Connect with us

Türkiye Gündemi

“20-30 YAŞ ARASI GEBELİK İÇİN EN VERİMLİ DÖNEM”

Yaş ilerledikçe bir takım sağlık sorunlarının artması ve yumurta rezervlerinin azalması hamile kalmayı zorlaştırıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, “20-30 yaş aralığında bir kadının doğal yollarla hamile kalma olasılığı yüzde 50-60 oranlarındadır. 35 yaşından sonra yumurta rezervlerinin azalması gebe kalabilme oranını düşürürken, 40 yaşından sonra gebelik süreci iyice zorlaşır.” dedi.

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre; en yüksek doğurganlık hızına sahip yaş grubu; 20-24’ten 25-29’a yükseldi. Son 10 yılın verileri baz alındığında doğurganlık hızının azalmasına “doğumların ertelenmesi” sebep gösteriliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, ileri yaşta gebeliğin anne ve bebek için riskli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yücel Karaman-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Prof. Dr. Yücel Karaman-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

“20’Lİ YAŞLARDAKİ SAĞLIKLI BİR KADIN 1 YIL İÇİNDE YÜZDE 80 GEBE KALIR”
20 ila 30 arasının gebelik için “en verimli yaşlar olduğunu” belirten Karaman, bu yaşlarda düşük ihtimalinin de az olduğunu dile getirdi: “Yaş ne kadar erken veya ileri de olsa gebe kalmak için bir kadının yeterli sayıda yumurtaya ihtiyacı olduğu biliniyor. Bu nedenle normal şartlarda veya tedaviyle gebe kalmak isteyen adayın mutlaka kaliteli yumurtaya sahip olması gerekiyor. Çocuk sahibi olmayı ertelemenin en büyük riski de doğal yollarla gebe kalma şansı azalıyor. 20’ li yaşlarda düzenli ilişkiye giren, erken menopoz belirtisi olmayan ve doğum kontrol yöntemi kullanmayan kadınların çoğu 1 yıl içinde yüzde 80 oranında başarılı oluyor. 20 ile 30 yaş arası gebelik için en verimli yaşlardır. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtalama daha kolay olduğu içinde hamile kalma olanağı da daha yüksek olur. Ayrıca bu yaşlarda düşük yapma olasılığı da oldukça azdır. Gebelik ne kadar erken olursa bebekte Down Sendromu görülme olasılığı da düşer. Bu riskin 40’lı yaşlardan sonra görülme ihtimali daha fazladır.”

"35 yaşından sonra tüp bebek yöntemiyle gebelik oranı da azalıyor."

“35 yaşından sonra tüp bebek yöntemiyle gebelik oranı da düşüyor”

“TÜP BEBEK ŞANSI DA DÜŞÜYOR”
“35 yaş ve sonrasında her dört sağlıklı karından birinin düzenli cinsel ilişkide bulunmasına rağmen hamilelik şansının azaldığını” söyleyen Karaman, tüp bebek yöntemiyle gebelik oranının da düştüğünü ifade etti: “İleri yaşta gebe kalanlarda yüksek tansiyon ve diyabete rastlıyoruz. 35 yaş ve sonrasında yumurta kalitesi azalıyor. Ayrıca gebeliği riske sokacak çikolata kisti, miyomlar, tüplerde tıkanıklık gibi hastalıklar da sıkça görülüyor. Bunun yanı sıra kadının genetik faktörlerinin de iyi araştırılması gerekiyor. 40 yaş sonrası bir kadının doğurganlığı yüzde 90 oranında azalır. Yaşlı yumurtaların döllenmesi gebelikte genetik sorunları da oluşturabilir. Bunun yanı sıra erken doğum, düşük riski, bebekte doğuştan anormalliklerle görülebilir. Bu gibi durumlarda yumurtalıkların yaşlanmasını gösteren FSH, E2, AMH, İNHİBİN-B testlerinin yapılmasını istiyoruz.”

“GEBELİK PLANI YAPILMALI”
Sağlıklı ve rahat bir hamilelik için dönemi yaşamaları adına anne adaylarından planlama yapmalarını isteyen Karaman, bu önerisini: “Gebelik öncesi planlama için hamile kalmadan önce mutlaka kadın doğum doktoruna başvurulmalı. Hamilelik öncesi bazı testlerin yapılması, gebelik sürecinde ve doğumdan sonra oluşabilecek risklerin önüne geçilmesini sağlıyor. Hamile kalmayı planlayan anne adayları, öncelikle genetik faktörleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Ailedeki menopoz yaşının öğrenilmesi, ideal gebelik yaşının tahmin edilmesi için önemlidir. Hamile kalmadan önce yapılan bu tetkiklerle hamilelik sürecindeki planın çizilir. Jinekolojik muayene ve smear testinin de mutlaka gebe kalmadan önce yapılmalı. Bunun yanı sıra anne adayına HIV, Hepatit B, C testleri de yapılmalı. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermekte hamilelik öncesinde önem arz ediyor.” cümleleriyle detaylandırdı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir