Connect with us

Finans & Ekonomi

YAŞ SEBZE VE MEYVEDE PESTİSİT KALINTISI RUS PAZARINI RİSKE EDİYOR…

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğiyle gerçekleşen “Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıda, yaş meyve sebzede pestisit (tarım ilacı) kalıntısı oluşumunun Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler ve zirai ilaç bayilerinin üzerine düşeni yapmasıyla önlenebileceğinin altı çizildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi Ali Uçak, “Tek sorumlu ne üretici, ne ilaç bayileri ne de ihracatçı. Ülkemizden yapılan ihracata bir engel getiriliyorsa bunun sorumlusu hepimiziz.” dedi.

Rusya Federasyonu’nun, Türkiye’den üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ithalatını pestisit (tarım ilacı) kalıntısı sebebiyle yasaklaması üzerine Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından “Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlığıyla art arda iki toplantı düzenlendi.

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğiyle gerçekleşen “Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıda, yaş meyve sebzede pestisit (tarım ilacı) kalıntısı oluşumunun Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler ve zirai ilaç bayilerinin üzerine düşeni yapmasıyla önlenebileceğinin altı çizildi.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER DİLE GETİRİLDİ
Taze meyve sebze üretim ve ihracatında Türkiye’nin önemli merkezlerinden ve sofralık üzümün başkenti kabul edilen Alaşehir’de gerçekleşen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vural Güleç’in modetarölüğündeki toplantıda; Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Alaşehir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Musa Akkaynak ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi Ali Uçak tespit, görüş ve önerileri dile getirdi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT İÇİN KOORDİNE GEREKİYOR”
Toplantıların ilkinde ihracatçıların, ikincisindeyse zirai ilaç bayilerinin görüşlerini dinlediklerini belirten H. Vural Güleç; sürdürülebilir taze meyve sebze ihracatı için Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayilerinin koordineli çalışması gerektiğini vurguladı.

Rusya Federasyonu’nun, Türkiye’den üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ithalatını pestisit (tarım ilacı) kalıntısı sebebiyle yasaklaması üzerine Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından “Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlığıyla art arda iki toplantı düzenlendi.

“PESTİSİTİN CEZASINI İHRACATÇI ÖDÜYOR”
“Bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorunu üretim aşamasında olurken, pestisitin cezasını ihracatçı ödüyor.” diyen Güleç, şunları söyledi: “Bunun önüne geçmek için Ege Bölgesi’nde yoğun bir şekilde üretilen ve ihracatın yapılan ‘çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı’ ürünlerinde ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ isimli bir projeyi 2021 yılında hayata geçirdik. Bu ürünlerde 550 analiz yaparak, bölgenin pestisit haritasını çıkardık. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve üreticilerimizle bu sonuçları paylaşıyoruz. 2022 yılında analiz sayısını daha da artıracağız.”

“RUSYA BÜYÜK BİR PAZAR”
Rusya pazarının taze meyve sebze sektörü açısından önemine işaret eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi Ali Uçak da şöyle konuştu: “Rusya büyük Pazar, bu pazarın kaybı söz konusu olursa bu sektörden ekmek yiyen herkes büyük zarar görür. Rusya şu anda belli ürünlerde yasak getirdi, bu konuda tedbir alınmazsa tüm taze meyve sebze ürünlerinde yasak gelebilir. Öncelikle üreticilerimiz kalıntısız ürün üretmeleri gerektiğini idrak edecek. Hastalık ve zararlılardan ari ürün yetiştirip pazara sunmak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Sektörde yaşanan sorunlar hepimizi ilgilendiriyor. Tek sorumlu ne üretici, ne ilaç bayileri ne de ihracatçı. Ülkemizden yapılan ihracata bir engel getiriliyorsa bunun sorumlusu hepimiziz. Bu halkada zirai ilaç bayilerine büyük görev düşüyor. İhracatçılar olarak yapılması gereken neyse sorumluluk almaya hazırız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir