Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KÜRESELLEŞMENİN GELECEĞİ: DEVLETİN DÖNÜŞÜ MÜ?

“Küreselleşmenin Geleceği: Devletin Dönüşü mü?” konulu 17’nci Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri açıklandı. Harvard Üniversitesi’nde karşılaştırmalı politika dersleri veren Profesör Pippa Norris, jüri özel ödülüne layık görüldü. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, çevrim içi ödül töreninde “tüm dünya için barış ve huzur ortamının tehdit altında olduğu bu dönemde, sosyal bilimlerin yol göstericiliğine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyulduğunu” söyledi. Profesör Norris ise “eski milliyetçilik güçlerine doğru bir geri çekilme yaşandığını gösteren işaretler olup olmadığı” yönündeki sorunun basit bir cevabı olmadığının altını çizdi.

 

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine 17 yıldır düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, sosyal bilimler alanında Türkiye’deki ilk uluslararası ödül programı niteliğini taşıyor. Sosyal bilimlere değer katan çalışmaların ödüllendirildiği organizasyonda 2022 yılı için “Küreselleşmenin Geleceği: Devletin Dönüşü mü?” konusu belirlendi. Ödül programı bu yıl Amerika’dan Hindistan’a, Jamaika’dan Makedonya’ya 12 ülkeden başvuru aldı.

HARVARD’DA 30 YILDIR KARŞILAŞTIRMALI POLİTİKA ANLATIYOR…
17’nci Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde jüri özel ödülü, Harvard Üniversitesi’nde öğrencilerine 30 yıldır karşılaştırmalı politika anlatan, “yönetim sistemleri, seçim güvenliği, demokrasi gibi konularda” 50 kitabı bulunan, Google Scholar’a göre siyaset bilimi alanında en çok atıf alan ikinci bilim insanı olan ve aynı zamanda Harvard ile Sydney Üniversiteleri iş birliğiyle hayata geçen Seçim Bütünlüğü Projesi’nde de direktörlük görevini üstlenen Prof. Dr. Pippa Norris’e verildi.

Profesör Pippa Norris, eski milliyetçilik güçlerine doğru bir geri çekilme yaşandığını gösteren işaretler olup olmadığı” yönündeki sorunun basit bir cevabı olmadığının altını çizdi.

Profesör Pippa Norris, çevrim içi gerçekleşen ödül töreninde “Sosyal bilimlerde mükemmelliği teşvik ve takdir eden dünyanın önde gelen ödüllerinden biri” diye nitelediği Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’ne katılmaktan onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE KÜRESELLEŞME ENDEKSİNDE 58’İNCİ SIRADA”
“Küreselleşme, küresel ve karmaşık bir olgu. Batılılaşmayla veya Amerikanlaşma ile karıştırılmamalı.” diyen ve “Küresel camiaya öncülük eden ülkelerin çoğu; Hollanda, Belçika gibi Avrupa’daki ülkeler veya örneğin Asya’da yer alan Singapur gibi ülkeler. Bu ülkeler, ABD örneğinde olduğu gibi dünya ekonomisiyle son derece entegre durumda. Türkiye şu anda 2021 KOF Küreselleşme Endeksinde 208 ülke arasında ortalamada 58’inci sırada yer alıyor.” bilgisini aktaran Norris, “eski milliyetçilik güçlerine doğru bir geri çekilme yaşandığını gösteren işaretler olup olmadığı” yönündeki sorunun basit bir cevabı olmadığının altını çizdi.

“AVRUPA’DA TEKRAR BÜYÜK BİR SAVAŞ OLMAYACAĞINI ÜMİT ETMİŞTİK AMA…”
Norris ardından şöyle konuştu: “Geçmiştekinden bile daha bağımlı ülkelerden oluşan bir dünyaya doğru gittiğimizi gösteren gelişmeler var. Bunlardan birincisi Covid pandemisi. Covid yapay sınırları veya harita üzerine çizilmiş çizgileri tanımıyor. İkincisi, uluslararası çatışmanın canlanmasına şahit oluyoruz. Hepimiz pek çok sebepten dolayı Avrupa kıtasında tekrar büyük bir savaş olmayacağını ümit etmiştik. Ama Ukrayna olayı tüm bunlara meydan okudu. Büyük bir nükleer güç olan Rusya’nın kendi liderinin kaprisiyle komşusu olan bir devleti tanklarla ve füzelerle işgal etmesi, hepimizim gördüğü o görüntüler, sivillerin yerle bir edilmiş evleri, büyük can kayıpları, harabeye dönen hastaneler, bombalanan tren istasyonları, can kaybı ve tahribat açısından 1945’ten beri Avrupa’da yaşanan en büyük anlaşmazlık olan bu durum Avrupa’nın rahat davrandığını gösteriyor.

“21’İNCİ YÜZYIL’DA İŞ BİRLİĞİ DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ”
Son olarak, küreselleşmenin çıkış noktası olan düşünceye meydan okuyan bir konu da küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili sorunlar. Paris Anlaşması dünyaya bu soruna birleşik bir yanıt vermeye doğru bir adım attırdı. Almanya’daki seller, ABD’deki kasırgalar ve tayfunlar, Avustralya’daki orman yangınları ve seller bu durumun örnekleri. 21’inci Yüzyıl’da iş birliği geçmiştekinden çok daha önemli hale geldi. Benim gönlümden geçen, bu mücadelede iş birliğinin galip gelmesi. Umarım küreselleşmenin etrafındaki sorunları daha iyi anlarız ve umarım Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri ile desteklenen çalışmalar bu sorunları anlamamızı daha da kolaylaştırır.”

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Tüm dünya için barış ve huzur ortamının tehdit altında olduğu bu dönemde sosyal bilimlerin yol göstericiliğine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.” dedi. 

BAŞVURU COĞRAFYASI GENİŞLİYOR…
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise şunları dile getirdi: “Bu yıl da aldığımız başvurulara Jamaika, Meksika, Kuzey Makedonya, Macaristan gibi farklı ülkelerden çalışmaların eklenmiş olması ödül programımızın kapsayıcılığını yansıtıyor. Bu senenin ödül konusu olan “Küreselleşmenin Geleceği: Devletin Dönüşü mü?” başlığının, bulunduğumuz koşullar göz önüne alındığında hepimiz için büyük önem taşıdığına şüphe yok.

“Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda insanlığın ortak sorunu olan Covid-19 salgınıyla birlikte mücadele edebilmeyi konuşuyorduk. Bugünse devam eden bu küresel soruna uluslararası alanda yaşanan çatışma ortamı eklenmiş durumda. Sınırlarımızın biraz ötesinde yaşanan savaş hepimiz için kaygı verici. Tüm dünya için barış ve huzur ortamının tehdit altında olduğu bu dönemde sosyal bilimlerin yol göstericiliğine hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.”

2023’ÜN KONUSU: TEORİ VE UYGULAMADA CUMHURİYETÇİLİK
2023 yılında “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde hep birlikte kurulan ve geliştirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin” 100’üncü yılının kutlanacağını hatırlatan Sabancı, ödül kurulunun önümüzdeki yılın konusunu “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Dönümü: Teori ve Uygulamada Cumhuriyetçilik” olarak belirlediğini açıkladı.

ÖDÜL KAZANAN MAKALELER…
17’nci Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde ödül kazanan 3 makale:

Ufuk Akçiğit ve Sina Ateş

Ufuk Akçiğit – (ABD, Chicago Üniversitesi) ve Sina Ateş (ABD, Federal Reserve Board) – Bu çalışmadaki görüşler, tamamen yazarların şahsî görüşlerini yansıtmaktadır ve hiçbir şekilde “Board of Governors of the Federal Reserve System” kurumunun resmî görüşü veya “Federal Reserve System” ile ilintili başka kişilerin görüşleri olarak yorumlanmamalıdır.-
Makale Adı: “Ekonomik Politika ve Küreselleşen Dünyada Hükümetin Rolü”

Mert Moral ve Evgeny A. Sedashov

Mert Moral (Sabancı Üniversitesi, Türkiye) ve Evgeny A. Sedashov (Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu)
Makale Adı: “Seçim Talihinin Tersine Dönmesi: Popülizm ve Küreselleşme Çağında Anti-Elitist Tutumlar”

 

 

Paula D. Ganga

Paula D. Ganga (Columbia Üniversitesi, ABD)
Makale Adı: “Devleti Geri Getirmek. Popülizm, Ekonomik Milliyetçilik ve Avrupa’da Küreselleşmenin Araçsallaşması”

 

JÜRİ ÜYELERİ…
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oya Yeğen başkanlığındaki jüri şu isimlerden oluşuyor: Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler-Baç, Boston Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Prof. Dr. Houchang Chehabi, Kolombiya Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sheri Berman, City University of London Karşılaştırmalı Politikalar Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kutlay ve Bocconi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kerim Can Kavaklı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir