Connect with us

Finans & Ekonomi

İHRACAT VE İSTİHDAMDAKİ İLERİ TEKNOLOJİ KARNEMİZ…

İleri teknolojinin toplam ihracattaki payında Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde 17,9. Son 10 yılda oranın yüzde 0,7’den yüzde 3,4’e yükseldiği Türkiye, Avrupa ülkeleri sıralamasında Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk’un ardından sondan 4’üncü durumunda. İleri teknolojinin istihdamdaki payı ile bilim ve teknoloji işgücünün ne kadarının istihdam edilebildiği de çok önemli bir gösterge.

 

TÜGİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım, ileri teknolojinin toplam ihracattaki ve istihdamdaki payının artırılması yönünde projeler ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

İHRACATTA İLERİ TEKNOLOJİNİN PAYI
“Toplam ihracat içerisinde ileri teknolojinin payına göre Türkiye Avrupa ülkeleri içerisinde, Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk’tan sonra en düşük orana sahip 4. ülke konumundadır. 2018 yılı itibariyle AB (Avrupa Birliği) ortalaması yüzde 17.9 iken ülkemizde bu oran yüzde 3.4’tür.” bilgisini aktaran Zafer Yıldırım, “Son 10 yılda Türkiye’de ileri teknolojinin toplam ihracat içindeki payı artış göstererek yüzde 0.7’den yüzde 3.4 değerini almıştır.” dedi.

Zafer Yıldırım- TÜGİAD (Türkiye Genç İşadamları Derneği) Ankara Şubesi Başkan

İLERİ TEKNOLOJİNİN İSTİHDAMDAKİ PAYI…
Eurotat verileriyle “2020 yılı ileri teknolojili imalat” ile “bilgi yoğun ileri teknolojili hizmet” sektörlerinin toplam istihdamdaki payının Ankara’da yüzde 3.2, İstanbul’daysa yüzde 2.8 olduğunu kaydeden Yıldırım, Avrupa’daki oranlara ilişkin şunları dile getirdi: “Avrupa istatistiki bölge sınıflandırmasında 9 bölge var ki bu bölgelerdeki istihdamın içinde ileri teknolojinin payı yüzde 10’u geçiyor. Macaristan, Almanya, Slovakya, İrlanda, İsveç, Finlandiya, Danimarka performans gösteren bölgelere ev sahipliği yapan ülkelerdir.”

BİLİM VE TEKNOLOJİ İŞ GÜCÜNDE İSTİHDAM
Yıldırım (yine 2020 yılı istatistiklerine göre) “üniversite mezunu ya da bilim ve teknoloji alanındaki iş gücünün ne kadarının istihdam edilebildiğinin de farklı bir perspektif sunduğunu belirtti: “Ankara’da yüzde 43 olan oran İstanbul’da yüzde 36’ya gerilemektedir. Bu rakamlar nüfus olarak İstanbul’un üçte biri konumunda olan Ankara’nın elindeki insan kaynağını en etkin şekilde kullanması için ileri teknoloji alanlarına odaklanması gerektiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

STOCKHOLM’DEKİ ORAN YÜZDE 68…
Örneğin Stockholm’da bu oran yüzde 68. Son yıllarda eğitimde yapılan atılımlara rağmen ülkemizde ne yazık ki oran halen düşük. Helsinki, Zürih, Hovedstaden gibi bölgelerdeki modelleri esas alarak yerel politikalar ile farklılaşma ihtiyacı doğuyor. Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi başat şehirlerimizde teknoloji konusunda atılacak adımların yereldeki ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesi, çok daha efektif sonuçları beraberinde getirecektir.”

İleri teknolojinin toplam ihracattaki payında Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde 17,9. Son 10 yılda oranın yüzde 0,7’den yüzde 3,4’e yükseldiği Türkiye, Avrupa ülkeleri sıralamasında Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk’un ardından sondan 4’üncü durumunda.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir