Connect with us

Finans & Ekonomi

RAFİNERİLERDEKİ RİSKLİ GÖREVLER OTONOM ROBOTLARA DEVREDİLİYOR…

Enerji sektörünün dijitalleşmesine öncülük eden ve “emniyetli iş anlayışını tüm iş süreçlerinin odağına yerleştiren” Tüpraş, Boston Dynamics’in yapay zekâ destekli otonom robotu Spot’u rafineri sahalarındaki riskli çalışma ortamlarında denemeye başladı.

 

Tüpraş, üretim sahalarında robotları devreye sokarak iş ortamındaki güvenliği ve emniyetli ortamını azami düzeye çıkarmayı hedefliyor. Riskli süreçlerdeki işler kolaylaştırılarak teknik ekiplerin yetkinliklerini farklı alanlarda kullanmalarına imkan tanınıyor.

AKILLI OTONOM ROBOT SPOT TEST EDİLDİ…
2020 yılında kurulan Tüpraş Robotik Ekibi, ileri teknolojilere yönelik proje geliştirme çalışmalarını tüm rafinerilerden ilgili teknik ekiplerin katkısıyla sürdürüyor. Petrol depolama tanklarının periyodik kontrolünde, metrelerce yükseklikteki ölçümlemelerde ve rafinerideki riskli iş bölgelerinde robotik teknolojiler deneniyor. Tüpraş, en son Boston Dynamics’in akıllı otonom robotu Spot’u üretim sahalarında test etti.

Norveçli unicorn startup Cognite tarafından rafineriye özel sensörlerle donatılan robot, önce İzmit ardından da Kırıkkale rafinerilerindeki düzenli kontrol işlemlerinde test edildi. Ulaşılan sonuçlar ve bulgular doğrultusunda robotun nerelerde nasıl fonksiyonel olabileceği netleşecek.

Robot, belirlenen rotalardaki engelleri çevre algılama sensörleriyle saptıyor ve hiçbir müdahaleye ihtiyaç duymadan aşabiliyor.

ROBOT, KENDİ BAŞINA GÖREVİNİ TAMAMLAYABİLİYOR…
Otonom robot Spot’un “üç boyutlu modellerle desteklenen gelişmiş yönetim platformu” sayesinde beklenen aksiyonlar kolayca tanımlanabiliyor. Gerekli talimatları alan robot, herhangi bir ilave yönlendirmeye ihtiyaç duymadan kendi başına görevini tamamlayabiliyor. Kablosuz bağlantıyla desteklenen robot, “360 derece kamerayla canlı görüntü aktarımı gibi” her türlü destekleyici veriyi anında operatöre sunabiliyor. Öte yandan rutin olmayan veya acil durum gibi operasyonları yönetebilmek adına uzaktan manuel kontrol imkânı da sağlıyor.

Sahalarda bulunan farklı tipte analog sayaç, seviye-valf açıklığı göstergeleri ve çeşitli emniyet kontrolleri robot tarafından otonom yapılabiliyor. Ekipmanların fotoğraflarından elde edilen görüntüler işlenerek sayısal veriler elde ediliyor ve zaman serisi oluşturacak şekilde kaydedilip izlenebiliyor.

Yapay zekâ ile desteklenen kameralar sayesinde zeminde oluşabilecek herhangi bir sıvı kolaylıkla saptanıyor ve robotun üzerindeki sensörlerin yardımıyla ortamdaki gazlar belirlenebiliyor.

SICAKLIK DEĞERLERİNİ BİLDİRİYOR…
Robot, üzerindeki termal kamera sayesinde görüntülenen yerlerin sıcaklık değerlerini de bildiriyor. Alınan sıcaklık verileri işlenerek entegre veri yönetim sistemi sayesinde geriye dönük karşılaştırmalarla daha akıllı uyarılar elde edilebiliyor.

Tüpraş, Boston Dynamics’in yapay zekâ destekli otonom robotu Spot’u rafineri sahalarındaki riskli çalışma ortamlarında denemeye başladı.

YABANCI MADDELER İÇİN UYARI OLUŞTURUYOR…
Robot, tarama kameralarıyla bulunduğu ortamın üç boyutlu modellerini meydana getirebiliyor. Görüntü işleme yöntemleriyle nesneler tanımlanabiliyor ve daha önceden elde edilen verilerle de karşılaştırılarak ortamda olmaması gereken yabancı maddeler için uyarı oluşturulabiliyor. Acil durumlarda kullanılacak tahliye güzergâhlarının daima açık tutulabilmesi, bu yöntemin sağladığı en büyük kazanımlardan biri.

Robot ayrıca belirlenen rotalardaki engelleri çevre algılama sensörleriyle saptıyor ve hiçbir müdahaleye ihtiyaç duymadan aşabiliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir