Connect with us

Türkiye Gündemi

TÜRK TOHUM SEKTÖRÜ NE DURUMDA?

Örtü altı (seracılık) tarım sektörü alanında dünyanın en büyüğü “Growtech 20. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’ndaki” “Tohumu Uzmanından Dinleyin” başlıklı panelde; 70’den fazla ülkeye tohum ihraç eden Türk tohumculuk sektörü masaya yatırıldı.

Growtech 20. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı kapsamında düzenlenen “Tohumu Uzmanından Dinleyin” panelinde; Yüksel Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüksel, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ve Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuğun 30 yılda kat ettiği mesafeye dikkat çekerek; Türkiye’nin bazı ürün gruplarında pek çok ülkenin önünde olduğunu belirtti.

Panelde şunlar dile getirildi:

Yıldıray Gençer-Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı

Yıldıray Gençer-Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı

“TOHUM HAKKINDA DOĞRU BİLGİLENDİRME YAPACAĞIZ”
TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer: “Gıdanın dolayısıyla tohumun ne kadar önemli olduğunu ve tohuma sahip olanın aslında gıdaya sahip olduğunu pandemi sürecinde gördük. Türk tohum sektörü genç bir sektör. Ancak bugün itibariyle gelinen noktada 70’den fazla ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Genç olmamıza rağmen bizden 300 sene önce başlayan ülkelerle rekabet eder hale geldik. 2023 yılında 1.5 milyon ton tohum üretimi hedefledik. Farklı ürün gruplarıyla ilerlerken bazıları için Ar-Ge ihtiyacını görüyoruz. Devletin bu konuda yaptığı destekler oldukça önemli. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) olarak çalışmalarını sürdürdüğümüz “Tohumculuk Okulu” ile tüm tarım paydaşlarına tohum hakkındaki bilgileri ulaştıracağız. Ülkemizde maalesef yanlış bilgi çabuk yayılıyor ve biz bu okull sayesinde yanlış ve deforme bilginin önüne geçeceğiz.”

 Mehmet Yüksel-Yüksel Tohum Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet Yüksel-Yüksel Tohum Yönetim Kurulu Başkanı

“HOLLANDA VE İSRAİL’DEN ÖNDEYİZ”
Yüksel Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüksel: “1980’li yılların ikinci yarısından sonra atağa kalkan Türk tohum sektörü geriden kalan 30 yılda büyük mesafe kat etti. 30 yıl önce “Tohumu İsrail ve Hollanda’dan alıyoruz” söyleminin yaygındı. Artık bunu değiştirmek gerekiyor. Özellikle meyvesi yenen sebzelerde örneğin domates, biber, kavun, kabak gibi ürünlerde birçok ülkeden öndeyiz. Bu durumda İsrail ve Hollanda’dan geride değiliz. Hatta bazı segmentlerde onların önündeyiz. Türkiye özellikle ıslah konusunda zayıf, tohumculuk konusunda ise ileri seviyede. Ata tohumu dediğimiz köy popülasyonlarının çeşitleridir. Bunları korumamız ve sonraki nesillere aktarmamız gerekir.”

Prof. Dr. Ahmet Bağcı-Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Prof. Dr. Ahmet Bağcı-Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi

“HİBRİT VE GDO KARIŞTIRILIYOR”
Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Bağcı: “Türkiye’de GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ve hibrit konusunu karıştırılıyor. Dünyada her gün 750 milyon insan hiçbir şey yemeden yatağına giriyor. 2 milyar insan da açlıkla karşı karşıya. Bu kadar aç insanı ancak fotosentez doyuracak. Yediğimiz, içtiğimiz her şeyi fotosenteze borçluyuz. Hibrit konusuna gelecek olursak; hibrit kelimesi tarım sektöründe kullanılınca insanlar kötüymüş gibi algılıyor. Hibrit demek birim alanından daha fazla verim almak demek. Hibriti GDO’yla karıştırıyorlar. Hibrit, iki saf hattın melezlenmesiyle üretilen döldür. Mısırdan örnek verecek olursak; hibrit olmayan bir mısırdan dekar başı 300-500 kilo ürün alırken hibrit bir mısırdan dekarda bin ton ürün alırsınız. Hibrit fazla su ve gübre ister ancak gerekli yetiştirme tekniklerini uygularsanız birim alanda 300 kilo alacağınız yerde bir ton alırsınız. Eğer hibritle ürünlerimizi yüksek oranda üretemezsek, açığı ithal etmek zorunda kalacağız.”

TARIM İNOVASYON ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
2008 yılından bu yana Growtech’in düzenlediği; son üç yıldır Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile birlikte organize edilen ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri de sahiplerini buldu. 24-27 Kasım 2021 tarihli fuar ayrıca Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Akdeniz TTO), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) iş birliğiyle bu yıl 5’incisi gerçekleşen Bitki Islahı Proje Pazarı’na (BIPP) da ev sahipliği yaptı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir