Connect with us

Türkiye Gündemi

“NEFES DARLIĞI VE ÇARPINTI, AKCİĞER HİPERTANSİYONU BELİRTİSİ”

Pulmoner hipertansiyon (PAH); kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlarda sık görülüyor. belirten Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat; “nefes darlığı, çarpıntı ve yorgunluk gibi şikayetlere yol açan” bu hastalığın “dikkatli bir yaşam ve düzenli takiplerle kontrol altına alınabildiğini” belirtti.

Pulmoner (akciğer) hipertansiyonunu; “vücutta dolaşan kanı oksijenlenmek üzere kalpten akciğerlere getiren damarlardaki kan basıncının artması” diye tanımlayan Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, geç tanı konulması sebebiyle hastalığın “çok ileri evrelerde yakalanabildiğini” söyledi.

Uz. Dr. Cegerğun Polat-Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü

Uz. Dr. Cegerğun Polat-Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü

“ÇOĞUNLUKLA KALP VE AKCİĞER HASTALIKLARINA BAĞLI”
Hastalığın genellikle “kalp, akciğer hastalıkları nedenlerine bağlı gelişebildiğini” dile getiren Polat, konuyu şöyle detaylandırdı: “Akciğer tansiyonu kalıtsal zeminde çok nadir görülen bir hastalıktır. Pulmoner hipertansiyonla birlikte pulmoner arterlerin duvarları kalınlaşır, sertleşir ve kanın geçmesine izin verilmez. Azalan kan akışı kalbin sağ tarafındaki atardamarlardaki kanın pompalanmasını zorlaştırır ve bu durum kalp yetmezliğine neden olur. Çeşitli Akciğer hastalıkları nedeniyle pulmoner hipertansiyon gelişebilir. Uyku apnesi de pulmoner hipertansiyona yol açabilir. Bu hastalarda uykuda solunum durabildiği için oksijenlenme bozulur. Tedavi edilmezse pulmoner hipertansiyon oluşabilir. Ayrıca; kalp hastalıkları, mitral darlık, kalp kası hastalıkları da pulmoner hipertansiyonun nedeni olabilmektedir. Romatoid artrit, pulmoner emboli gibi sorunlar da pulmoner hipertansiyon sebebidir. Pulmoner hipertansiyon, sağ taraflı kalp büyümesi ve kalp yetmezliğiyle birlikte; aritmi, akciğerlerde kanama, kan pıhtıları gibi riskli durumlara sebebiyet verebilir.”

“NEFES DARLIĞI VE YORGUNLUK GÖRÜLÜR”
“Akciğer tansiyonu yüksek hastalar genellikle eski kondüsyonlarını yerine getiremediklerinden şikayet eder” diyen Polat, en sık “nefes darlığı ve yorgunluk, baş dönmesi ve baygınlık, anjina (göğüs ağrısı) ve çarpıntı, ayak bileklerinde, bacaklarda, karında şişlik ve ödem, günlük rutin aktiviteleri yerine getirmekte zorlanma, öksürük, halsizlik, hızlı yorulma ve dudaklarla ciltte mavimsi renk” belirtileri görüldüğünü kaydetti.

“30-60 YAŞ ARALIĞINDAKİLERDE DAHA SIK TEŞHİS EDİLİR”
Semptomların “efor sırasında kötüleşebildiğini” ve  hastalığa sıklıkla 30-60 yaş aralığında rastlandığını  ifade eden Polat, şu bilgileri aktardı: “Kardiyolojik kontrollerde pulmoner hipertansiyon açısından da değerlendirme yapılmalıdır. Belirtiler, hem kalple hem de akciğerle ilgili olduğu için bu tür şikayetleri olan hastaları kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanlarının değerlendirmesi gerekir. Pulmoner hipertansiyon, 30 ila 60 yaşları arasındakilerde daha sık teşhis edilir. Yaşlanmak, pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH) geliştirme riskini artırabilir. Ancak, idiyopatik PAH genç erişkinlerde daha sık görülür.”

“GEBELİK ÖNERİLMEZ”
“Tedavide kullanılan ilaçların bebek açısından tehlike oluşturabileceğini” , “hastalığın anneden bebeğe geçebileceğini” ve “doğum sırasında annenin hayatının risk altında kalabileceğini” vurgulayan Polat, bu yüzden için” pulmoner hipertansiyon hastalarına gebelik önermediklerini belirtti.

“DOKTOR KONTROLÜNDE KALIN”
Tedavinin “hastaların yaşına ve altta yatan sebeplere göre şekillendiğinin” altını çizen Polat, hastalara yaşamlarını doktor kontrolünde sürdürmelerini tavsiye etti: “Anjiyografi sonrasında hastaların tanısı netleşir. Netleştikten sonra pulmoner hipertansiyon tedavi yöntemlerine geçilir. Bu hastalıkta ilaç tedavisi seçenekleri vardır. Bu ilaçlar hekimlerce raporlanır. Hastalar 3 ayda bir hekim kontrollerine gelmelidir. Eğer tek bir ilaç yeterli gelmezse, hastanın durumuna göre ikinci ya da üçüncü ilaç durumuna geçilebilir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir