Connect with us

Dünya Gündemi

DÜNYANIN TEK YÜZER NÜKLEER SANTRALİNDE EKOLOJİK TEST…

Rusya’nın Chukotka Özerk Bölgesi’nin Pevek kentindeki Rosatom’un yüzer nükleer santrali Akademik Lomonosov, kamusal bir gezi kapsamında ilk kez ziyarete açıldı. Dünyanın tek yüzer nükleer santralinin “çevre ve radyasyon güvenliğiyle ilgili verilerin toplanması ve analiz edilmesinin” yanı sıra “tesisin ve genel işleyişinin değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçların halkla paylaşılmasını sağlamak ” amacıyla” ziyarette bulunan akademisyen, ekolojist ve kamu dernekleri temsilcileri;  “hem istasyonda ve çevresinde hem de Pevek şehrinde” çeşitli ölçümler yaptı.

 

Rusya Bilimler Akademisi Ural Şubesi Endüstriyel Ekoloji Enstitüsü’nün önde gelen araştırmacılarından Alexey Yekidin liderliğindeki ekolojistler, akademisyenler ve kamu dernekleri temsilcilerinin katıldığı inceleme gezisinde, “dünyanın tek yüzer nükleer santrali” Akademik Lomonosov’un çevresinde ve bulunduğu Pevek şehrinde ortalama radyasyon değerinin  “0.12 μSv/h’yi aşmadığı ve tamamen doğal sebeplerden kaynaklandığı” belirlendi.

İnceleme gezisine katılan yetkililerin konuya dair açıklamaları şöyle:

Akademik Lomonosov'da incelemede bulunan ekip.

Akademik Lomonosov’da incelemede bulunan ekip.

“BÖLGENİN RADYOEKOLOJİK DURUMUNU OLUMSUZ ETKİLEMİYOR”
Rusya Bilimler Akademisi Ural Şubesi Endüstriyel Ekoloji Enstitüsü araştırmacılarından Alexey Yekidin: “Yüzer Nükleer Güç Santrali’nin (FNPP) sanayi bölgesinde, çevresinde ve Pevek şehrinde 20’den fazla ölçüm yapıldı ve incelenen alanlarda yapay radyonüklid tespit edilmedi. Dolayısıyla yüzer nükleer santralin işletilmesinin bölgenin radyoekolojik durumunu olumsuz etkilemediği sonucuna varıldı.”

“YEŞİL TEKNOLOJİLERE ÖRNEK”
Yeşiller Partisi üyesi ve biyolog Larisa Kosyuk: “FNPP Projesi, AB tarafından getirilen karbon emisyonları düzenlemesi bağlamında yeşil teknolojilere enerji sektöründe örnek teşkil edebilir. Bu tür güç santralleri, hidrolojik enerji kaynaklarının bulunmadığı, kömür ve petrol ürünleri gibi yakıt sevkiyatının maliyetli olduğu Rusya’nın özellikle Kuzey Kutup ve Uzak Doğu bölgelerinde faydalı olacaktır. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na göre, nükleer enerji, dünyanın elektrik üretiminin %10’unu oluşturan dünyanın en büyük ikinci enerji kaynağıdır.”

Rosenergoatom A.Ş’nin Bölge Müdür Yardımcısı Kirill Toropov yüzer nükleer santralin sadece ek bir enerji kaynağı getirmekle kalmayıp; sektörde Küçük Modüler Reaktörler (SMR) teknolojilerinin geliştirilmesinde “yeni bir sayfa” açtığını ifade etti.

“ENERJİ SEKTÖRÜNDE YENİ BİR SAYFA AÇTI”
Rosenergoatom A.Ş’nin Bölge Müdür Yardımcısı Kirill Toropov: “Yüzer nükleer santral sadece ek bir enerji kaynağı getirmekle kalmamış, bölgenin enerji sektöründe ve genel olarak ülkenin enerji sektöründe Küçük Modüler Reaktörler (SMR) teknolojilerinin geliştirilmesinde de yeni bir sayfa açmıştır. FNPP, işletime alınmasından bu yana, güvenilir ve yenilikçi bir termal ve elektrik enerjisi kaynağı olduğunu göstermiştir. FNPP’nin, Chaunskaya CHPP’den (birleşik ısı ve elektrik üretimi yapan santral) kaynaklanan kömür kurum emisyonlarında yüzde 30’luk bir azalmayla hem Pevek şehrinde hem de Chaunskaya Körfezi’ndeki flora ve faunanın restorasyonu ve fokların ve diğer deniz hayvanlarının geri dönüşüyle çevredeki su kütlelerinde çevresel durumun iyileştirilmesine olan olumlu katkısını fark etmemek mümkün değil.”

“İŞ BİRLİĞİMİZ SÜRECEK”
Pevek Belediye Başkanı Ivan Leyushkin: “Yüzer nükleer santralin devreye alınmasından bu yana Pevek şehrinde sosyal açıdan önemli, 107 milyon ruble değerinde projeler hayata geçirildi. RosatoM’la iş birliğimiz gelecekte de devam edecek. Bu yılın Eylül ayında, Chukotka Özerk Bölgesi Valisi Roman Kopin ve Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir