Connect with us

Finans & Ekonomi

IDEF’21’DE TUBİTAK RÜZGARI…

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) BİLGEM ile ASİS Elektronik ve Bilişim Sistemleri A.Ş. arasında “yerli ve milli teknolojik sistemlerin geliştirilmesi iş birliği protokolü”, TÜBİTAK RUTE ile ASPİLSAN arasında “lityum iyon pil teknolojileri alanında proje sözleşmesi” ve TÜBİTAK BİLGEM ile TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş. arasında da “Güvenli Mesajlaşma Ürün Testleri Hizmeti Hizmet Kabul ve Gizlilik Çerçeve Sözleşmesi” imzalandı.

 

17-20 Ağustos 2021 tarihlerinde 79 ülkeden 154 heyetin katılımıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın 15’incisinde (IDEF’21), ürün ve sistemlerin tanıtılması ile satış protokollerinin yanı sıra bu alanda faaliyet gösteren kurumlar ve firmalar arasında iş birliği anlaşmaları da imzalandı.

TÜBİTAK, IDEF’21’E SAGE, BİLGEM, MAM VE UZAY’LA KATILDI…
Pek çok anlaşmaya imza koyan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bu yılki IDEF’te Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’yle (UZAY) yer aldı.

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİK SİSTEM GELİŞTİRME PROTOKOLÜ
TÜBİTAK BİLGEM ile ASİS Elektronik ve Bilişim Sistemleri A.Ş. arasındaki “yerli ve milli teknolojik sistemlerin geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü” TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Ali Görçin ve firmanın İcra Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Yönetim Kurulu Üyesi Salih Güçbilmez imzaladı.

SAVUNMADA YERLİLİK ORANI YÜZDE 80’LERE ULAŞTI
Teknoloji geliştirilmesinin başkanlık koltuğunda oturduğu TÜBİTAK’ın asli görevlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mandal, “Özellikle bu kapsamda da uzunca bir zamandır üzerinde çalıştığımız lazer teknolojimizi geliştirmek ve daha kapsamlı kullanmak adına ülkemizin kıymetli firmalarından olan ASİS ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Açılışta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da ifade ettiler; yüzde 20’lerden başlayarak şu an yüzde 80’lere gelen yerlilik oranına bu anlaşmayla bir değer daha katmış olacağız.” dedi.

LİTYUM İYON PİL TEKNOLOJİLERİ PROJE SÖZLEŞMESİ…
TÜBİTAK RUTE ile ASPİLSAN arasındaki “lityum iyon pil teknolojileri proje sözleşmesine” TÜBİTAK adına Başkan Prof. Dr. Mandal ve RUTE Enstitü Müdürü Dr. Mehmet Ali Çimen; ASPİLSAN adınaysa Yönetim Kurulu Başkanı Necati TEKİN ve Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy imza attı.

GÜVENLİ MESAJLAŞMA TEST VE GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ
TÜBİTAK BİLGEM ile TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş. arasında da “Güvenli Mesajlaşma Ürün Testleri Hizmeti Hizmet Kabul ve Gizlilik Çerçeve Sözleşmesi” imzalandı. İmzalar TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Ali Görçin ile firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şahin ve Genel Müdürü Bilal Aktaş tarafından atıldı.

Prof. Dr. Hasan Mandal- TÜBİTAK Başkanı

“DİJİTALLEŞMEYLE SİBER GÜVENLİK STRATEJİK ÖNEM KAZANDI”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, bu sözleşmeye ilişkin şunları kaydetti: “Geçmişte testlerin ve sertifikasyonların yurt dışında yapıldığı bir ortamdan, ülkemizdeki tüm yetkinliklerin ortak kullanıldığı yapıya doğru dönüşüm içerisindeyiz. TÜBİTAK olarak bugün imzalayacağımız anlaşmayla sürece katkıda bulunacağız. TÜBİTAK BİLGEM’in uzun zamandır güvenlik odaklı haberleşme sistemleri konusunda test yeteneği var. Bu yeteneği TRTEST ile buluşturmuş olacağız. Dolayısıyla ülkemizde bu amaca yönelik talepler TRTEST’e gelecek, biz de kendi yetkinliğimizi TRTEST ile birlikte kullanmış olacağız. Ben bunun çok kritik bir iş birliği olduğunu düşünüyorum. Çünkü dijitalleşmeyle beraber siber güvenlik konusu stratejik önem kazanmış durumdadır.”

“MESAJLAŞMA GÜVENLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ HALE GELDİ”
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı da olan Adem Şahin ise şöyle konuştu: “TRTEST şirketimiz TÜBİTAK BİLGEM ile çok önemli bir işbirliği gerçekleştirecekler. Mesajlaşma programları ve bunların güvenilirliği artık gündelik hayatımızın çok önemli bir parçası haline geldi. Bu iş birliği ile Türkiye’de yerli yazılım geliştiren firmalarımızın, kuruluşlarımızın üretmiş oldukları programların belgelendirilmesi faaliyetleri güvenilir bir elden gerçekleştirilmiş olacak. TRTEST bu manada TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilmiş olan kabiliyetleri bu işbirliği çerçevesinde kullanacak.”

TÜBİTAK’IN İMZA DOYDUĞU DİĞER ANLAŞMALAR…
TÜBİTAK ayrıca fuarda SSB ASELSAN’la “Multistatik Radar Yetenek Kazanım Geliştirilmesine İlişkin Sözleşme”, ASELSAN FOTONİKS’le “Lazer Haberleşme Sistemi İşbirliği Protokolü”, ASFAT – ASKERİ FABRİKA VE TERSANE İŞLETME A.Ş.’yle “Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi Kapsamında Degaussing Sistemi Alt yüklenicilik Sözleşmesi” ile “Mutabakat Sözleşmeleri” ve TUSAŞ – TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş.’yle de iş birliği anlaşması imzaladı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir