Connect with us

Finans & Ekonomi

“VERİ GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ KATLANARAK ARTACAK”

Bir yandan dijital dönüşüm hız kazanırken, diğer yandan siber saldırıların küresel maliyeti 6 trilyon dolara ulaştı. KOBİ’lere yansıyan ortalama maliyet 390 bin dolara yükseldi. Saldırılar 2022 yılında da hız kesmeden devam ediyor. DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, veri güvenliğinin öneminin daha da artacağını ve “yapay zekanın siber güvenlikte vazgeçilmezleşeceğini” belirtti.

 

Covid-19 salgınının da etkisiyle uzaktan çalışma ve çevrimiçi hayat yaygınlaştı. İş süreçleri internete daha fazla bağlı hale geldi. Madalyonun diğer yüzünden bakıldığında, bilgisayar korsanlarının hedef tahtasına koyabilecekleri kurum, kuruluş ve kişilerin sayısı da hızla artmaya başladı.

KOBİ’LERE FATURASI, ORTALAMA 390 BİN DOLAR
KOSGEB Teknoloji Geliştirme Desteği’yle ODTÜ Teknokent’te kurulduğu 2004 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteren DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, fidye yazılımlarının sebep olduğu maliyetin 4.62 milyon doları bulduğunu ve siber saldırıların KOBİ’leri ortalama 390 bin dolar zarara uğrattığını kaydetti.

“SİBER SALDIRI FURYASI 2022’DE DE DEVAM EDECEK”
FBI’a (ABD Federal Soruşturma Bürosu-Federal Bureau of Investigation) geçen yıl ,2.2 milyonu aşkın siber suç şikayeti iletildiğini belirten ve “siber saldırganların yüzde 55’i, markaların URL’lerini kullanırken, veri ihlallerinin yüzde 85’inden fazlası kişisel bilgilerden oluştu. Tüm bunlara rağmen kullanıcıların yüzde 53’ü şifrelerini koca bir yıl boyunca hiç değiştirmedi” bilgisini aktaran Onay, “2022 yılında da siber saldırı furyası aynı yoğunlukla devam edecek” dedi.

Suha Onay- DİA Yazılım Genel Müdürü

“YAPAY ZEKA, DOLANDIRICILIĞIN TESPİTİNDE ÖNE ÇIKACAK”
Onay, şirketlerin ve çalışanlarının siber saldırılara karşı hangi önlemleri alabileceği konusunda şunları söyledi: “2022 yılında hangi siber güvenlik trendlerinin öne geçeceğini iyi bilmek çok önemli. Yapay zeka, günümüzde özellikle dolandırıcılık tespitinde ciddi oranda kullanılmaya başlandı. Bununla beraber, şüpheli bir durumun ortaya çıktığını fark eden çeşitli davranış kalıplarını belirleyebiliyor ve siber saldırıları durdurabiliyor. Yapay zekanın siber güvenlikteki en büyük farkı, karar verilmesi gereken durumlarda insanlardan çok daha hızlı ve verimli karar verebiliyor oluşu. Yani her saniye binlerce veri akarken, yine binlerce olaya yapay zeka müdahale edebiliyor. Bu güvenlik altyapısını yapay zeka olmadan kurmaya çalışmak, yüzlerce çalışandan oluşan bir ekip kurmak demek.”

“2021’İN İLK ÜÇ AYINDA, 2019’UN ÜÇ KATI FİYDE SALDIRISI OLDU”
2021 yılının sadece ilk 3 ayında 2019’un genelindekinin üç katı fidye virüsü saldırısı (Ransomware) gerçekleştiğini ifade eden Onay, “Daha da kötüsü, 2022 yılında fidye saldırılarının yüzde 60 oranında artması bekleniyor” dedi. Onay, fidye yazılımlarını “dosyaların kırılmaz kriptografi arkasına kilitlenmesi ve sıklıkla takip edilemeyen kripto para birimleri şeklinde, fidyenin ödenmemesi halinde onları yok etme ya da kamuya yayınlama tehdidiyle cihazlara bulaştırılan virüs saldırıları” diye tanımladı: “Verilerini sızdıran ve koruyamayan şirketler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları için, genellikle fidyeyi ödemek zorunda kalırlar.”

“NESNELERİN İNTERNETİYLE POTANSİYEL HEDEFLER ÇOĞALDI”
Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin yaygın kullanıma girmesinin bilgisayar korsanları için “çok sayıda potansiyel hedef noktası” anlamı taşıdığını vurgulayan Onay şu ifadelerle uyardı: “Aslında nesnelerin interneti uzun zamandır açık tehdit olarak görülüyor. Bilgisayar korsanları günümüzde internete bağlı buzdolaplarını ve televizyonları kullanarak, evdeki bilgisayar gibi değerli cihazlara erişebilecekleri yöntemler üzerinde çalışıyorlar.”

FBI’a (ABD Federal Soruşturma Bürosu-Federal Bureau of Investigation) geçen yıl ,2.2 milyonu aşkın siber suç şikayeti iletildiğini belirten ve “siber saldırganların yüzde 55’i, markaların URL’lerini kullanırken, veri ihlallerinin yüzde 85’inden fazlası kişisel bilgilerden oluştu. Tüm bunlara rağmen kullanıcıların yüzde 53’ü şifrelerini koca bir yıl boyunca hiç değiştirmedi” bilgisini aktaran Onay, “2022 yılında da siber saldırı furyası aynı yoğunlukla devam edecek” dedi.

“KÜRESEL MALİYET 6 TRİLYON DOLARA ULAŞTI”
Siber saldırıların küresel maliyetinin 6 trilyon dolar seviyesine eriştiğinin altını çizen Onay, bu durumun üstesinden gelinebilmesi için 2022’de uluslararası düzenleyicilerce çok sayıda adım atılacağını dile getirdi: “Örneğin günümüzde veri ihlali ya da kaybı yaşayan şirketlere cezalar kesilirken, yıl içerisinde güvenlik açıklarının da cezalandırılacağı düşünülüyor. 2022 yılında atılmaya devam edilecek adımlardan biri de mali işlerden sorumlu departmanların sorumluluklarından bazılarının bilgi teknolojileri departmanlarına aktarılacak olması. Bu durum bilgi teknolojileri departmanlarının iş yükünü artıracaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir