Connect with us

Dünya Gündemi

KADINA ŞİDDETİN ÇÖZÜMÜ: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ…

En ciddi ve yaygın insan hakları ihlallerinden kadına yönelik şiddet probleminin ancak belirlediği “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” arasında yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin sağlanmasıyla” çözüme kavuşabileceği inancıyla hareket eden UNDP, görsel içerik yarışmasıyla bu konuda farkındalık oluşturmak istiyor.

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “kadınların maruz kaldığı şiddete dikkat çekmek ve yalnız olmadıklarını göstermek amacıyla” düzenlediği görsel içerik yarışması sonuçlandı.

214 KİŞİ 370 ESERLE KATILDI…
Şubat ayı boyunca devam eden yarışmaya 214 kişi “şiddete uğrayan kadın perspektifi, şiddet mağdurlarına yönelik harekete geçme çağrısı, kadınların şiddet riski karşısında dayanıklılığı ve güçlenmesi, kadına yönelik şiddetin çeşitleri konusunda farkındalık artırma, kadına yönelik şiddeti mazur gösteren kalıp yargılarla mücadele ve kadına yönelik şiddetin birey ve toplum üzerindeki etkileri gibi temalara sahip” 370 adet eserle katıldı.

İKİ AŞAMALI DEĞERLENDİRME…
“Kadına yönelik şiddet sorununu, şiddetin biçimlerini, toplumun ve kurumların şiddete tepkilerini” anlatan birbirinden ilginç ve etkileyici görsel içerikler; fotoğraf, gazetecilik, toplumsal cinsiyet, kalkınma, grafik tasarım, iletişim ve karikatür alanlarında uzman kişilerden oluşan jüri tarafından iki aşamalı değerlendirmeye tabi tutuldu. Hukukta Tasarım Türkiye’nin katkısıyla gerçekleşen yarışmada; Merve Dilek Efe birincilik, Emel Yurtkulu ikincilik; dört eser de mansiyon ödülüne layık görüldü. Üçüncü seçilen eser ve mansiyon listesinde yer alan bir eser daha sonraki değerlendirmede dışarıda bırakıldı.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE UĞRUYOR…
Kadına yönelik şiddet, en ciddi ve yaygın insan hakları ihlallerinden, Dünya üzerindeki kadınların neredeyse üçte biri -yaklaşık 736 milyonu- bu şiddete uğruyor. UNDP, bu problemin ancak belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasındaki “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin sağlanmasıyla” çözüme kavuşabileceği görüşünde ve bütün projelerinde bunu öncelik veriyor.

Yarışmanın jürisinde şu isimler yer aldı: UNDP Türkiye’den Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Aslı Çoban, Kapsayıcı ve Demokratik Yönetişim Portföyü Yöneticisi Burcu Miraç Dıraor Aydın, Hızlandırma Laboratuvarı Keşif Yöneticisi Gökçe Tuna, Hızlandırma Laboratuvarı Çözüm Haritalama Yöneticisi Gülşah Eker, İletişim Bölüm Başkanı Faik Uyanık; Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye İletişim Asistanı Erman Fermancı; İletişim Uzmanı Gamze Göker, Legal Design Turkey Kurucusu Ebru Metin, Titrifikir Kurucu Ortağı Cem Akar, Grafi2000 Kurucusu, Karikatürist, Yapımcı Varol Yaşaroğlu, Foto Muhabiri Levent Kulu ve Mediacat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan.

Birincilik ödülü alan eser.

İkincilik ödülü alan eser.

Mansiyon ödülü alan eser.

Mansiyon ödülü alan eser.

Mansiyon ödülü alan eser.

Mansiyon ödülü alan eser.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir