Connect with us

Reel Sektör

KARSAN OTONOM E-ATAK, MICHIGAN EYALET ÜNİVERSİTESİ’Nİ TAŞIYACAK…

Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi Karsan’ın ABD merkezli Türk teknoloji şirketi ADASTEC ile geliştirdiği Avrupa ve Amerika’nın ilk seri üretim sürücüsüz otonom aracı Otonom e-Atak’ı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Michigan State University’e (MSU) gönderdi. Üniversitenin “akıllı mobilite ekosistemi oluşturma” hedefi kapsamında gerçekleşen bu adımla Otonom e-Atak; kapsamlı testler ve federal onayından sonra Michigan Eyalet Üniversitesi’nin (Michigan State University) öğretim üyeleri, üniversite personeli, öğrenciler ve ziyaretçilerin taşıyacak.

Amerika ve Avrupa’nın gerçek yol koşullarına hazır ilk Seviye 4 otonom özelliklerine sahip otobüsü Otonom e-Atak, Michigan State University (MSU) içinde 4 kilometrelik bir rotada durmaksızın çalışmasının yanı sıra üniversitenin elektrikli ve otonom araçlar konusundaki veri toplama ve iyileştirme çalışmalarında da kullanılacak.

Okan Baş-Karsan CEO’su

Okan Baş-Karsan CEO’su

“ULAŞIMIN GELECEĞİNE YÖN VERİYORUZ”
Karsan’ın “ulaşımın geleceğine yön verdiğini” ifade eden Karsan CEO’su Okan Baş, “Mobilitenin geleceğinde hep bir adım önde olma vizyonumuzla, Karsan olarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimizle ulaşım geleceğine yön veriyoruz. Otomotiv ve teknoloji dünyasının nabzının attığı ABD’nin önemli üniversitelerinden Michigan State University’nin gerçek trafik koşullarının yer aldığı devasa büyüklükteki kampüste Otonom e-Atak aracımız kullanılacağı için gururluyuz.” dedi.

Dr. Ali Ufuk Peker-ADASTEC'in CEO’su

Dr. Ali Ufuk Peker-ADASTEC’in CEO’su

“TOPLANAN VERİLERLE İDEAL SÜRÜŞ AYARLAMALARI YAPILABİLECEK”
Test sürüşünde Otonom e-Atak’ın geliştirilmesinde Karsan’ın birlikte çalıştığı, otonom ve bağlantılı toplu taşıma araçları için “Seviye 4 Otonom Sürüş Yazılım Platformu” geliştiren ADASTEC’in CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker, test sürüşlerinden toplanan verilerin en ideal sürüş ayarlamalarının yapılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Samuel Stanley Jr.-Michigan State University Başkanı

Samuel Stanley Jr.-Michigan State University Başkanı

“MICHIGAN’IN KAYDETTİĞİ İLERLEMELERİ SEMBOLİZE EDİYOR”
Michigan State University Başkanı Samuel Stanley Jr. ise sürücüsüz otobüsün “Michigan Eyaleti için kaydedilen ilerlemeleri sembolize ettiğini” söyledi: “Mobilite, MSU’nun temel odak noktalarından biri. Bu anlamda araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı hızlandıracak ve sadece kampüsümüzde değil; eyaletimiz ve ülkemizde de hareketlilik ortamını geliştirecek ortaklık arayışları içinde olmaya devam ediyoruz. Bu yeni sürücüsüz otobüs, yarının taşımacılığında en önde yer alabilmek için Michigan Eyaletinde kaydettiğimiz ilerlemeleri sembolize ediyor.”

HIZI SAATTE 40 KİLOMETREYE ÇIKACAK
Üniversitenin maskotu beyaz Spartalı logosu kullanılan otobüs Karsan Otonom e-Atak, 5 Kasım 2021’de düzenlenen basın konferansıyla tanıtıldı. Tanıtımla birlikte, basının katıldığı bir test sürüşü de gerçekleştirildi. Otobüsün sürücüye ihtiyaç duymadan çevresiyi algılayan sensör teknolojileri, gelişmiş radar teknolojisi, termal kameraları gibi birçok yenilikçi özelliği çekti. Toplam 630 seferin gerçekleşeceği test aşaması boyunca saatte 25 kilometre hızla gidecek araç; testler tamamlandıktan sonra 2022 bahar döneminde hızını saatte 40 kilometreye çıkacak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir