Connect with us

Teknoloji

GIDA SEKTÖRÜNE ROBOTİK ÇÖZÜMLER…

Bilgisayarlı sayısal kontrol ekipmanı geliştirmede dünyanın önde gelen fabrika otomasyonu üreticilerinden FANUC, Covid-19 salgınının etkisiyle büyük değişimlere uğrayan gıda sektöründe duyulan yeni ihtiyaçları robotik çözümlerle karşılıyor ve verimliliği artırıyor.

Dünya genelinde kurulu 27,5 milyon ürüne teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı çözümler sunan “CNC, robot ve makine” üreticisi FANUC; Covid-19 salgınıyla yeni teknoloji kullanımının devreye girdiği gıda sektöründeki  iş süreçlerini iyileştiren ve verimliliği artıran projelere imza atıyor.

Onur Kazancı-FANUC Robot Satış Takım Müdürü

Onur Kazancı-FANUC Robot Satış Takım Müdürü

“GIDADA OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KAZANDI”
FANUC Robot Satış Takım Müdürü Onur Kazancı, Covid-19 döneminde gıda sektöründeki satış hacminin iki kat arttığını ve buna paralel otomasyon yatırımlarının hız kazandığını belirtti: “Pandemi sürecinde gıda sektöründe satış hacmi iki kat arttı ve buna paralel otomasyon yatırımları hız kazandı. Otomasyona ihtiyacın artmasının sebepleri arasında da iş gücü sorunu ve mevcut çalışanların sağlık problemleri nedeniyle işlerine gidememesi gibi sorunlar yer aldı. Özellikle hat sonu paketleme süreçlerinde operatörlerle aynı alanda çalışması gereken robotik hücreler için cobot uygulamalarına ağırlık verildi. İş güvenliğini ön planda tutarak üretim adetlerine destek olabilmek için cobot gibi alternatif sistemler üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“GENELLİKLE PALETLEME ROBOTLARI KULLANILIYOR”
Sektörde ağırlıkla paletleme robotlarının kullanıldığını belirten Kazancı, “Bu noktada ergonomi ve hız açısından operatörün çalışması yerine robotik uygulamalar tercih ediliyor. Bunun yanı sıra son dönemde işlenmiş gıdaların paketlenmesi üzerine de ciddi projeler hayata geçiyor. Bu kısımda ise önemli olan konu, işlenmiş ürünün el değmeden tüketiciye ulaşması.” dedi.

"Direkt gıdaya temas edilen alanlarda gıda sektörüne özel dizayn edilmiş delta robotlar yüksek hız ve hassasiyette paketleme görevleri üstleniyor."

Onur Kazancı: “Direkt gıdaya temas edilen alanlarda gıda sektörüne özel tasarlanan delta robotlar yüksek hız ve hassasiyette paketleme görevleri üstleniyor.”

“GIDAYA TEMASLI ALANLARDA ÖZEL TASARIM DELTA ROBOTLAR TERCİH EDİLİYOR”
Kazancı, direkt gıdaya temas edilen alanlarda ise “gıda sektörüne özel tasarlanan” delta robotların yüksek hız ve hassasiyette paketleme görevi üstlendiğini söyledi:  “Dondurma ve dondurulmuş ürünlerin çoğunlukla hat sonunda paketlenmesi ve paketli ürünlerin palete dizilmesi için robotik uygulamalar tercih ediliyor. Direkt gıdaya temas edilen alanlarda gıda sektörüne özel dizayn edilmiş delta robotlarımızla yüksek hız ve hassasiyette paketleme görevleri üstleniyoruz. İşlenmiş ürünlerin paketlenmesi ve paketlenen kolilerin paletlere dizilerek sevke hazırlanmasında da robotlarımız önemli bir görev alıyor. Bazı özel depolarda bayilerden gelen siparişlere özel mix palet dediğimiz farklı ürünleri ayrı raflardan toplayarak ortak ürün grubu oluşturabilecek sistemlerimiz de mevcut.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir