Connect with us

Türkiye Gündemi

“OKURKEN SÜREKLİ SATIR TAKİP EDEN ÇOCUKLARDA GÖRME BOZUKLUĞU OLABİLİR”

Okumaya başlayan her çocuk okurken satırları sürekli parmakla takip edip, harflere çok yakından bakabiliyor. Ebeveynlerin ilkokula yeni başlayan çocuklarda sık görülen bu tip davranışları normal karşılayabildiğini belirten Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, ilgili alışkanlıkların miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi görme bozukluklarından kaynaklanabildiğini söyledi.

Erken teşhis sayesinde görme tedavisinde olumlu sonuçlar alındığının altını çizen Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, görme bozukluğunun belirtilerini anlattı.

Prof. Dr. Özgül Altıntaş-Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı

Prof. Dr. Özgül Altıntaş-Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı

“TEDAVİYE GEÇ KALINDIĞINDA GÖRME TEMBELLİĞİ KALICI HALE GELİYOR”
Görme bozukluğunun tedavisine geç kalındığında görme tembelliğinin kalıcı hale gelebildiğini dile getiren Altıntaş, ebeveynlere şöyle seslendi: “Erken teşhis sayesinde görme bozukluklarının gözlükle düzeltilmesi, görmenin hızlı öğrenildiği 8-9 yaş öncesi çocuklarda görme keskinliğinin artışını sağlıyor. Tedavide geç kalındığında ise görme tembelliği kalıcı hale dönüşebiliyor. Görme bozukluğunun erken tanısı için çocuklar hiçbir yakınmaları olmasa dahi doğumdan sonraki ilk 6 ay-1 yaş aralığında, 3. ve 6. yaşta mutlaka göz muayenesinden geçmeli. Ayrıca göz bozukluğuna işaret eden yakınmalarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.”

“COVID-19 ETKİSİYLE BASİT MİYOPİ GÖRÜLME YAŞI DÜŞTÜ”
Covid-19 döneminde “basit miyopi” diye adlandırılan uzağı net görememe sorunun başlangıç yaşının ilkokul öncesi döneme düştüğünü hatırlatan Altıntaş, “Bunun nedeni ise pandemi sürecinde çocukların saatler boyunca ve çok yakından ekrana bakmalarıdır. Miyopi başladıktan sonra 20-25 yaşına kadar artar ve kişinin gözlük numarası büyür. Miyopinin erken yaşta başlaması finalde daha büyük numarayla sonuçlanır. Miyopide numara arttıkça retina (gözün sinir katmanı) sorunlarını beraberinde getirir. Miyopinin yanı sıra çok yakından uzun süreli ekran kullanımı çocuklarda gözlerde kayma, genellikle de içe kayma sıklığını da artırdı. Bu tür görme problemlerini önlemenin en etkili yolu ise doğru yakın çalışma kuralların uymaktır.” dedi.

"Okurken satırları kaydıran ve sürekli takip eden çocuklarda görme bozukluğu olabilir"

“Okurken satırları kaydıran ve sürekli takip eden çocuklarda görme bozukluğu olabilir”

“OKURKEN HARFLERE YAKINDAN BAKIYORSA GÖRME BOZUKLUĞU OLABİLİR”
Okurken satırları kaydıran ve sürekli takip eden çocuklarda görme bozukluğu olabileceğini vurgulayan Altıntaş, şu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini önerdi:
-Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çeviriyorsa
-Okulda tahtadaki yazıyı netleştirebilmek için sürekli kendini zorlaması nedeniyle sık sık baş ağrısı oluşuyorsa,
-Okurken ya da yazarken kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma problemi yaşıyorsa
-Gördüğünü netleştirme çabası sonucunda yorgun düşmesi nedeniyle ilgisinde azalma varsa
-Görüntüleri netleştirmek için sık sık gözlerini kırpıyor, kısıyor ya da ovalıyorsa
-Okurken veya yazarken harflere çok yakından bakıyorsa
-Satırları kaydırıyor veya sürekli parmakla takip ediyorsa
-Ayakkabılarını bağlama, oyun oynarken topu tutma veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanıyorsa

"Her 25 dakikada bir, 1-2 dakika kısa molalar vermeli ve bakışlarını uzağa yöneltmeli. Kısa molalarda ekranlı başka bir cihaz kullanmamalı"

“Her 25 dakikada bir, 1-2 dakika kısa molalar vermeli ve bakışlarını uzağa yöneltmeli. Kısa molalarda ekranlı başka bir cihaz kullanmamalı”

“HER 25 DAKİKADAR BİR, 1-2 DAKİKA MOLA”
Altıntaş, görme bozukluğu oluşumunu önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
-21 cm’den küçük ekranlara en az 25-30 cm uzaktan, büyük ekranlara da 50-60 cm uzaktan bakmalı.
-Her 25 dakikada bir, 1-2 dakika kısa molalar vermeli ve bakışlarını uzağa yöneltmeli. Kısa molalarda ekranlı başka bir cihaz kullanmamalı.
-İki kısa mola sonrasında biraz daha uzun mola daha etkili olacaktır. Tercihen dış mekan aktiviteleri yapması sağlanmalı.
-Haftada en az 10-14 saat, güneş ışığının yeryüzüne dik gelmediği saatlerde dış mekanda zaman geçirmeli. Güneş ışığının violet dalga boyunun miyopiye gidişi azalttığı iddia edilse de, dış mekanda zaman geçirirken ekranlardan uzaklaştıkları için faydalı olabilir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir