Connect with us

Türkiye Gündemi

FANTASTİK FİLMLER, YAPAY ZEKAYLA GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR…

Yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri 2021’in en önemli konuları arasında yer aldı. Veri analizi şirketi Ereteam’in Genel Müdür Yardımcısı Suat Örslü ile Veri Bilimi ve Yapay Zeka Araştırmacısı Dr. Şebnem Özdemir, bu teknolojideki gelişmeleri anlattı.

Ereteam’in Genel Müdür Yardımcısı Suat Örslü; yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojilerinin 2021 yılında hızla gelişmesi sonucu, ancak filmlerde karşılaşılabilen konuların artık gerçek hayatta yerini almaya başladığını söyledi: “Kendi başına gidebilen, şerit takip eden, park yapabilen araçları yollarda, sanal asistanları mobil cihazlarda görmeye ve kullanmaya başlamıştık. Ancak Matrix filmindeki gibi sanal evrene bağlanmaya, Minority Report (Azınlık Raporu) filmindeki gibi adalet mekanizmalarında yapay zekâ kullanımı gibi konularda çalışmaları ve sonuçlarını ilk kez deneyimledik.”

Suat Örslü-Ereteam’in Genel Müdür Yardımcısı

Suat Örslü-Ereteam’in Genel Müdür Yardımcısı

“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRDIK”
Üniversite-sanayi iş birliğiyle yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Örslü, “Ereteam olarak bizim de bu konulardaki yetkinliklerimizi artırdığımız bir yıl oldu. Bir taraftan makine öğrenimi konularında DataRobot gibi dünya çapında güçlü bir üreticiyle iş ortaklığı yaparken; bir taraftan da Ar-Ge merkezimizde makine öğrenimi algoritmalarını ürünlerimizin içerisine yerleştirmeye başladık. Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında İstinye Üniversitesi’nden Şebnem Özdemir hocamız ile aktif çalışmalarımız devam ettirdik. Sonuçlarını da 2022 yılında görmeyi planlıyoruz.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Özdemir-Veri Bilimi ve Yapay Zeka Araştırmacısı

Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Özdemir-Veri Bilimi ve Yapay Zeka Araştırmacısı

“2021 SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİN YILIYDI”
2021’i “dünya genelinde değer, gerçek ve sürdürebilirliğin yılı” diye tanımlayan İstinye Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı ve “Veri Bilimi ve Yapay Zeka Araştırmacısı” Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Özdemir ise şunları kaydetti:  “Değer kavramı insanlık tarihinin en hızlı değişimlerinden birini geçirdi. 2018 yılında Endmond Belamy’nin portresi 500 bin dolara yakın alıcı bulurken, tabloya yapılan en büyük eleştiri, tablonun bir yapay zeka çıktısı olmasıydı. Makinelerin sanat üretmesine dair en kritik görüş biriciklik unsurunun kaybolması iken, 2021’de NFT kavramının yükselişi ile makinenin ürettiği çıktıya da biriciklik unsuru kazandırılmış oldu. Ancak değer unsurundaki tek değişim bu değildi. Değerli olması için fiziksel karşılığı olmasına gerek yok algısı da 2021’e damga vuran düşünce türlerinden oldu. Dolayısıyla yapay zekanın görüntü işleme gücünden faydalanan birey, dijital çamurlardan fiziksel karşılıkları olmayan dijital dünya eserleri üretti.”

“DEEPFAKE GERÇEĞİN FORMUNU DEĞİŞTİRDİ”
“Deepfake” diye isimlendirilen derin kurgu kavramı sayesinde “gerçeğin formunun değiştiğine” dikkat çeken Özdemir, konuyu şöyle detaylandırdı: “Doğru değişkendir, gerçek sabittir felsefesi, metaverse ve derin kurgu (deepfake) sayesinde gerçeğin formu değişti, sesi kısılabilir hale geldi. Özellikle derin kurguyla üretilen videolar ve kayıtlar bireylerin ve toplumların manipüle edilmesinin en önemli aracı haline geldi. Yapay zekanın alt çalışma alanlarından derin kurgu, Avrupa Konseyi’nde ve Amerikan Senatosu’nda ‘yeni nesil tehdit’ olarak etiketlendi. Çeşitli ülkelerdeki rejimler derin kurguyla üretilen çıktılar nedeniyle ufak veya orta ölçekli olaylarla sarsıldılar.”

“METAVERSE 2022’YE CANLI VERİ DEPOSU OLMA YÖNÜYLE DAMGA VURACAK”
Dr. Özdemir, “fiziksel dünyanın gerçekliğinden sıkılan herkes için alternatif gerçeklik kurgusu oluşturduğunu” belirttiği metaverse kavramının “2022’ye canlı veri deposu olma yönüyle damga vuracağının” altını çizdi: “Bireyin dijital eşini çıkarıp onu gerçekten profillemek isteyen her yapı, meta evren sayesinde fiziksel dünyaya kıyasla daha zahmetsiz bir şekilde bu veriyi derleyebilecek, işleyebilecek ve yapay zeka yeni bir öğrenme deneyimine kavuşacak. Sürdürebilirlik yılın ortalarından sonra hakim bir kavram olarak konuşulmasına karşın, kavramın yapay zekayla birleşen yönleri daha az konuşuldu. Özellikle Ereteam, sürdürebilirliğin alt alanlarından biyoçeşitliliğin korunmasında veri eksikliğinin yapay zekaya nasıl ket vurduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya koydu.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir