Connect with us

Dünya Gündemi

SADECE TEK BİR DÜNYA VAR!..

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün 2022’de çok daha önemli olduğunun altını çizen Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “İklim, biyoçeşitlilik ve kirlilik acil durumları için gidişata dur diyelim, doğamızla barışalım.” çağrısı yaptı.

 

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün 2022 yılı temasının “Sadece Tek Bir Dünya” olarak belirlendiğini hatırlatan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Dünyamızı birlikte koruyabiliriz. Unutmayalım: Evrende milyarlarca galaksi var. Galaksimizde milyarlarca gezegen var. Ama Sadece Bir Dünya var.” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Yok sayamayacağımız, endişe kelimesinin yetersiz olduğu, korkmak gereken bir durumdayız.” dedi. 

“KORKMAK GEREKEN BİR DURUMDAYIZ”
Şubat 2021’de açıklanan “Doğayla Barışmak: İklim, Biyoçeşitlilik ve Kirlilik Gibi Acil Durumlarıyla Mücadele İçin Bilimsel Plan” adlı UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) Raporu’nda yapılması gerekenlerin üç acil başlık altında anlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Karaosmanoğlu, şunları kaydetti: “9 Kasım 2021 tarihli UNEP İklim Durumu: İklim Eylem Notu’nda da insanlık için kırmızı kod tanımı ile iklim acil durumu sunuluyor. Yok sayamayacağımız, endişe kelimesinin yetersiz olduğu, korkmak gereken bir durumdayız. Geleceğimizi güvence altına almak, yeni salgınları önlemek için iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik sorunlarımız için siyasi, ekonomik ve teknik çözümler bulmalı, daha sürdürülebilir üretim ve tüketim yaparak doğa ile barışmalı, ‘Sadece Tek Bir Dünya var’ diyerek günlük ve endüstriyel yaşamı sürdürülebilir kılmalıyız.”

17 AMAÇ VE 169 HEDEF…
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Eylül 2015’te “aşırı yoksulluğu sona erdirme; eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele; iklim değişikliğiyle mücadele sözleri verildiği” ve “Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile 17 Amaç ve 169 hedefi 2030 yılına kadar gerçekleştirme” yoluna çıkıldığı bilgisini aktaran Karaosmanoğlu, 2022 yılının bu yolda tarihi bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Eylül 2015’te “aşırı yoksulluğu sona erdirme; eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele; iklim değişikliğiyle mücadele sözleri verildi” ve “Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile 17 Amaç ve 169 hedefi 2030 yılına kadar gerçekleştirme” yoluna çıkıldı. 

5. BM ÇEVRE ASAMBLESİ…
Karaosmanoğlu konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “28 Şubat-2 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Beşinci BM Çevre Asamblesi (UNEA) doğanın yaşamımızda, sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilir kalkınmada oynadığı önemli rolü vurgulayan SKA’ya Ulaşmak için Doğaya Yönelik Eylemlerin Güçlendirilmesi temasıyla yapıldı. Ardından 1972’de kurulan BM Çevre Programı (UNEP) yapılandırılmasının 50. yıl dönümü için 3-4 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen özel oturumun teması ise ‘2030 SKA Gündeminin Çevresel Boyutunun Uygulanması için UNEP’in Güçlendirilmesi’ idi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün 2022 yılı teması, “Sadece Tek Bir Dünya” olarak belirlendi.

BM İNSAN ÇEVRESİ BİLDİRGESİ’NİN 50. YILI…
2022 yılı Stockholm-İsviçre’de yapılan ve çevre üzerine ilk uluslararası toplantı olarak kabul edilen BM İnsan Çevresi Konferansı sonunda 16 Haziran 1972’de duyurulan BM İnsan Çevresi Bildirgesi’nin 50. Yılı, nam-ı diğer Stockholm Konferansı dünya çapında çevre bakanlıkları ve ajanslar kurulmasını, bir dizi küresel anlaşmayı tetikleyerek, en önemlisi de yoksulluğun azaltılması ile çevre koruma hedeflerinin bağlantısını ortaya koyarak BM SKA yolunu açmıştı.

İKLİM-DOĞA-KİRLİLİK ÜÇLÜ KRİZİ…
Dünya Çevre Günü fikri de konferansta resmiyet kazanarak, 1974’teki ilk kutlamada ‘Sadece Tek Bir Dünya’ teması seçilmişti. Üst düzey Stockholm+50 Uluslararası Çevre Toplantısı 2-3 Haziran 2022 tarihlerinde Kenya desteğinde İsveç ev sahipliğinde yapılıp, 1972 Stockholm Konferansı anılarak, dünyamızın iklim-doğa-kirlilik üçlü krizi için çok taraflılığın önemi, SKA için BM Ekosistemi Yenileme On Yılı uygulamasını hızlandırma gereği, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması, 2020 Sonrası Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi çalışmaları ve Covid-19 sonrası yeşil toparlanma planlarının mühim yeri ortaya konarak, harekete geçme vakti, acil eylem zamanı açıklaması gündeme taşınıyor. Stockholm+50 bizlere ‘Herkesin Refahı İçin Sağlıklı Bir Gezegen: Sorumluluğumuz, Fırsatımız’ çağrısı oluyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir