Connect with us

Sağlık

ÜZÜMÜNÜ YE BAĞINI SORMA ÇÜNKÜ!

Yaz aylarının vazgeçilmez şifa deposu meyvelerinden üzüm, içeriğindeki resveratrol ve antosiyanin gibi antioksidanlarla hücreleri yenileyip birçok hastalığın gelişme riskini azaltıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can üzümün faydalarını anlattı.

Vitamin ve mineral açısından zengin meyvelerden üzümün cilt yaşlanmasını önlediğini ifade eden Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can, çekirdek ve kabukla tüketilmesini önerdi.

Can, üzümün faydaları hakkında şu bilgileri verdi:

Deniz Nadide Can-Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

Deniz Nadide Can-Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

“VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIR”
Özellikle içeriğindeki C vitamini ve polifenollerden zengin antioksidan sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Böylece başta Covid-19 olmak üzere vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırıyor.

“KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER”
Üzüm kalp sağlığını koruyan en önemli meyveler arasında yer alıyor. İçeriğindeki güçlü antioksidan resveratrol sayesinde kolesterolün emilimine engel oluyor. Bu etkisiyle kolesterol seviyesinin düşmesine katkı sağlıyor. Yapılan çalışmalar, özellikle kırmızı üzümün kolesterolü düşürmede daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Üzüm yüksek potasyum içeriğiyle kan basıncının düşmesine de yardımcı oluyor.

“KANSERE KARŞI KORUR”
Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketildiğinde, içeriğindeki zengin resveratrol sayesinde kanser hücrelerinin fonksiyonlarını bozup, toksik etkilerini azaltabilir.

“YAŞLANMAYI GECİKTİRİR”
Vücutta myricetin ve quercetin gibi flavonoidler serbest radikal denilen zararlı maddelerle savaşarak cildin yaşlanmasını geciktiriyor. Ayrıca hücreleri yenileyen özelliğiyle de cildin gergin ve sağlıklı görünmesini sağlar.

"Üzüm yarısı su olan şekerli ve lifli bir meyve olduğu için kilo kaybını da destekler"

“Üzüm yarısı su olan şekerli ve lifli bir meyve olduğu için kilo kaybını da destekler”

“DİYETLERDE TATLI ALTERNATİFİ OLUR”
Üzüm yarısı su olan şekerli ve lifli bir meyve olduğu için kilo kaybını da destekler. Doğal meyve şekeri olması ve içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihabı azaltan etkileriyle zayıflama diyetlerinde iyi bir tatlı alternatifi olabilir.

“GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER”
Üzümün içerdiği resveratrol sayesinde gözdeki retina hücrelerini güneşin zararlı etkilerinden koruduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Üzümde aynı zamanda lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığını destekleyen başka antioksidanlar da yer alıyor. Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin gözlerin mavi ışıktan zarar görmemesine yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

“KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR”
Yapılan araştırmalar, beslenmede düşük potasyum alımının yüksek kan basıncı ve inme riskini arttırdığını gösteriyor. Üzüm yüksek potasyum içeriğiyle kan basıncının desteklenmesine yardımcı olur.

“KABIZLIĞI ÖNLER”
Kronik kabızlığın kolon kanseri riskini artırıyor. Üzüm düzenli tüketildiğinde bol lif içeriğiyle kabızlığı engelleyebiliyor. Bu etkisi sayesinde kolon kanseri riski de düşürür.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir