Connect with us

Teknoloji

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMÜN DİREKSİYONU: TOPLUM 5.0…

8’inci ICF Türkiye Koçluk Konferansı’nda Türkiye’de ilk kez, Dünya’nın ve insanlığın geleceğine yön vereceği düşünülen ve “insan ve doğa odaklı, bireysel, cinsel, kültürel çeşitliği destekleyen, toplumsal eşitsizliği ve kaygıyı beslemeyen bir toplum ve ekonomi yapısı kurmak” ifadeleriyle tanımlanan “Toplum 5.0” (Süper Akıllı Toplum) tüm yönleriyle ele alındı. “Koçlukla Toplum 5.0’a Doğru Geleceği Birlikte Yaratmak” başlıklı online konferansta, gelecekte nelerin olabileceğine ve yapılması gerekenlere ışık tutuldu.

 

Uluslararası Koçluk Federasyonu’yla (ICF) eşgüdüm halinde sosyal fayda ve farkındalık projeleri üzerine çalışmalar yürüten ICF Türkiye, Toplum 5.0 konusunun masaya yatırıldığı online bir konferans organize etti. “Koçlukla Toplum 5.0’a Doğru Geleceği Birlikte Yaratmak” başlıklı konferans, Türkiye’de bir ilk niteliğinde. Serdar Turan moderatörlüğündeki ve QNB Finansbank ana sponsorluğundaki etkinliğin açılışında Toplum 5.0 Enstitüsü Kurucu Başkanı Dr. Yıldız Tuğba Kara ve Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut konuştu.

Dr. Yıldız Tuğba Kara- Toplum 5.0 Enstitüsü Kurucu Başkanı 

“İNSANLIĞIN İSTEDİĞİ BİR GELECEĞE YOL ALMAK”
Toplum 5.0’ın özetle “teknolojik gelişimlerin insanlığı bir yerlere sürüklemesi senaryosu yerine; insanlığın bu teknolojik dönüşümün direksiyonuna geçerek, istediği bir geleceğe yol alma anlayışını” içerdiğini belirten Dr. Yıldız Tuğba Kara, şunları anlattı: “Toplum için teknoloji ve misyon odaklı inovasyon yaklaşımları öne çıkıyor. Sürdürülebilir bir gelecek, kapsayıcı bir toplum ve herkesin kendini gerçekleştirebilmesi planlanan geleceğin temel hedefleridir. Toplum 5.0 Enstitüsü olarak hazırladığımız Toplum 5.0 Ekonomisinin Temelleri isimli bir şemamız var. Bu şemada, ‘Değer Odaklı Dijital Dönüşüm (AI, IoT’, robotlaşma, 3D yazıcılar)’, ‘Veri Odaklı Büyüme (Büyük veri ve analizi ile ekonomik değer yaratma)’, ‘İnsan Sermayesi (T-insan, yetenek geliştirme, işlerin geleceği)’, ‘Toplum 5.0 Odaklı Kurumsal Sosyal Sorumluluk’, ‘Tasarımcı Düşünme’ ve ‘Geleceğe Odaklılık’ kavramlarına atıfta bulunduk. Toplum 5.0 hedeflerinde, toplumsal eşitsizlikleri, dijital olanaklar üzerinden aşabilmek için, örneğin dijital okuryazarlık, teknolojiye ulaşabilme oranlarını artırmamız bir kaçınılmazlık ve bunlar için gerekli teşvik ve hukuki ortamın oluşturulması gerekiyor. Aksi halde, Toplum 5.0 vizyonunu kaçırmış oluruz. Geleceğe hazırlanmak ve onu birlikte yaratmak, Koçluk ile Toplum 5.0’ın, hem birey hem işletme hem de toplum boyutlarında çok önemli kesişim noktalarıdır.”

Dr. Mustafa Aykut- Fütüristler Derneği Başkanı

“HER ŞEYİN İNSANA BAĞLI HALE GELMESİ: TOPLUM 5.0”
“Önümüzdeki 20 yılın teknolojik gelişimlerinin etki şiddeti, geçmiş 300 yılın etki şiddetinden çok daha büyüktür.” diyen ve bir durumla ilk defa karşılaşıldığını ifade eden Dr. Mustafa Aykut ise ortaya attığı tezi şöyle detaylandırdı: “Fütüristler olarak biz buna ‘Connected Life’; yani ‘Bağlantılı Hayat’ diyoruz. Bunun uç noktası, ‘Temassız Otomasyon’dur. Yani hayatın her alanında insanların, hiç temas etmeden; düşünceleriyle, bakışlarıyla, sesleriyle etrafındaki her şeyi kullanıyor olmasıdır. Öncelikle her şeyin mobil olacağını da unutmamak gerekiyor. Her şeyi yanında götürebilecek ya da her yerden online olabilecek insanlar; bu anlamda özgür olacaklar. Her şey teknolojik açından çok daha güvenlikli, akıllı, hızlı, otonom, çeşitli ve kişisel olacak. Tüm bunlar bizi tekrar, ‘Bağlantılı Hayat’ ve ‘Temassız Otonomi’ kavramlarına götürüyor. Buradan da, her şeyin internete bağlı olduğu ‘Endüstri 5.0’ kavramına ulaşıyoruz. Peki, bunu biraz değiştirip, ‘Her şey insana bağlı’ haline getirsek ne olur? İşte bu Toplum 5.0’dır. Toplum 5.0 ve koçluk bağlantısında, ‘Böyle bir dünyada koçluk nasıl yapılır?’ sorusuna odaklanmak gerekiyor. En başta insanın zamanı artacağı için, bu zamanı yönetmek konusunda koçların önemli bir misyonu olacak. Eğitim alıp bunu yapılan işe adapte etmek dönemi sona erecek ve bizzat işi yaparken, o işin geleceğini düşünerek, o işler başka bir şeye dönüşmeden kendini hazırlama eğitimleri söz konusu olacak. Bu konularda koçlara önemli görevler düşecek. Yaratıcı analitik problem çözme becerileri kazandırmak koçların görevleri arasında yer alacak. Kısacası gelecekte koçları, insanın varoluş nedenini yönetmek görevi bekliyor.”

“YAPAY ZEKA BİR İHTİYAÇ HATTA ZORUNLULUK”
ICF Türkiye Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna moderatörlüğündeki “Toplum 5.0’a Doğru Teknoloji, Eğitim ve Etik” oturumunda AI Ethics Lab Kurucusu ve Direktörü Dr. Cansu Canca ile Öğretim Üyesi, Profesyonel Koç ve Akademik AI Danışmanı Dr. Meltem Turhan Yöndem açıklamalarda bulundu. Konuşmacılar, “günümüz dünyasında, hangi alan olursa olsun çok fazla veri kullanıp en isabetli sonuca ulaşılması gerektiği için yapay zekâya ihtiyaç duyulduğunu; ciddi sorunları çözen yapay zekanın bir zorunluluk olduğunu ve risk oluşturduğu kaydedilen ya da etik dışı diye nitelenen sonuçların yüklenen verilerden kaynaklandığını” dile getirdi. Ayrıca, “insan verisindeki eksikliklerin, taraflılıkların ya da sorunların doğal olarak yapay zekaya yansıyacağına” işaret edildi.

Uluslararası Koçluk Federasyonu’yla (ICF) eşgüdüm halinde sosyal fayda ve farkındalık projeleri üzerine çalışmalar yürüten ICF Türkiye, Toplum 5.0 konusunun masaya yatırıldığı online bir konferans organize etti. “Koçlukla Toplum 5.0’a Doğru Geleceği Birlikte Yaratmak” başlıklı konferans, Türkiye’de bir ilk niteliğinde. Serdar Turan moderatörlüğündeki ve QNB Finansbank ana sponsorluğundaki etkinliğin açılışında Toplum 5.0 Enstitüsü Kurucu Başkanı Dr. Yıldız Tuğba Kara ve Fütüristler Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aykut konuştu.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir