Connect with us

Finans & Ekonomi

PLASTİKTE ANA GÜNDEM: GERİ DÖNÜŞÜM VE DÖNGÜSEL EKONOMİ…

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nce (İKMİB) organize edilen ve sektörün paydaşlarının bir araya geldiği Plastikte Geri Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Çalıştayı’nda “sürdürülebilirlik, yeni yasal mevzuatlar, küresel gelişmeler ve döngüsel ekonomi konuları” müzakere edildi. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Önümüzdeki dönemde plastikler ve mamulleri ihracatında büyümeye devam ederek, yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz.” dedi. 

 

İKMİB’in (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) ev sahipliğiyle Antalya’da gerçekleşen iki gün süreli “Plastikte Geri Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Çalıştayı’na” İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, EGE PLASDER Başkanı Şener Gençer, KAYPİDER Başkanı Yusuf Özkan, BAPSİD Başkanı Mehmet Hakan Atalay, Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu, sektörün önde gelen firmaları, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri katıldı.

ÇALIŞTAYDA ELE ALINAN KONULAR…
İki güren süren (18-19 Şubat 2022) etkinlikte “plastik sektöründe geri dönüşüm alanında yapılan çalışmalar, uluslararası normlar, Ar-Ge-inovasyon, plastik ihracatının artırılması, sürdürülebilirlik, toplumun bilinçlendirilmesi, regülasyonlar, dünyadaki rol model uygulamaların Türkiye’ye uyarlanması, kaynağında ayrışma, mevzuat ve yasal düzenlemeler, tasarım, üretim ile geri dönüşümde yenilenebilir enerji kullanımı ve teşvikler” gibi konular ele alındı.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN VURGUSU…
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, açılış konuşmasında “plastik sektörü ihracatına ilişkin güncel veriler, Türk plastik sektörünün dünyadaki konumu ve İKMİB’in plastik sektörüne yönelik faaliyetleri” hakkında bilgiler aktardı. PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz ve PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün ise “plastik sektöründe geri dönüşüm, plastik ihracatının geleceği ve plastikte katma değerli ürünlerle dünyada daha fazla söz sahibi olunması” üzerine görüş ve önerilerini dile getirdi.

Adil Pelister- İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı

“KİMYADA EN FAZLA İHRACAT YAPAN ALT SEKTÖRÜMÜZ PLASTİK”
“2021 yılında gerçekleştirdiğimiz 225 milyar dolarlık ihracatta, kimya sektörü olarak 25,4 milyar dolarlık ihracat ile yeni bir rekora imza attık.” diyen Pelister, şunları söyledi: “Kimya alanında en fazla ihracat gerçekleştiren alt sektörümüz ise plastikler ve mamulleri oldu. Kilogram başına yaklaşık 2,7 dolarlık ihracat bedeli ile plastik sektörü kimyaya güç katıyor. Biz de İKMİB olarak, hedef ülke ve pazarlara yönelik stratejik çalışmalarımızla plastik sektörümüzün küresel ticaretten aldığı payı artırmak için tüm paydaşlarımızla birlikte ortak akılla çalışıyoruz. Üyelerimizin ihracatlarını nitelikli şekilde artırabilmeleri için milli katılımlı uluslararası fuarlar, ticari alım heyetleri, çalıştaylar, Ur-Ge projeleri ve tasarım yarışmalarıyla plastik sektörümüzü en güçlü şekilde destekliyoruz. Plastik sektörümüzün yurt içi ve yurt dışından algısını daha yukarı taşımak için çalışıyoruz. Bu kapsamda, son çalıştayımızın sonuç raporundan elde ettiğimiz çıktılar ile plastikte geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi konuları özelinde bir kez daha plastik sektörümüzün paydaşları ile bir araya geldik.

“PLASTİK İHRACATINDA 12 MİLYAR DOLARI HEDEFLİYORUZ”
Önümüzdeki dönemde plastikler ve mamulleri ihracatında büyümeye devam ederek, yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz. Geri dönüşüm alanında da atacağımız yeni adımlarla sektördeki katma değeri artıracak ve döngüsel ekonomi kapsamında atıkların yerinde ayrıştırılmasından, kaynakların mümkün olduğunca geri dönüşümden kazanılmasına yönelik bir aksiyon planı içinde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. PLASFED ve PAGDER ile tüm sektör paydaşlarımıza değerli katkıları için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde bilinçlendirme ve farkındalığı artırma çalışmalarımızla plastikte geri dönüşümü artıracak projeleri hayata geçireceğiz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir