Connect with us

Faruk Bangir

MÜZİKTE EMSALSİZ BİR YILDIZ: RÜÇHAN ÇAMAY…

16 yaşında sahneye çıkan Rüçhan Çamay, 1951-53 yılları arasında oldukça aktif çalıştı. 1953’te William Morris’in özel davetiyle gittiği New York‘ta kaldığı Mezonette adlı kulüpte şarkı söyledi ve çok sayıda radyo programına katıldı. 1967 kışında ikinci kez ABD’ye gitti. ‘Art Linkletter’ isimli show programında Zsa Zsa Gabor ve M. Griffin gibi isimlerle beraber yer aldı. 1968’de Fecri Ebcioğlu’nun önerisiyle ilk Türkçe sözlü plağı “Gölgen Yeter Bana’yı”, 1976’da da “Para Para Parraaa”’ isimli plağını çıkardı. Bu 45’liklerle kısa zamanda en çok satan isimlerden biri oldu.

 

30 Mayıs 1931 tarihinde İstanbul‘da dünyaya gelen Rüçhan Çamay,
Ortaokul sonrası Ankara’da üç sene Devlet Konservatuarı’nda piyano ve şan eğitimi aldı.

Rüçhan Çamay, 16 yaşında sahneye çıktı.

16 YAŞINDA SAHNEYE ÇIKTI…
Sahneye ilk defa 16 yaşındayken çıktı. 1947 senesiydi. ‘Fransız Vedeti Rüşan’ adıyla Taksim Belediye Gazinosu’nda ‘My Heart Belongs To Dady’adlı şarkıyı söyledi. Aynı sene ‘Yuvamı Yıkamazsın’ isimli sinema filminde oynadı.

NEW YORK’TA 2,5 AY ŞARKI SÖYLEDİ…
1950’de ‘İstanbul Geceleri’ isimli sinema filminde hem şarkı söyledi hem de oyunculuk yaptı. Sesini yine o yıllarda açılan İstanbul Radyoevi aracılığıyla da duyurmaya başladı. 1951-53 yılları arasında oldukça aktif çalıştı. Öyle ki Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bile konserler verdi. 1953’te William Morris’in özel davetiyle ABD’ye gitti. New York‘ta kaldığı 2,5 aylık süre içinde Mezonette adlı kulüpte çalıştı ve çok sayıda radyo programına katıldı. Bu sırada ünlü ABD TV’si CBS’in de dikkatini çekti ve bir program daveti aldı.

Çamay, Türkiye’de televizyonun henüz yaygınlaşmadığı dönemde iki solo programla ekrana çıktı. Programda pop değil, Türk Halk Müziği parçalarından oluşan bir repertuar sundu.

Turgut Demirağ-Yapımcı

1953’TE TURGUT DEMİRAĞ’LA EVLENDİ…
3 Aralık 1953 tarihinde yapımcı Turgut Demirağ ile evlendi. 1966’da Moskova Film Festivali’nde birkaç konser verdi. 1967’de ilk kez gerçekleştirilen Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’nın jüri heyetinde Dario Moreno, Ayla Dikmen, Bedri Koraman, Erkin Koray ile birlikte Rüçhan Çamay da vardı.

1967’DE İKİNCİ DEFA ABD’YE GİTTİ…
1967 kışında ikinci kez ABD’ye gitti. ‘Art Linkletter’ isimli show programında Zsa Zsa Gabor ve M. Griffin gibi isimlerle beraber yer aldı.

1968’DE İLK TÜRKÇE SÖZLÜ PLAĞINI ÇIKARDI…
1968’de Fecri Ebcioğlu’nun önerisiyle ilk Türkçe sözlü plağı “Gölgen Yeter Bana’yı”, 1976’da da “Para Para Parraaa”’ isimli plağını çıkardı. Bu 45’liklerle kısa zamanda en çok satan isimlerden biri oldu.

FİDYE İÇİN KAÇIRILDI…
Rüçhan Çamay, 12 Nisan 1980 tarihinde Leyla Sayar ile birlikte fidye için Polenezköy’de silahlı 3 kişi tarafından kaçırıldı. 24 saat sonra polisler tarafından kurtarıldı.

1968’de Fecri Ebcioğlu’nun önerisiyle ilk Türkçe sözlü plağı “Gölgen Yeter Bana’yı”, 1976’da da “Para Para Parraaa”’ isimli plağını çıkaran Rüçhan Çamay, kısa zamanda en çok satan isimlerden biri oldu.

1981’DE JÜBİLE YAPTI…
9 Ağustos 1981’de Gönül Akkor, Leyla Sayar, Selçuk Ural ve Nil Burak gibi sanatçıların katıldıkları bir jübile programıyla sahnelere veda etti.

Rüçhan Çamay, kendisi gibi sanatçı olan kızı Melike Demirağ ile…

MELİKE DEMİRAĞ’IN ANNESİ…
Rüçhan Çamay sanatçı Melike Demirağ’ın annesidir.
Sanatçıya sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

1953’te William Morris’in özel davetiyle gittiği New York‘ta kaldığı Mezonette adlı kulüpte çalışan ve çok sayıda radyo programına katılan Rüçhan Çamay; 1967 kışında ikinci kez ABD’ye gitti. ‘Art Linkletter’ isimli show programında Zsa Zsa Gabor ve M. Griffin gibi isimlerle beraber yer aldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir