Connect with us

Türkiye Gündemi

7. İSTANBUL KARBON E-ZİRVESİ “KARBON NÖTR” OLDU…

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) desteğiyle 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni 28 Eylül 2021’de online gerçekleştirdi. SÜT-D Zirve Kurulu ve Türkiye’nin önde gelen çevre yönetim şirketlerinden İSTAÇ’ın Karbon Dengeleme Ekibi, dijital etkinliğin öncesinde ve etkinlik süresince elektrik tüketimi kaynaklı sebep olunan sera gazı miktarını saptamak için faaliyetlerini sürdürdüler.

7. İstanbul Karbon E-Zirvesi etkinliği kapsamında; e-posta trafiği, dijital platform tasarımı, web sitesi çalışmaları, etkinlik firması ve Zirve Kurulu faaliyetleri için elektrik tüketimlerine karşılık gelen sera gazı salım miktarları hesaplanarak 31,80 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazına sebep olunduğu, bu emisyonun yüzde 99,6’sının etkinlik öncesinde veri için tüketilen elektrikten kaynaklandığı saptandı. Küresel sıcaklık artışına yol açan bu emisyon, İSTAÇ Çöp Gazından Elektrik Üretim Tesisi’nden elde edilen karbon kredisiyle sıfırlanarak Doğrulanmış Emisyon Azaltım Sertifikası (VER) ile 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi iklim dostu oldu.

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu-İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu-İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı

“İSTANBUL İÇİN İLKİ BAŞARDIK”
Türkiye’nin ilk ve tek ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi belgesine 2015 yılında sahip olduklarını belirten İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, zirvede İstanbul için bir ilkin gerçekleştiğini kaydetti: “SÜT-D kuruluş hedefiyle ülkemizde karbon yönetimi kapasitesinin artırılması için çalışmakta, yaygın etki için ilkleri başarmaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi belgesine 2015 yılında zirvemiz için sahip olduk. Dijital zirvemizde de mühim bir ilki, adında İstanbul olan zirvemizin karbon nötr olmasını, İstanbul’un çöpüne değer katan İSTAÇ’la başardık.”

M. Aslan Değirmenci-İSTAÇ Genel Müdürü

M. Aslan Değirmenci-İSTAÇ Genel Müdürü

“KARBON NÖTR BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
İstanbul Karbon E-Zirve Kurulu ve İSTAÇ Karbon Dengeleme Ekibinin yaptığı toplantılar sonucunda, E-Zirvede emisyon kaynağı olarak yalnızca elektrik kullanımının tespit edildiğini dile getiren İSTAÇ Genel Müdürü M. Aslan Değirmenci, şunları söyledi: “E-posta trafiği, dijital platform tasarımı, web sitesi çalışmaları, etkinlik firması ve zirve kurulu çalışmalarında elektrik kullanımın tespit edildi. Gelecek nesillere yaşanabilir şehirler miras bırakma misyonumuzla faaliyet alanlarımızı genişletiyoruz ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. İklim değişikliği çalışmalarının yoğun olduğu bu dönemde karbon ayak izini sıfırladığımız 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde ‘Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden’ projemizle 2021 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü almaktan mutluluk duyuyoruz. Projemizde atıklardan elde edilen enerji ile seramızı ısıtıyor ve her yıl yetiştirdiğimiz yaklaşık 7 milyon fideyi İstanbullu çiftçilerimize ücretsiz dağıtıyoruz. Seramızda doğal gaz kullanmayarak karbon ayak izimizi azaltıyor, doğayı koruyoruz. Karbon nötr bir dünya için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir