Connect with us

Türkiye Gündemi

KVKK’YA BİLDİRİLEN VERİ İHLALİNDE YÜZDE 78 ARTIŞ…

2020 yılında Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na (KVKK) 27 veri ihlali bildirilmişti. Sayı 2021’de yüzde 78’lik artışla 48’e yükseldi. KOBİ’lerin veri güvenliğinde büyük şirketlere kıyasla yetersiz kaldığını belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, .siber saldırılarda en çok e-ticaret sitelerinin hedef alındığını  kaydetti. 

2021 yılında Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na (KVKK), bildirilen 48 veri ihlalinden 25 milyondan fazla kişi etkilendi.  Siber güvenlik firması Siberasist’in Genel Müdürü Serap Günal, şirketlere gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarıda bulundu.

Serap Günal-Siberasist Genel Müdürü

Serap Günal-Siberasist Genel Müdürü

“BİLİNÇ ARTSA DAHİ VERİ İHLALLERİ AZALMIYOR”
“Siber güvenlik bilinci artsa da veri ihlallerinde azalma görülmediğine” dikkat çeken Günal, devamında şunları dile getirdi: “Bu durum, alınması gereken önlemleri almayan sayısız şirket olduğunun bir göstergesi. Kişisel veri toplayan ve işleyen şirketlerin KVKK’ya uyum süreçlerine azami özen göstermesi gerekiyor. KVKK’da veri ihlaline sebebiyet veren tüm şirketlere uygulanan farklı yaptırımlar bulunuyor ve bu durum şirketlere hem maddi hem manevi zararlar verebiliyor. Bu nedenle, şirketlerin kişisel verilerin korunması konusunda gereken tüm tedbirleri almaları büyük önem arz ediyor.”

“KOBİ’LER YETERLİ ÖNLEMİ ALMIYOR”
Büyük şirketlerin “idari ve teknik tedbirleri alma konusunda daha özenli davrandığını” ifade eden Günal, KOBİ’lerin bu konuda yetersiz kaldığını söyledi: “Büyük şirketler son 2 yılda ciddi düzeyde idari ve teknik tedbirleri alma konusunda önemli adımlar attı. KOBİ’lerde ise durum daha yavaş ilerliyor. Öncelikle siber güvenliğe dair aydınlanmalarını ve daha sonrasında sahip oldukları altyapıyla karşılaşacakları ciddi tehditleri onlara aktarmamız gerekiyor. Ayrıca siber güvenliğe daha büyük ölçekteki şirketler kadar bir bütçe ayırmamaları da aksiyon almalarında süreci tıkayabiliyor. Ancak bu tedbirlerin alınmaması karşısında alacakları cezalarla hackerlerin onlara karşı aktif saldırıların mağdurluğunun alacakları aksiyonlardan ve harcayacakları maddi boyuttan daha da büyük olacağını bilmeleri gerekiyor.”

“E-TİCARET SİTELERİ HEDEFTE”
Saldırganların hedefinde en çok “e-ticaret sitelerinin” yer aldığını vurgulayan Günal: “E-ticaret siteleri artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu platformların biriktirdiği hassas verilere göz diken yüzlerce siber saldırgan var. Kullanıcılarının kişisel verilerini güvende tutmak için e-ticaret şirketlerinin KVKK’ya uyum süreçlerini tamamlaması ve hukuken gerekli tüm düzenlemelerle teknik hazırlıklarını avukatlar ve siber güvenlik uzmanları aracılığıyla yaptırması gerekiyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir