Connect with us

Türkiye Gündemi

TARIMSAL KİMYASALLAR KUŞ TÜRLERİNİN NÜFUSUNU DÜŞÜRÜYOR…

Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden uzman ve gönüllülerin desteğiyle detaylı bir rapor hazırladı. Rapordaki verilere göre; “kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve yok olma nedenlerini” ortaya koyan “Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi” de güncellendi.

 

Kuzeyde Grönland, İzlanda ve Svalbard, Güneyde Kanarya Adaları, Malta ve Kıbrıs, Batıda Azorlar, Doğuda Kafkasya ve Ural Dağları arasında kalan bölgede yaşayan 544 kuş türü için kırmızı liste kategorileri yeniden değerlendirildi. Elde edilen veriler ulusal ve uluslararası doğa politikaları ve yerelden koruma çalışmaları için önem taşıyor.

Şafak Arslan-Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü

Şafak Arslan-Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü

“DOĞA HUKUKU ŞART”
Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, güncellenen “Kırmızı Liste”ye ilişkin şunları dile getirdi:  “Bir yandan kuşların yaşam döngüsü hızla yok ediliyor, bir yandan da elmabaş, patka ve üveyik gibi tehlike altındaki türler ava açılıyor. Bu durumu tersine çevirmek için mevcut politikalar ve uygulanan eylemler yeterli değil. Kuşların yaşam döngüsünün sürmesi için bir doğa hukuku ve bu hukuk çerçevesinde yeni düzenlemeler olması gerekiyor.”

Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi’nin güncellenmesine rehberlik eden Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun hazırladığı rapordan öne çıkan veriler ise şöyle:

İÇ SULARIN KİRLENMESİ POPÜLASYONU ETKİLİYOR
Rapora göre kuş popülasyonunun başlıca düşüş nedenleri; büyük ölçekli arazi kullanım değişikliği, tarımsal uygulamaların yoğunlaşması, altyapı projeleri, deniz kaynaklarının yoğun kullanılması, iç suların kirlenmesi ve yaygın kullanılan ormancılık uygulamaları.

HABİTATLARA BAĞIMLI KUŞ TÜRÜ AZALIYOR
Doğanın bütün bileşenlerinin yok olması ve artan tarımsal kimyasal kullanımının etkisiyle tarlakuşları, örümcekkuşları ve kiraz kuşları gibi yaygın türlerin yaşam alanları daralıyor ve nüfus düşüşleri sürüyor. Bazı yırtıcı kuş türleri, yasal koruma ve hedeflenen koruma faaliyetleri nedeniyle son zamanlarda popülasyonlarını geri kazanmış olsa dahi besin için açık habitatlara (mera ve çalılık alanlara) bağımlı birçok yırtıcı kuş türü sayısı da azalmaya devam ediyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir