Connect with us

Finans & Ekonomi

KİMYA İÇİN ULUSAL YATIRIM ÇAĞRISI…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) iş birliğiyle organize edilen dijital bilgilendirme etkinliğinde “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” detaylarıyla anlatıldı ve “sağlık ve kimya ürünleri için” yatırım çağrısında bulunuldu. Müteşebbisler 13 Eylül 2021 tarihine kadar www.hamle.gov.tr üzerinden başvurabilecek.

 

Kimya, petrokimya ve sağlık sektöründe belirlenen toplam 421 ürün ve 80 yenilikçi teknoloji için yatırım başvurusu yapmak isteyen firmaların hangi teşviklerden nasıl yararlanacağı konusunda detaylı bilgiler paylaşıldı. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında kimya, eczacılık ve tıbbi cihaz ürünleri, 27 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de öncelikli ürün listesine alınmıştı. İKMİB’in “dış ticaret açığının ve ham madde bağımlılığının azaltılmasına” ve “yüksek katma değerli üretimin ve ihracatın artmasına” katkı sağlamak amacıyla hazırladığı “Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporu’nda” sıralanan yerli yatırıma uygun 103 ürünün 98’i listeye dahil edildi. Dileyen müteşebbisler Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı’na 13 Eylül 2021 tarihine kadar http://www.hamle.gov.tr  üzerinden başvurabilecek.

Söz konusu program ile sağlanacak teşvik ve destekler hakkında sektörü bilgilendirmek üzere düzenlenen webinara KSP (Kimya Sektör Platformu) Başkanı ve İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten katıldı.

Adil Pelister-  İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı, KSP (Kimya Sektör Platformu) Başkanı

İLK 10 EKONOMİNİN 8’İ KİMYADA DA LİDER…
KSP Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Kimya ve Sağlık Ürünleri Çağrısı Bilgilendirme webinarının açılışında; ikisi (İngiltere ve İtalya) hariç dünyanın ilk 10 ekonomisinin (ABD, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, İtalya, Brezilya ve Güney Kore), “en çok kimyasal ürün imal eden ve satan ülkeler” olduğunun altını çizdi.

“KİMYA, DİĞER PEK ÇOK SEKTÖRÜN DE TEDARİKÇİSİ HALİNE GELDİ”
10 ülkenin 2020 yılı itibariyle 55 trilyon dolardan fazla değer oluşturduğunu vurgulayan Pelister, şunları söyledi: “Bu ülkelerin dış ticaret dengelerinin pozitif hale gelmesinde ve ekonomilerinde net artı değer yaratılmasında kimya sektörünün çok ciddi bir öneme haiz olduğunu gözlemliyoruz. Kimya sektörü ayrıca uzay teknolojilerinden başlayarak, savunma sanayinden ulaşım ve haberleşmeye, tekstil ve gıda sektörlerine, otomotiv endüstrisinden bilişim teknolojilerine kadar diğer sektörlerin de tedarikçisi haline geldi. Bununla birlikte, sağlık endüstrisi, plastik endüstrisi, kozmetik, boya ve temizlik endüstrileri ile biyokimya endüstrileri ve bunların alt türevleri kimya sektörünün kapsadığı 16 alt sektörü oluşturuyor. Eminim ki, kısa bir gelecekte ‘yeni düzen’ içerisinde daha başka alt türev sektörlere daha sahip olacaktır. Dijitalleşen dünya ve bununla birlikte dönüşen ekonomik ve ekolojik hayat kimya sektörünün önemini katbekat artıracaktır. Enerji alanındaki heyecan veren yeni teknolojilerin gelişimi kimya sektörünün yeni alanlarını, yeni füzyon teknolojileri ise fiziksel kimyanın geleceğini şekillendirecektir. Ekolojik gelişmeler, virüsler, salgınlar ise biyo kimya, ilaç ve medikal alanında yepyeni gelişmeler doğuracaktır.”

“ULUSAL KİMYA AJANSI KURULMALI”
Kimya sektörünün küresel ticaret hacmindeki payının 1970’lerden bu yana yüzde 7-8’lerden 15’lere çıktığına dikkat çeken Pelister, ekonominin kimya sektörünün omuzlarında yükselmeye devam edeceğini dile getirdi: “Bu sebeple kimya sektörü stratejik bir sektördür diyoruz. Dünyanın en büyük ekonomilerini incelediğimizde kimya sektöründeki gelişmelerin ancak sektörel bilimsel ve Ar-Ge gelişmeleri ışığında ekonomik alana yansıdığını görüyoruz. Son 50 sene zarfındaki bu teknolojik bilimsel gelişmeler büyük ekonomileri de ortaya çıkardı. Bu noktadan hareketle İKMİB olarak Kimya Teknoloji Merkezi projemizi başlattık ve sonuca doğru emin adımlarla yaklaşıyoruz. Amacımız kimya sektörümüzü teknolojik ve bilimsel açıdan geliştirerek bu gelişmeleri de ticari alana transfer edebilmek. Kimya Teknoloji Merkezi örneğimizin ulusal bir strateji haline getirilerek Ulusal Kimya Ajansı kurulması ve devletimiz nezdinde en üst noktada temsiliyeti ve desteklenmesiyle, bizim de ülke olarak bir üst lige çıkacağımıza inancımızı yinelemek isterim.”

“RAPORUMUZDAKİ 103 ÜRÜNÜN 98’İ HAMLE PROGRAMINA ALINDI”
İKMİB’in 8 ayda olgunlaştırdığı “Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporu’nu” 8 Kasım 2020’de kamuoyuna duyurduğunu hatırlatan Pelister, “İthalat değeri 50 milyon doların üzerinde yer alan 157 adet sektörel ithal ürünü listeleyerek ülkemizde üretilebilmesi için bir bakış açısı oluşturmaya çalıştık. Bu ürünlerin ülkemizde üretiliyor olması kimya sektörümüz açısından dışa bağımlılık oranını da büyük ölçüde azaltacaktır. Raporumuzun hazırlanmasında Kimya Sektör Platformu paydaşlarımızın da katkıları büyük oldu. Raporumuzda yer alan ve ülkemizde üretilmesi uygun olan 103 ürünün 98’inin hamle programına alınmış olması bizim açımızdan gurur verici. Bu noktaya ulaşmada desteği büyük olan başta Sayın Mustafa Varank Bakanımız ve Bakan Yardımcılarımız olmak üzere bakanlık bürokratlarımıza ve emek sahibi herkese kimya sektörümüz adına şükranlarımızı arz ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. İlker Murat Ar-T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü

“SANAYİCİLERİMİZİN SONUNA KADAR YANINDAYIZ”
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ise dijital buluşmada şöyle konuştu: “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesi planlanan 919 ürün ve 300’den fazla teknoloji alanını içeren ürün listemizi bu yıl şubat ayında yayınlamıştık. İKMİB desteğiyle tanıtım ve bilgilendirme toplantımızın ilkini yine bu platformlardan gerçekleştirmiştik. 2021 yılında 3’üncü çağrımızı sağlık ve kimya ürünlerine ilişkin açmış olduk. 2023 Sanayi Ve Teknoloji Stratejimizin en önemli bileşenlerinden biri Milli Teknoloji Hamlesi idealimiz. Bu ideal kapsamında Sayın Bakanımızın öncülüğünde yürütülen pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışmalardan biri de Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız. Bildiğiniz gibi çağrımızın ön başvurularına ilişkin süreç inşallah 13 Eylül 2021 tarihinde tamamlanacak. Yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlayan programımız kapsamında Bakanlığımız tarafından sağlanan destek ve teşviklerin Ar-Ge’den yatırıma uçtan uca bir anlayışla ve tek pencere sistemi üzerinden verilmesi hedefleniyor. Sağlık ve kimya ürünleri çağrımız kapsamında 421 ürün ve 16 başlık altında 80 yenilikçi teknoloji alanının desteklenmesini hedefliyoruz. Bu çağrımız bugüne kadar yaptığımız çağrılar arasında ürün çeşitliliği ve teknoloji alanı çeşitliliği açısından da en yüksek sayıya sahip olan çağrımız. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ülkemizin geleceği ve milli teknoloji hamlemiz için çok önemli bir yapı taşı özelliği taşımakta. Bu programa olan inancımız doğrultusunda harekete geçen ya da geçmeyi planlayan tüm sanayicilerimizin sonuna kadar yanındayız.”

Açılış konuşmalarının ardından T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten, programın içeriğini detaylarıyla anlattı.

———————

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir