Connect with us

Türkiye Gündemi

PART TIME ÇALIŞMAYA RAĞBET ARTTI…

Covid-19 salgını sürecinden en çok kurye, lojistik ve yeme-içme sektörlerindeki çalışma sistemleri etkilendi. 24 Saatte İş’in analizine göre; bu üç sektörde part time (yarı zamanlı) mesaiye ilgi arttı. Firmanın kurucu ortağı Mert Yıldız, 2021’nin ikinci çeyreğinden itibaren iş arayanların “yarı zamanlı” ve “esnek çalışma saatleri olan” ilanlara daha fazla başvurduğunu belirtti. Diğer kurucu ortak Gizem Yasa ise “birden fazla şirkette yarı zamanlı çalışabilmesi dolayısıyla kuryelerin tam zamanlı çalışma sisteminden uzaklaştığının” altını çizdi. 

Covid-19 salgını, çalışma şekillerini  de değiştirdi. Son dönemde yarı zamanlı ilanları “iş arayanların gözünde” bir adım öne çıktı. Adaylarla işvereni bir araya getiren 24 Saatte İş uygulamasının kurucu ortağı Mert Yıldız, bir restoranın “part time” başlıklı ilanının; “full time (tam zamanlı)” ilanından yüzde 350 daha fazla rağbet gördüğüne dikkat çekti.

Mert Yıldız-24 Saatte İş Kurucu Ortağı

Mert Yıldız-24 Saatte İş Kurucu Ortağı

“YARI ZAMANLI İLANLAR İLGİ ÇEKİYOR”
Yarı zamanlı işlere gelen başvuru oranının yüzde 15’lerden 33’lere çıktığını belirten Yıldız, konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Yeme içme sektöründeki bir şirketin tam zamanlı ekip üyesi ilanına gelen başvuru sayısıyla yarı zamanlı bir ekip üyesi ilanına gelen başvuru sayısı arasında ciddi bir fark var. Aynı şekilde pandemiyle yıldızı parlayan kurye ve lojistik sektöründe de durum benzer. Rekabetin her gün arttığı bir ortamda sadece maaş konusunda yarışmak artık yeterli değil. Özellikle son zamanların gözdesi ‘esnaf kurye’ bu dengeleri biraz alt üst etmeye başladı. Adaylara tek bir firmaya bağlı kalmadan, istediği zaman, istediği kadar çalışmanın mümkün olduğunu gösterdi.”

Gizem Yasa-24 Saatte İş Kurucu Ortağı

Gizem Yasa-24 Saatte İş Kurucu Ortağı

“RESTORAN KURYELİĞİ YERİNE ESNAF KURYELİĞİ TERCİH EDİLİYOR”
Esnaf kuryeliğe talebin arttığına işaret eden 24 Saatte İş’in diğer kurucu ortağı Gizem Yasa ise “birden fazla şirkette yarı zamanlı çalışabilmesi dolayısıyla kuryelerin tam zamanlı çalışma sisteminden uzaklaştığının” altını çizdi. “Esnaf kuryeliğin artmasıyla bir şirkette tam zamanlı kurye olarak çalışmak artık cazip değil.” diyen Yasa, “Adaylar kendi şirketlerini kurup, istedikleri saatlerde istedikleri kadar çalışmak ve emekleriyle doğru orantılı para kazanmak istiyorlar. Bunun bizim sistemimizdeki en güzel örneği ise esnaf kurye ilanlarıyla, restoran kuryesi ilanlarına gelen başvuru sayıları arasındaki fark. Esnaf kurye ilanları bir haftada 238 başvuru alırken, bir restoran kurye ilanı açtığında bir haftada bu ortalama 22 başvuru alıyor. Esnaf kuryeye talep mesaiyle çalışan bir kuryenin 10 katını buluyor. Bunun sebebi de adaylar esnaf kurye olarak birden fazla şirkette yarı zamanlı çalışabilirken, restoran kuryesi olarak sadece o restorana ve o restoranın saatlerine bağlı olarak çalışabiliyorlar.” dedi.  Bu süreçte “adayların beklentilerini göz ardı etmeyen” ve “onlara değer verip bunu içselleştirenlerin” kazanacağını vurgulayan Yasa,  şirketlere “iş yaşamındaki değişimlere direnmemelerini” tavsiye etti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir