Connect with us

Finans & Ekonomi

KÜRESEL UN, YEM, TAHIL VE BAKLİYAT İŞLEME ENDÜSTRİSİ İSTANBUL’DA BULUŞTU…

-“Covid-19 salgını sürecinde gıda güvenliği ve erişilebilirliğinin öneminin artmasıyla ön plana çıkan” ve “küresel büyüklüğü yaklaşık 5 milyar dolara ulaşan” un, yem, tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri sektörü”, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen 10-12 Mart 2022 tarihli İDMA AND VICTAM EMEA’de bir araya geldi. 82 ülkeden 500 markanın binlerce ziyaretçiyle buluştuğu fuarda “un, yem, irmik, pirinç, mısır, bulgur değirmen makineleri” ve “bakliyat, makarna ve bisküvi üretim ekipmanlarının” en yeni teknolojileri sergilendi.

-TİM Başkanı İsmail Gülle, fuarın açılışında, “Ülkemizdeki tarım kapasitesini daha iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Gıdaya olan talebin artışı önümüzdeki süreçte daha da fazla olacak. İDMA Fuarı uzun yıllardır gerçekleşen ve sektörün dünyadaki en önemli fuarı. Her düzenlendiğinde kapsamını daha da geliştiren fuar, bu sene VICTAM iş birliği ile hem ülkemizde hem de yurt dışında önemli etkinliklere imza atacak.” dedi.

Uluslararası Yem Endüstrisi Federasyonu (IFIF) verileriyle yıllık küresel ticaret hacmi karma yem endüstrisinde 500 milyar dolar. 165 milyar dolarlık tahıl sektörünü doğrudan ilgilendiren un, yem ve tahıl işleme makineleri sektörü 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip. 2025 yılında bu tutarın 6 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Türkiye, tahıl işleme teknolojileri endüstrisinin ana merkezlerinden biri. Tarımsal ürünlere talebin artacağı öngörülen Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakın. Un, yem ve tahıl işleme makineleri sektöründe 1 milyar dolarla Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı durumunda. Bu özellikleri küresel pazardaki yerini pekiştiriyor.

Başta Türkiye, Almanya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İtalya çok sayıda ülkeden 500 civarında markayı ağırlayan İDMA AND VICTAM EMEA, sektörün dünyadaki en büyük fuarı. Hububat ve yem değirmenciliği sektörünün uluslararası fuarı” sloganıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde 9’uncusu düzenlenen 10-12 Mart 2022 tarihli İDMA AND VICTAM EMEA, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) Onursal Başkanı Erhan Özmen, TABADER Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ve Parantez Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Kalkan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Fuarın açılışında şunlar dile getirildi:

İsmail Gülle- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı

“ULUSLARARASI FUARLAR, ÖLÇEK EKONOMİSİNİN ALTYAPISINI OLUŞTURUYOR”
TİM Başkanı İsmail Gülle: “Pandemi sürecinde ülke olarak üretime ara vermeyerek tüm dünyanın güvenini kazarak büyük bir üretici olduğumuzu gösterdik. Özellikle ülkemiz bu süreçte konumunun da avantajıyla dünyanın önemli tedarik merkezi oldu. Bildiğiniz gibi 2022 yılında 250 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Üreticimizin gücüyle hedeflerimizin önünde gidiyoruz. Bu süreçte ihracat hedeflerimizin üzerine çıkmak için TİM olarak ihracatçıları desteklemek adına 1 Mart itibariyle ihracatı geliştirme fonunu hizmete sunduk. Firmalarımıza teminatsız olarak kredi verme imkânı sunarak, ciddi kaynak sağlıyoruz. 2021 itibariye Türkiye artık ölçek ekonomisine geçerek daha büyük yatırımlarla daha büyük üretim kapasitelerini yakalamalı. Gerçekleştirilen uluslararası fuarlarımızda bunun altyapısını oluşturuyor. Pandemi süreci ve küresel gıda krizi bizlere gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Tek bir cümleyle ağzınızdan çıkan endüstrinin ne kadar büyük ve ne kadar önemli olduğunu yaşayarak gördük. Ülkemizdeki tarım kapasitesini daha iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Gıdaya olan talebin artışı önümüzdeki süreçte daha da fazla olacak. İDMA Fuarı uzun yıllardır gerçekleşen ve sektörün dünyadaki en önemli fuarı. Her düzenlendiğinde kapsamını daha da geliştiren fuar, bu sene VICTAM iş birliği ile hem ülkemizde hem de yurt dışında önemli etkinliklere imza atacak.”

Ali Kalkan- Parantez Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı

“TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜ OLDUĞU ENDÜSTRİLER ARASINDA”
İDMA Fuarı’nın organizatörü Parantez Fuarcılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalkan: “İDMA un, yem ve tahıl işleme makinaları sektöründe yurtdışında da marka olmuş bir fuar. Düzenlendiği yıllar boyunca üretici ile yatırımcı arasında kurduğu köprülerle sektörü dünya çapında tanıtarak, rekabeti artırıp sektöre kaliteyi getirmekte. Dünyada söz sahibi olan Türkiye’nin değirmen sektörünün liderliğe yükselmesi için İDMA Fuarı önemli bir misyon üstleniyor. Önümüzdeki süreçte Güney Afrika, Fas, Rusya ve Güney Amerika’da yeni İDMA Fuarlarıyla sektöre hizmet vermeye ve değer katmaya, sektörün uluslararası ticaretinin en önemli platformu olmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin en güçlü olduğu endüstriler arasında yer alan un, yem ve tahıl işleme makinaları sektörünün dünyanın zirvesine olan yolcuğuna katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Geçirdiğimiz zorlu pandemi sürecinde farkındalığımızın arttığı gıda erişimi, gıda güvenliği ve artan tarımsal ürün talepleriyle birlikte sürdürülebilir üretimin önemi her zamankinden daha fazla kendini hissettiriyor. En iyi ürünleri en ulaşılabilir fiyatlara tüm dünyaya ihraç eden firmalarımızı İDMA 2022 ile zirveye bir adım daha yaklaştırıyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir