Connect with us

Finans & Ekonomi

5G TEKNOLOJİSİ YOLUNDA İLK ADIM…

Hannover Fairs Turkey, Vodafone Business, Nokia ve MEXT arasında yeni nesil internet iletişim teknolojisi 5G’nin Türkiye’de tanıtımı ve etkin kullanımı amacıyla ilk iş birliği protokolü imzalandı. 8-11 Haziran 2022 tarihli WIN EURASIA 2022 Fuarı, Türkiye endüstrisi ve sanayisinin bu teknolojiyi yakından tanıma fırsatı bulacağı ilk halka açık etkinlik olacak.

İnternet iletişim hızını ve aynı anda birbiriyle bağlantı kurabilen cihaz sayısını 4.5G’nin hayli ötesine taşıyan 5G, tahminlere göre 2035 yılına kadar küresel ölçekte 13,2 trilyon dolar katma değer oluşturacak ve bunun 4,7 trilyon doları üretim sektöründe gerçekleşecek.

8-11 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek WIN EURASIA 2022 Fuarı, Türkiye’deki endüstriyel robot otomasyon teknolojileri bir araya gelecek ve 5G senaryoları sahnelenecek.

Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G’nin Türkiye’de tanıtımı ve aktif kullanımı amaçlı ilk iş birliği protokolü Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, Nokia Türkiye Genel Müdürü Özgür Deniz Erzincan, MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem tarafından imzalandı.

Dünyanın en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi niteliğindeki MESS Teknoloji Merkezi’ndeki (MEXT) imza töreninde şunlar dile getirildi:

Annika Klar- Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü 

“TÜRK SANAYİCİLERİ WIN EURASIA 2022’DE 5G’Yİ TEST EDECEK”
Annika Klar (Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü): “Tüm dünya 5G’yi ve yaşamımıza getirdiği yenilikleri konuşuyor, paylaşıyor. Henüz 5G iletişim teknolojisiyle tanışmayan Türkiye endüstrisi ve sanayisi de ilk kez halka açık bir etkinlikte bu teknolojiyi yakından tanıma olanağını 8-11 Haziran 2022 tarihindeki WIN EURASIA 2022 Fuarı’nda bulacak. Vodafone Business Ana Sponsorluğu, Nokia Çözüm Partnerliği, MEXT ve Deutsche Messe iş birliğiyle hedeflenen; 5G alanında özellikle farklı endüstrilerin dönüşümüne katkı sağlayacak çözümlerin hayata geçmesi için ortak çalışmaları yürütmek, imalat sanayiini teşviklendirmek ve sektöre katma değer kazandırmaktır. 5G Arena’da ziyaretçileri bekleyen en büyük fırsat ise 29 firma ile yaptığımız iş birliği sonucunda fabrikaların en çok ihtiyaç duyduğu 5G kullanım örneklerini deneyimlemek olacak. Böylelikle WIN EURASIA 2022, 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini fuar alanında kullanıma sunan Türkiye’deki ilk endüstri fuarı olacak.”

Özlem Kestioğlu- Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı 

“TÜRKİYE’DE 5G HAZIRLIKLARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Özlem Kestioğlu (Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı): “Dünya çapında 5G teknolojisinin gelişiminde kritik rol oynayan grubumuz, İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya gibi 10’u aşkın ülkede 5G şebekesini devreye aldı. Vodafone olarak Türkiye’ye çok daha yüksek hız ve kapasiteyle veri transferi imkânı sunacak 5G teknolojisini müşterilerimize sunmak üzere hazırlıklarımıza devam ediyoruz. 5G konusundaki global bilgi birikimimiz ile platform desteği ve modül tedariki alanlarında öncü rol üstleniyoruz. Sanayide dönüşümde 5G nerede olacak dediğimizde insanların ve nesnelerin birbirlerine bağlanmasına olanak sağlayan, işletme kullanımına özel sunulan bir şebeke olan Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) hizmetimiz devreye giriyor. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) dünyanın en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi olan MEXT’te Türkiye’nin ilk 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke kurulumunu tamamlayarak MEXT’in 5G sağlayıcısı olduk. MEXT çatısı altında tüm Türk sanayisine sunulan ve Türkiye’nin uçtan uca entegre ilk dijital üretim tesisi olan Dijital Fabrika; kurulumu tamamlanan 5G MPN ile garantilenmiş bant genişliği, düşük gecikme ve hızlı veri akışıyla, üretimin dijital geleceği adına yeni bir dönem başlattı.”

Özgür Deniz Erzincan- Nokia Türkiye Genel Müdürü

“5G, ENDÜSTRİ 4.0’IN OMURGASI”
Özgür Deniz Erzincan (Nokia Türkiye Genel Müdürü): “5G teknolojik olarak devrimsel bir teknoloji. Bu teknolojinin Türkiye için iki açıdan önemi çok büyük. İlki 5G’nin Endüstri 4.0’un omurgası olması. 5G, sensörler ve bağlı nesnelerle, makineden makineye ve makineden insana tüm iletişim senaryolarını mobilite destekli olarak, kablosuz, düşük gecikmeli, yüksek güvenilirlikle sağlayabilmektedir. Bu sebepledir ki, endüstride dijital dönüşüm için 5G bir seçenek değil, gerekliliktir. Türkiye sanayinin rekabet avantajını koruması için, 5G destekli endüstriyel otomasyon, endüstriyel üretim ve endüstride dijital dönüşüm yatırımlarını bir an önce hayata geçirmesi son derece önemlidir.

İkinci önemli odak alanı ise, 5G destekli endüstriyel teknoloji geliştiren rekabetçi, yerli bir ekosistemin oluşturulması ve bu ekosistemin dünya pazarlarına açılması konusudur. Bu ekosistemin oyuncuları bir yandan Türkiye sanayisi için yerli ve makul maliyetlerle hızlıca erişip uygulayabilecekleri bir çözüm/kullanım senaryosu havuzu oluşturacak, diğer yandan da Türkiye için katma değeri yüksek bir ihracat potansiyeli yaratıyor olacaktır.

‘Türkiye İçin Örnek Olma’ stratejimizin önemli ayaklarından birisi olarak, Türkiye’de 5G destekli endüstriyel teknoloji ekosisteminin güçlendirilmesine ve Türkiye Sanayi’sinin 5G ile elde edebileceği kazanımlara ulaşması için teknoloji, bilgi birikimi, çözüm sağlama rolümüze yatırım yapmaya devam ediyoruz. Vodafone Business, MEXT ve Deutsche Messe ile WIN EURASIA 2022 fuarı 5G Arena işbirliğimiz ve teknoloji sağlayıcı ve sistem bütünleştirici olarak katkımız bu yatırımların bir sonucudur. Gelecek dönemde de bizimle aynı misyonu paylaşan tüm paydaşlarla işbirliğimiz artarak devam edecektir.”

Efe Erdem- MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü

“MONTAJ SÜRESİNDE YÜZDE 50, HATA TESPİTİNDE YÜZDE 90 İYİLEŞME SAĞLIYOR”
Efe Erdem (MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü): “Dijital Fabrika’mızdaki endüstriyel uygulamalarda yüksek hızlara ulaşmayı ve gecikme sürelerini çok düşük seviyelere indirmeyi başardık. Sanayimize katma değer yaratacak araştırma ve geliştirme çalışmalarına ortam sağlamanın gururunu yaşıyoruz. 5G ile fabrikalarda montaj sürelerinde yüzde 50’ye, hataların tespitinde yüzde 90’a varan iyileşmeler sağlanabiliyor. Ayrıca daha verimli 5G ağına geçişin önümüzdeki 10 yıl içinde mobil ağlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 50 oranında azaltacağı öngörülüyor. İmalat sanayimizin ikiz dönüşüm yolculuğunda 5G teknolojilerini benimsemesi ve uygulaması ile verimlilikte ve üretkenlikte çok ciddi kazanımları olacak. Bu bilinçle, bugün 5G ve ötesindeki teknolojiler ile imalat sanayimizin dönüşümüne öncülük etmek için iş birliğimizin temellerini atıyoruz.”

Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G’nin Türkiye’de tanıtımı ve aktif kullanımı amaçlı ilk iş birliği protokolü (soldan sağa) Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, Nokia Türkiye Genel Müdürü Özgür Deniz Erzincan, MESS Teknoloji Merkezi Grup Direktörü Efe Erdem ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar  tarafından imzalandı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir