının birinci yarı ile eşit bir paydada olacağına yönelik tahminler bulunuyor.”

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, “2022’nin ikinci yarısının daha zorlu geçeceği, adetsel büyümenin duracağı, bu dönemde geçen seneki adetleri yakalamanın hedef olacağı yönünde öngörülerimiz var. Hatta belki de ilk defa senenin ikinci yarısının birinci yarı ile eşit bir paydada olacağına yönelik tahminler bulunuyor.” dedi. 

“TEDARİKTE CİDDİ ŞİKÂYETLER ALMAYA BAŞLADIK”
Sektördeki sorunlara da değinen Özalp, “Her ne kadar ham madde odaklı tedarik problemlerinde iyileşme olsa da başta gümrük ve TSE süreçleri olmak üzere maalesef ürünlerin piyasaya doğru zamanda uygun fiyata gelmesine ciddi engel teşkil ediyor. Servislerin hem kalite olarak hem fiyat olarak uygun buldukları markaları bu dönemde tedarik etmekte zorlandıkları yönünde ciddi şikayetler almaya başladık.” dedi.

ÜYELERİN YÜZDE 47’Sİ İSTİHDAMDA ARTIŞ BEYAN ETTİ
OSS 2022 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ndeki istihdama ilişkin soruya üyelerin yüzde 47’si “artış var”, yüzde 45’i “değişiklik yok”, yüzde 8’i de “azaldı” diye cevap verdi. Artış beyan edenlerin oranı dağıtıcı üyelerde yüzde 49’a erişti. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 36 idi. Üretici üyelerin ise yüzde 43’ü istihdam artışından söz etti. İlk çeyrekte yüzde 56’sı artış olduğunu açıklamıştı.

OSS ÜYELERİNİN EN ÖNCELİKLİ PROBLEMLERİ…
“Döviz kurlarındaki hareketlilik”, sektör bileşenlerinin dile getirdiği sorunlar listesinin ilk sırasında yer alıyor. “Tedarik ve kargo” ile “nakit akışındaki” problemler de OSS üyelerini bir hayli zorluyor. Katılımcıların yüzde 92’si “döviz kuru/kur artışını”, yüzde 63’ü “tedarik problemlerini”, yüzde 62,5’i “kargo maliyet & teslimat sorunlarını”, yüzde 39’u “nakit akışındaki sıkıntıları”, yüzde 33’ü “gümrükteki problemleri”, yüzde 15’şi de “iş ve ciro kaybını” en öncelikli sorun kategorisinde değerlendiriyor.

ÜRETİCİ ÜYELERDE YATIRIM PLANLARI AZALDI…
Ankete göre yatırım planları bir önceki dönemle benzerlik gösteriyor. Üyelerin yüzde 42’si üçüncü çeyrekte yatırım planlıyor. Üretici üyelerin yüzde 60’ı bir önceki ankette yatırım planından söz ediyordu. Oran yeni ankette yüzde 48’e geriledi. Buna karşılık yatırım planlayan dağıtıcı üyelerin oranı yüzde 36’dan 39’a yükseldi.

“Döviz kurlarındaki hareketlilik”, sektör bileşenlerinin dile getirdiği sorunlar listesinin ilk sırasında yer alıyor. “Tedarik ve kargo” ile “nakit akışındaki” problemler de OSS üyelerini bir hayli zorluyor. Katılımcıların yüzde 92’si “döviz kuru/kur artışını”, yüzde 63’ü “tedarik problemlerini”, yüzde 62,5’i “kargo maliyet & teslimat sorunlarını”, yüzde 39’u “nakit akışındaki sıkıntıları”, yüzde 33’ü “gümrükteki problemleri”, yüzde 15’şi de “iş ve ciro kaybını” en öncelikli sorun kategorisinde değerlendiriyor.

KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 78’E YÜKSELDİ
2022’nin ikinci çeyreğinde kapasite kullanım oranı üretici üyelerde yüzde 78’e yaklaştı. İlk çeyreğinde yüzde 81’di. Üyelerin üretimi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 11, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 10 arttı. İhracatta bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 7, 2021’in ikinci çeyreğine nazaran ise yüzde 12’lik artış kaydedildi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir