Connect with us

Finans & Ekonomi

HUBUBAT, BAKLİYAT VE YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜNDE İHRACAT HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR…

Covid-19 salgınında Türkiye’de gıda ihracatında en çok artışın yaşandığı hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün son 1 yıllık döneminde ihracat rakamı 8 milyar 32 milyon dolara ulaştı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, 2020’de 19,5 milyar dolarlık gıda ürünleri ihraç edildiğini söyledi.

2020 yılının Ocak-Temmuz döneminde 4 milyar 60 milyon doları bulan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2021’in aynı döneminde yüzde 18 artışla 4 milyar 803 milyon dolara çıktı. Bu süreçte Irak’a 777 milyon dolar, İran’a 156 milyon dolar ve Almanya’ya ise 141 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Mustafa Terci-Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

Mustafa Terci-Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

“EN ÇOK EKMEK, PASTA VE KEK GRUBU İHRAÇ ETTİK”
Son 12 ayda sektörde en çok ekmek, pasta ve kek grubu ihracatının yapıldığı belirten Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, 1 milyar 105 milyon dolar değerinde ekmek, pasta ve kek ihraç edildiğini söyledi. Türkiye’nin buğday unu ihracatından ise 1 milyar 8 milyon dolar döviz gelir sağladığını ifade eden Terci, makarna ihracatının da 775 milyon dolara ulaştığını aktardı.

“2020’DE REKOR KIRILDI”
Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün gıda ihracatının yüzde 41’lik dilimini oluşturduğunu hatırlatan Terci, “Hububat, bakliyat yağlı tohumlar sektörünün 31 Temmuz 2020’den 1 Ağustos 2020’ye kadar olan ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük artışla 8 milyar 32 milyon dolara ulaştı. Yıllık bakıldığına bu bir rekor. Hububat sektörü bir önceki yılın aynı döneminde 7 milyar 59 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.” dedi.

“HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT”
Terci, 2022’de 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi: “Dünya genelinde gıda talebi artarak sürecek. Türkiye olarak küresel iklim değişikliğinin yaralarını saracak adımları hızla atıp üretimini artırdığı takdirde sürdürülebilir bir ihracat yakalayacak konumdayız. 2022 yılı için 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir