Connect with us

Türkiye Gündemi

LÖSEMİDE “YAPAY ZEKA DESTEKLİ DNA KİTLERİYLE” ERKEN TEŞHİS…

Yerli firma Argenit’in geliştirdiği yapay zeka destekli DNA kitleri ve kromozom analiz sistemleri, lösemi hastalığının hızla tespit edilmesini ve tedavi şansının artmasını sağlıyor. Bu analiz sistemi dünyada şimdiye kadar Türkiye’yle birlikte sadece dört ülkede hayata geçirildi.

 

Türkiye’de her sene 16 yaşından küçük bin 200 ila bin 500 çocuğa lösemi teşhisi konuluyor. Dijital sağlık alanında faaliyetlerini sürdüren Argenit, ürettiği cihaz ve analiz sistemleriyle lösemide erken evrede tanı konmasına destek oluyor.

İnsanlarda 23 çift kromozom var. 22 ve 9 numaralı kromozomlar arasındaki parça değişimleri sebebiyle 22 numaralı kromozom normalden kısa; 9 numaralı kromozom ise normalden uzun hale geliyor. Kronik lösemi hastalarının yüzde 90’ında mutasyona uğrayan 22 numaralı kromozom tespit ediliyor.

KROMOZOMLAR DİJİTAL ANALİZ SİSTEMİYLE İNCELENİYOR
Yerli firma Argenit’in geliştirdiği yapay zeka DNA itleri ve kromozom analizleri; “kromozomların dijital analiz sistemleriyle incelenip, kişinin genlerinin veya kromozomlarının herhangi bir sağlık sorunuyla bağlantılı olup olmadığını belirlenmesine” imkan tanıyor. Bu analiz sistemi dünyada şimdiye kadar Türkiye’yle birlikte sadece dört ülkede hayata geçirildi

Burak Buyrukbilen-Argenit Kurucu Ortaklarından

Burak Buyrukbilen-Argenit kurucu ortağı

“SAĞLIKTA DİJİTALLEŞMEYİ GELİŞTİRİYORUZ”
“Sağlıkta dijitalleşme” çalışmaları yürüttüklerini belirten Argenit kurucu ortağı Burak Buyrukbilen, geliştirdikleri DNA kitleri ve kromozom analiz sistemleri hakkında şu bilgileri aktardı: “Bu sistem; bebek, çocuk ve yetişkinlerin genetik hastalıklarını teşhis etmek, genetik problemlerin kalıtılabilir olup olmadığını analiz etmek ve genetik hastalıkları ortaya çıkararak tedavi yollarını belirlemek için kullanılıyor. Lösemi tedavisinin en kritik aşaması erken tanıda hekimlerimiz için doğru verinin kaynağı konumundayız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir