Connect with us

Finans & Ekonomi

İLAÇ ENDÜSTRİSİ: “KUR FARKINA DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

2021 yılı sonu itibarıyla ilaç etkin maddesinde yüzde 99, yardımcı maddede yüzde 118, enerjide yüzde 122,6, taşımacılıkta yüzde 228 ve ambalaj malzemelerinde ise yüzde 103 oranında ortalama artış meydana geldiğinin altını çizen İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, “endüstrilerinin büyük kayıplar vermemesi ve toplumun ilerleyen süreçte ilaca erişiminde daha fazla sorun yaşamaması adına bu seneden başlamak üzere ilaç kurunda yıl içinde birden fazla güncelleme yapılması gerektiğini” söyledi. “İlaçta biyoteknoloji çağındayız. Ülkemizin milli menfaatleri ve toplum sağlığı açısından bu treni kaçıramayız.” diyen Malkoç, Türk ilaç sanayinin bu alanda küresel bir güç olabileceğini” belirtti.

 

Türkiye’de devlet ilacı, üretici firmalar ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan ve yıl boyu yürürlükte kalan sabit euro kuru üzerinden satın alıyor. Senelerdir sabitlenen kurun düşük kalmasından yakınan ilaç endüstrisi, 2021 yılının son aylarında kurda meydana gelen yüksek artış sonrası makasın iyice açıldığına ve katlanılamaz boyuta vardığına işaret ediyor. 2022 Şubat’taki en son güncellemede euro 6,2925 TL’ye sabitlenmişti.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç: Sadece son 5 yıllık dönemde sektörün kurdan kaynaklı fedakarlığı yüzde 68 olarak gerçekleşmiştir. Ancak sektörün artık buna dayanacak gücü kalmamıştır.” 

“SON SABİTLEME KUR ARTIŞININ SADECE YÜZDE 40’I”
1 euro değerinin 6,2925 TL’ye çıkarılmasının piyasadaki kurun yalnızca yüzde 40’nı karşıladığına dikkat çeken İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, “İlaç kuru maalesef içinde bulunulan yılın değil bir önceki yılın kur ortalamasına göre belirleniyor. Bu, sektörün mevcut cari yılda yaşanacak kur riskine karşı tamamen korumasız kalmasına neden oluyor. Sadece son 5 yıllık dönemde sektörün kurdan kaynaklı fedakarlığı yüzde 68 olarak gerçekleşmiştir. Ancak sektörün artık buna dayanacak gücü kalmamıştır.” dedi.

“YIL İÇİNDE BİRDEN FAZLA GÜNCELLEME YAPILMALI”
2021 yılı sonu itibarıyla ilaç etkin maddesinde yüzde 99, yardımcı maddede yüzde 118, enerjide yüzde 122,6, taşımacılıkta yüzde 228 ve ambalaj malzemelerinde ise yüzde 103 oranında ortalama artış meydana geldiğini belirten Malkoç, şunları kaydetti: “Türk ilaç endüstrisi olarak her koşulda önceliğimiz ülkemiz ve halkımızın sağlığı olmuştur. Sorumluluğumuzun bilinciyle, bu zorlu ekonomik koşullar altında dahi ilaç arzının kesintiye uğramadan sürmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Ancak, endüstrimizin büyük kayıplar vermemesi ve toplumun ilerleyen süreçte ilaca erişiminde daha fazla sorun yaşamaması adına bu seneden başlamak üzere ilaç kurunda yıl içinde birden fazla güncelleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

“DEĞERLEME ORANINDA YÜZDE 70’E DÖNÜLMELİ”
Uzun yıllardır giderek artan kayıplar karşısında var olmaya çalışan sektörümüz için ilaç kuru değerleme oranının yüzde 70’e geri gelmesinin gerekli olduğu kanaatindeyiz. İlaveten, SGK tarafından uygulanan ıskonto oran ve baremlerin de bu yıl mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun hem ülkemizde ilaç arz güvenliği hem de rekabet gücü yüksek yerli ve milli bir ilaç endüstrisine sahip olmak adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

“BİYOBENZER İLAÇTA KÜRESEL GÜÇ OLMAYA HAZIRIZ”
“Kronikleşen fiyat sorununu çözüme kavuşturarak yerli ilaç endüstrisinin geleceğine ve biyobenzer ilaç alanındaki gelişmesine” odaklanılması gerektiğini ifade eden Malkoç, konunun önemini şu ifadelerle dile getirdi: “İlaçta biyoteknoloji çağındayız. Ülkemizin milli menfaatleri ve toplum sağlığı açısından bu treni kaçıramayız. İlaç sanayi olarak bu alana büyük yatırım yaptık. Biyobenzer ilaçta küresel bir güç olmaya hazırız. Kamu otoritelerimiz tarafından endüstrimizin biyobenzer ilaç alanında gelişiminin önünü açacak yönde bir iradenin ortaya koyulmasını, ülkemizde geliştirilen ve üretilen biyobenzer ilaçların mevzuat, geri ödeme ve uygun teşvik politikalarıyla desteklenmesini bekliyoruz. Bu konuda da ilaç endüstrisi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devletimize her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir