Connect with us

Sağlık

BEBEKLERİN İŞİTME SAĞLIĞI MUTLAKA TEST EDİLMELİ…

“Erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğumda oksijensiz kalma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalma, annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar, doğum travmaları, kan değişimi gerektirecek düzeyde yenidoğan sarılığı, iç kulakta hasara neden olan ototoksik ilaçların kullanımı ve genetik faktörlerin” işitme kaybına sebep olabileceğini belirten Odyolog Mehmet Tarık Kaya; ebeveynlere Kaya, “okula başlamadan önce veya işitmeyle ilgili herhangi bir soru işareti oluştuğunda” çocuklara işitme testi yaptırılmasını önerdi. Kaya, “ne kadar erken tanı konur ve gerekli müdahalede bulunulursa çocuğun yaşıtlarıyla arasında meydana gelmesi olası gelişim farkının hızla kapanacağını” vurguladı.

 

Cerrahi ya da medikal müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda, işitme cihazı kullanımının çocukların iletişim becerileri ve mental gelişimi özelinde son derece olumlu sonuçlar ortaya koyduğu belirtiliyor. Doğumdan itibaren çocukların işitme sağlıklarının yakından izlenmesi, ileri yaşlarda daha büyük sorunlar yaşanmaması adına kritik önem taşıyor.

“İŞİTME DEĞERLENDİRMESİ EN GEÇ ÜÇÜNCÜ AYDA TAMAMLANMALI”
Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde Türkiye’de yeni doğan bebeklere işitme testi yapıldığına işaret eden May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya, bu süreci şöyle anlattı: “Yenidoğan işitme taraması bebekteki işitme durumunu tanımlamak için çok güvenilir ve doğru bir yöntemdir. Ancak bebek ilk tarama testini geçemediğinde bu onun işitme kayıplı olduğunun tespiti için yeterli değildir. İşitme taraması belirlenen bir süre sonra tekrarlanır. Yine başarısız olursa kısa bir süre sonra tekrar test yapılır ve bebek bu testi de geçemezse o zaman daha ileri bir işitme değerlendirmesinin yapılması gerektiği belirtilir. Bu durumla birlikte sık periyotlarla doktor ve odyolog tarafından takip edilen bebeğin en geç 3’üncü ayında detaylı bir işitme değerlendirmesinin tamamlanması gerekmektedir.”

Mehmet Tarık Kaya- Odyolog, May İşitme Cihazları Uzmanı

ÇOCUKLARDAKİ İŞİTME KAYBININ SEBEPLERİ
Bebek ve çocuklardaki işitme sağlığı problemlerinin pek çok farklı sebepten kaynaklanabileceğinin altını çizen Kaya, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğumda oksijensiz kalma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalma, annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar, doğum travmaları, kan değişimi gerektirecek düzeyde yenidoğan sarılığı, iç kulakta hasara neden olan ototoksik ilaçların kullanımı ve genetik faktörler bu nedenler arasında sayılabilir.”

İŞİTME PROBLEMİNİN BELİRTİLERİ…
Ne kadar erken tanı konur ve gerekli müdahalede bulunulursa çocuğun yaşıtlarıyla arasında meydana gelmesi olası gelişim farkının hızla kapanacağını vurgulayan Kaya, işitme kaybı belirtileri hakkında şunları dile getirdi: “6 aylıktan sonra seslerin kaynağına bilinçli bir şekilde dönmezler. 1 yaşına kadar ‘anne’ veya ‘baba’ gibi basit tekli kelimeleri söyleyemezler. Konuşma, yaşa uygun gelişmez veya konuşmada bozukluklar meydana gelir. Sık sık ‘he, ne dedin?’ derler. TV sesini çok fazla açarlar.”

TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİLSE CİHAZ DEVREYE GİRİYOR
Ebeveynlere “çocuklarını aşırı gürültülü ortamlardan uzak tutulmalarını ve oralarda geçirilen vakitlerde kulak koruyucu kullanmalarını” tavsiye eden Kaya, “okula başlamadan önce veya işitmeyle ilgili herhangi bir soru işareti oluştuğunda” işitme testi yaptırılmasını önerdi: “Medikal veya cerrahi tedavisi olmayan işitme kayıplarında işitme cihazı kullanımı işitme kaybının oluşturduğu engelleri ve iletişim problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Doğru işitme cihazını seçmek işitme kaybı derecesine ve çocuğun işitme ihtiyaçlarına bağlıdır. İşitme cihazlarının yeterli gelmediği ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıplarında ise koklear implant en uygun çözümü oluşturmaktadır.”

Kaya, mevcut işitme cihazlarının yanı sıra “kablosuz FM ve mikrofon sistemlerinin de” işitme sorunu yaşayan çocuklar ve ebeveynleri arasında iletişimi kolaylaştırdığını kaydetti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir