Connect with us

Türkiye Gündemi

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN YAŞAM EVİ…

Türkiye’de ilk kez Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Kadın Yaşam Evi” 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde hizmet vermeye başlıyor. Kurumda, şiddet mağduru kadınlar 12 yaşından büyük oğlu veya özel gereksinime ihtiyacı olan çocuklarıyla birlikte kalabilecek.

Kadın Yaşam Evi projesinin emsal teşkil etmesi amaçlanarak; kentsel dönüşüm nedeniyle tapusu belediyeye geçen daireler yaşam evine dönüştürüldü. Şiddete maruz kalan kadınlar, yeni bir yaşam kurana dek çocuklarıyla birlikte Kadıköy Belediyesi’nin fatura giderleriyle ev eşyalarını karşılayacağı evde konaklayabilecek. Bu evlere “Kadın Konukevleri” yönetmeliğinde olduğu gibi Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) yönlendirdiği kadınlar kabul edilecek.

 Duygu Adıgüzel-Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü

Duygu Adıgüzel-Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü

“ŞİDDET DÖNGÜSÜNÜ SONLANDIRMAK İSTİYORUZ”
“Kadın ve beraberindeki çocukların güçlendirilmesi” ve “şiddet döngüsünün sonlandırılması” amacıyla Kadın Yaşam Evi’ni hayata geçirdiklerini dile getiren Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel, kadınlara yönelik meslek edindirme projeleri düzenleyeceklerini söyledi: “Sığınma evlerine giden kadınlar, mevzuat gereği 12 yaşından büyük oğullarını yanlarında götüremiyor. Sığınma evine özel gereksiniml, çocuklarıyla kabul edilen kadınlar ise ortak yaşam kuralları gereği ciddi zorluklarla karşılaşıyorlar. Şiddete maruz kalan kadınlar da genellikle çocuğunu kurum bakımına vermek istemediği ve çocuğundan ayrılmak istemediği için mevcut düzenlerinde hayatına devam ediyor. Bu nedenle; kadın ve beraberindeki çocukların güçlendirilmesi ve şiddet döngüsünün sonlandırılması amacıyla Kadın Yaşam Evi’ni hayata geçirdik. Kadıköy Belediyesi Kadın Yaşam Evleri’nde yeni yaşama adım atan kadınları güçlendirmek için meslek edindirme projeleri de yürüteceğiz.”

YÖNETMELİĞE DAYANIYOR
Kadıköy Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren kadın sığınma evine bağlı yürütülecek proje, “Kadın Konukevleri” yönetmeliğinde yer alan 13/1-c maddesine dayanıyor. İlgili 13/1-c Maddesi’nde: “Oniki yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınlarla engelli çocuğu bulunan kadınlar ise, can güvenliği riski olmamak kaydıyla, talep edilmesi ve gerekli olduğuna dair sosyal inceleme raporuna istinaden, ŞÖNİM tarafından uygun görülmesi halinde, kira ve iaşesi karşılanmak üzere bağımsız bir ev kiralanmak suretiyle barındırılması yoluna gidilir.” diyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir