Connect with us

Dünya Gündemi

DÜNYA GIDA FİYAT ENDEKSİ SON 10 YILIN ZİRVESİNDE

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, iklim değişikliğinin “tarımsal verimlilikte düşüşe ve tarım ürünleri fiyatlarında artışa” sebep olduğunun altını çizdi: “Kara, toprak, su ve enerjinin gıda için sürdürülemez şekilde kullanımı sıcaklıkların yükselmesine yol açan sera gazı salımlarını arttırmakta; yüksek sıcaklıklar gıda üretmek için gerekli kaynakları olumsuz etkilemektedir. 2020 yılında 811 milyona yakın insan açlıkla karşılaşmış olup bu rakam 2019 yılından 161 milyon kişi daha fazladır.”

 

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi’nin “2021 yılının tamamında dünya genelinde bir önceki yıla göre yüzde 28,1 arttığına ve ortalama 125,7 puanla son 10 yılın en yüksek seviyesine eriştiğine” dikkat çeken ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “FAO yetkililerine göre normalde yüksek fiyatların üretimi arttırması beklenirken, girdi maliyetlerinin yüksekliği, devam etmekte olan küresel virüs salgını ve giderek belirsizleşen iklim koşulları 2022 yılı için de iyimserliğe yer bırakmamaktadır.” dedi.

“İKLİM KRİZİNDE HERKESE GÖREVLER DÜŞÜYOR”
İklim krizinin, “tarımsal verimliliği düşürdüğüne ve tarım ürünleri fiyatlarının yükselmesine sebep olduğuna” işaret eden ve “Gıda fiyatlarındaki artış, tüm ülkeleri farklı derecede etkiliyor ve tüm ülkelerin kendi ekonomilerinde farklı dinamik söz konusu.” tespitini paylaşan İmer, ardından şunları kaydetti: “Önce küresel sağlık krizi ve pandemi, sonrasında da gıda krizi ve gıda fiyatlarındaki artış gibi ani ortaya çıkan risklerin yanı sıra, dünya ve insan açısından kronik risk oluşturan başka önemli riskleri de göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu risklerden en önemlisi iklim krizidir. İklim krizi, gelecekte bizi bekleyen bir risk değil, hali hazırda içerisinde yaşadığımız ve dünya üzerindeki hayatı etkilen bir süreç. Kronik bir tehdit olan iklim krizi ile savaşımda bireylere, kamu otoritelerine, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor”

Mete İmer- ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri 

“AÇLIK ÇEKEN İNSAN SAYISI 2020’DE 161 MİLYON ARTTI”
İmer, BM verilerinin iklim krizinin gıda sisteminde yol açtığı problemleri açıkça ortaya koyduğunu vurguladı: “İklim değişikliği, açlığın önemli bir nedenidir. Kara, toprak, su ve enerjinin gıda için sürdürülemez şekilde kullanımı sıcaklıkların yükselmesine yol açan sera gazı salımlarını arttırmakta; yüksek sıcaklıklar gıda üretmek için gerekli kaynakları olumsuz etkilemektedir. 2020 yılında 811 milyona yakın insan açlıkla karşılaşmış olup bu rakam 2019 yılından 161 milyon kişi daha fazladır.

“AŞIRI ISIYI EMEN OKYANUSLAR DAHA ASİDİK HALE GELDİ”
Yüksek sıcaklıklarda rekolte ve verim düşmekte; atık artmaktadır. Okyanuslar iklim sisteminde oluşan aşırı ısının yüzde doksanını emmişler, bu nedenle daha asidik hale gelmişlerdir. Aşırı avlanma ve okyanusların daha asidik hale gelmesi 3,2 milyar insanı besleyen deniz kaynaklarını tehdit etmektedir. Kutup bölgelerinde kar örtüsünde, göl ve ırmaklardaki buzlarda ve donmuş topraklarda meydana gelen değişiklikler otlatma, avlanma, balıkçılık ve toplama faaliyetleri ile elde edilen gıdaları verimsizleştirmiş, kutuplarda oturanların geçim kaynaklarına ve kültürel kimliklerine zarar vermiştir.”

Meydana gelen sorunlara çözüm üretmek için Türkiye ile FAO arasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kapasitesini güçlendirmek amacıyla “Tarımsal Gıda Tedarik Zincirinde Gelişmiş Maliyet ve Fiyat İzleme Desteği” adlı teknik iş birliği projesi geliştirildiğini ifade etti.

Dünya gıda fiyatlarındaki 2021 yılı artış istatistikleri şöyle:
-2020’ye kıyasla yüzde 27,2’lik artış kaydeden FAO Tahıl Fiyat Endeksi, 2012’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Mısırda yüzde 44,1; buğdayda yüzde 31,3 artış yaşanırken pirinçte yüzde 4’lük düşüş gerçekleşti.
-FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi tüm zamanların en yüksek artışıyla 2020’ye göre yüzde 65,8 yükseldi.
-FAO Şeker Fiyat Endeksi, 2020’ye nazaran yüzde 29,8 artarak 2016’dan bu zamana kadarki en yüksek değeri gördü.
-FAO Et Fiyat Endeksi yüzde 12,7; Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise yüzde 16,9 arttı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir