Connect with us

Faruk Bangir

PERA’NIN EN GÜZEL ÇİÇEĞİYDİ MADAM ANAHİT…

Beyoğlu’nun en ünlü ve en aşık müzisyeniydi Madam Analit. Bu yüzden de 40 yıl boyunca misafirlerine “Yıldızların Altında” şarkısını söyledi. Hayatı boyunca iki şeyden -Çiçek Pasajı’ndan ve akordeonundan- vazgeçmedi. Yalnızca canı istediğinde söylerdi. Canı istemediğinde yüklü para önerenlere bile eyvallahı yoktu. Balıkpazarı, Çiçek Pasajı ve Nevizade esnafı, kocaman gözlüklü ve parlak kırmızı rujlu akordeoncu Anahit’in ölümüne çok ağladı.

 

Madam Anahit, hayatı boyunca iki şeyden -Çiçek Pasajı’ndan ve akordeonundan- vazgeçmedi.

40 yıl boyunca Beyoğlu’nda, özellikle de Çiçek Pasajı’nda Hohner akordeonuyla eski İstanbul tangoları, Rum kasap havaları ve Ermeni taverna şarkıları çalıp söyleyerek yaşamını sürdürdü; pasajın adeta vazgeçilmez bir parçası oldu Anahit Yulanda Varan. Bilinen ismiyle Madam Anahit…

1917 yılında Taksim Tarlabaşı’nda doğdu. Ağabeyi, “Vartabed” diye tanınan Vosgik Vartabed idi. İlköğrenimini Anarat Hığutyun Katolik Okulu’nda, lise eğitimini ise Esayan Ermeni Okulu’nda tamamladı.

LİSE YILLARINDA AKORDEONA GÖNÜL VERDİ…
16 yaşında lise ikinci sınıftayken, okul korosuna katılarak müzikle içli dışlı olmaya başladı. Hayatının o yıllarını şöyle anlatıyor, Madam Analit: “İlk gençlik yıllarım adada geçti. Orada Rum bir komşumuz vardı ve oğlu Yorgo çok güzel akordeon çalardı. Erir, gıpta ederdim. Tam da o dönem akerdeona gönül verdim. Arto Benon’dan akordeon dersleri almaya başladım ve anneme bana bir akordeon alması için çok ısrar ettim. Akordeonu alır almaz St. Antoin’e gittim. Akordeonu minberin önüne koydum ve adağımı yerine getirdim.”

Yalnızca canı istediğinde söylerdi Madam Anahit… Canı istemediğinde yüklü para önerenlere bile eyvallahı yoktu.

FİLMLERDE ROL ALDI, KLİPLERDE BOY GÖSTERDİ…
Beyoğlu’nun simgesi haline gelen Madam Anahit, Babanın Suçu, Adalet, Yalancı Yarim, Cennet Çocukları, Kadın ve Şarap, Faize Hücum, Arkadaş, 24 Saat ve Öğretmen gibi birçok filmde biraz rol gereği, biraz da figüran olarak yer aldı. Aşkın Nur Yengi ve Grup Gündoğarken’in kliplerinde de boy gösteren Madam Anahit’in yaşam öyküsü bir Hollanda televizyon kanalında yayınlandı. Hayranlık duyduğu Johnny Weissmuller‘in filmine gitmek bile kendisi için hayalken, aktör İstanbul’a geldiğinde Çiçek Pasajı’nda onunla birlikte dans etmeleri ve gazetelere manşet olmalarını unutamadığı analarından biriydi.

Madam Anahit, Türk Pop Müziği’nin efsane ismi Sezen Aksu’yla…

SADECE CANI İSTEDİĞİNDE SÖYLERDİ…
Yalnızca canı istediğinde söylerdi Madam Anahit… Canı istemediğinde yüklü para önerenlere bile eyvallahı yoktu.

40 yıl boyunca misafirlerine “Yıldızların Altında” şarkısını söyledi.

ÖLÜMÜYLE BEYOĞLU ESNAFINI YASA BOĞDU…
Madam Anahit dört evlilik yaptı, bunların ikisinden birer oğlu oldu. 2003 yılında mide kanserine bağlı kalp yetmezliğinden hayata veda etti. Balıkpazarı, Çiçek Pasajı ve Nevizade esnafı, kocaman gözlüklü ve parlak kırmızı rujlu akordeoncu Anahit’in ölümüne çok ağladı. Mezarı bir dönem bakımsız kalan Anahit’in imdadına yine Beyoğlu esnafı yetişti. Anahit’e gönül verenler, kendi aralarında topladıkları parayla Anahit’e yepyeni bir mezar yaptırdı.

Madam Anahit, Beyoğlu’nun en ünlü ve en aşık müzisyeniydi. Bu yüzden de 40 yıl boyunca misafirlerine “Yıldızların Altında” şarkısını söyledi.

Hayatı boyunca iki şeyden vazgeçmedi… Bir Çiçek Pasajı’ndan, bir de akordeonundan.

Pera’nın en güzel kadınına, saygıyla…

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir