Connect with us

Faruk Bangir

FİLM GİBİ BİR HAYAT: MÜRÜVVET SİM…


Mürüvvet Sim, henüz 16 yaşındayken tiyatro sahnelerine ayak bastı. Ünlü tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Raşit Rıza topluluğunda tiyatroya merhaba diyen sanatçı, birçok toplulukta sahne aldı. 1950’de “Onu Affettim” isimli filmle sinema dünyasına girdi. Başarılarla dolu sanat yıllarının ardından ömrünün son döneminde ciddi boyutta geçim sıkıntısı çekti.

 

Bazen cadaloz bir mahalle teyzesi, bazen Türkçe’yi sevimli bir şekilde konuşan Rum komşu… Hepsinin ortak özelliği içindeki pırıl pırıl kalpli bu kadın: Mürüvvet Sim.

TARLADA DOĞAR, ANNESİ GÖBEĞİNİ ÇEKME BIÇAĞIYLA KESER
Dünyaya geliş hikâyesini bir dergiye, “Tarlada doğmuşum ben. Annem göbeğimi ‘çekme’ bıçağıyla kesmiş. Şalvarına sarıp atmış atının terkisine, getirmiş eve.” sözleriyle anlatan Mürüvvet Sim, 23 Nisan 1929 tarihinde Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Büyükyoncalı Köyü’nde doğdu.

Yokluk içerisinde büyüdü. Her şeye rağmen çalışma hırsıyla adını Yeşilçam tarihine yazdırmayı başardı. Annesi hizmetçilik, babası ise bahçıvanlık yapıyordu.

MAHALLENİN YARAMAZ VE AFACAN ÇOCUĞUDUR…
Ailesi İstanbul’a yerleştiğinde Mürüvvet 2 yaşındaydı. Çocukluk yılları Topkapı Tekkeci Mahallesi’nde geçirdi. Mahallenin yaramaz ve afacan çocuğuydu. Mahalleli onu çok seviyordu ve sinemaya düşkünlüğünü küçük yaşlarda fark etmişti. Çocukken mahallelinin eline sıkıştırdığı üç beş kuruşla sinemaya giderdi, daha sonra izlediği filmi mahalle sakinlerine heyecanlı bir şekilde anlatırdı.

HANGİ EVDE BALIK PİŞSE KENDİNİ DAVET ETTİRİR…
Mahalleli ona “Korkunç Mürüvvet” lakabını takmıştı. Sebebi ise mahallede hangi evde balık pişerse kendini ne yapar ne eder o eve davet ettirirmiş. Mahallenin terzisi elinde kalan artık kumaşlardan onun için elbiseler hazırlarmış.

40 YIL YELEK ÖRÜP KİMSESİZ ÇOCUKLARA DAĞITIR…
Akşam olduğunda mahalledeki bütün çocukların anneleri evlatlarına yeleklerini giydirirmiş. Bir örme yeleği olmadığından bu anları uzaktan izlermiş. İçinde hep bir ukde kalmış. Sanat dünyasında başarılar elde ettikten sonra 40 yıl boyunca yelek örüp sokaktaki kimsesiz çocuklara dağıtmış.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Mürüvvet Sim, 1983 senesinde 54 yaşında iken hayata gözlerini yumdu.

YUMURCAK KARAKTERİNDE HAYAT HİKAYESİ VAR
Yumurcak karakterinin, Mürüvvet Sim’in rol aldığı bir film setinde yaşam hikayesini anlatması sonucu yazıldığını biliyor muydunuz ?

Henüz 16 yaşındayken tiyatro sahnelerine ayak bastı. Ünlü tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Raşit Rıza topluluğunda tiyatroya merhaba diyen sanatçı, ardından birçok toplulukta sahne aldı.

Mürüvvet Hanım, 1950 senesinde “Onu Affettim” isimli filmle sinema dünyasına girdi. Yine bu yıllar özel bir bankanın çocuk tiyatrosunda yönetmenlik ve oyunculuk görevlerini üstlendi.

LODOSÇULUKLA EKMEK PARASI KAZANIR…
Başarılı tiyatro ve sinema yıllarının ardından “denizden ve rüzgardan gelenlerle lodosçuluk dönemi” başladı hayatında. Nasıl mı? Ekmek parası kazanmak zorundaydı. İstanbul’da lodos çıktıktan sonra dipten deniz yüzeyine çıkan eşyalar, takılar kıyıya vurur. Lodosçular da sahile vuran değerli eşyaları alıp satarak geçimlerini sağlar. Mürüvvet Sim de yaşamının sonlarına doğru bu uğraşla geçimini sağlıyordu.

Sanatçı 1983 senesinde 54 yaşında iken hayata gözlerini yuman sanatçı, vefatına pakın bir piyango bayisi işletti.

O hep sevimli haliyle gönlümüzde yaşamaya devam ediyor. Ruhu şad olsun.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir