
Türkiye genelinde 4 binin üzerinde faaliyet gösteren hazır yemek sektörü, ekonomi ve istihdama önemli katkılar sağlıyor. Yemek alanında hizmet veren Aşhan Yemek’in Yönetim Kurulu Başkanı Şemsetdin Hancı, sektörün yıllık 6,5 milyar dolarlık iş hacmine sahip olduğuna dikkat çekerek, yüzde 15 civarında bir istihdam artışı yaşanacağını söyledi.
Yıllık 6,5 milyar dolarlık iş hacmine sahip yemek sektörü, 400 bin kişiye doğrudan 1,5 milyon kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Normalleşme süreciyle birlikte sektörün yeniden hareketlendiğini belirten Aşhan Yönetim Kurulu Başkanı Şemsetdin Hancı, “Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu’nca (YESİDEF) açıklanan verilere göre okulların açılmasıyla yaşanan kapasite artışı yıl sonuna kadar yüzde 15-20 civarına ulaşacak.” dedi.

Şemsetdin Hancı-Aşhan Yemek Yönetim Kurulu Başkanı
“SEKTÖRDEKİ HAREKETLENME KAPASİTE VE İSTİHDAMI ETKİLEDİ”
Kapasite artışının “istihdamı doğrudan etkilediğine” işaret eden Hancı, devamında şunları dile getirdi: “Kapanmalarla hazır yemek sektöründe de dalgalanmalar yaşandı. Pandemi koşullarının getirdiği malzeme kullanımı, ürün sevkiyatı ve ürün fiyatlarının artışı gibi etkenlerle sektör süreçten olumsuz etkilendi. Bunun yanı sıra, ofisler, şirketler, plazalar ve okullar haricinde çok büyük bir düşüş yaşanmadı. Normalleşme süreciyle birlikte, sektördeki hareketlenme kapasite ve istihdam artışını da beraberinde getirdi. Bu süreçte iş yerlerinin, şirketlerin ve okulların açılmasının da payı oldukça büyük.”
“KALİFİYE ELEMAN ŞART”
Hazır yemek alanındaki büyümenin süreceğini ifade eden Hancı, sektörde açık olmaması adına “nitelikli şirket” ve “kalifiye eleman” sayılarının artması gerektiğinin altını çizdi: “Hazır yemek sektöründe büyüme sürecek. Bunun yanı sıra; Türkiye’de genç nüfusu da artmaya devam ediyor. Nüfus artışına paralel sektördeki büyümeyle yıllık yüzde 10’un üzerinde bir artış gerçekleşecek. Bu doğrultuda, sektörde bir açık olmaması için nitelikli şirket ve kalifiye eleman sayılarının artması şart. Bütün şirketlerin en büyük sorunu kalifiye eleman sıkıntısı. Her sektörde var bu ihtiyaç. 80 bin metrekare büyüklüğündeki Avrupa’nın en büyük toplu yemek üretim tesislerinde çevreye duyarlı çalışmalar yürüten bir firma olarak istihdam hedeflerimizi her geçen gün artırmak için titizlikle çalışıyoruz.”