Connect with us

Finans & Ekonomi

TAZE MEYVE SEBZE İSRAFI “SON HASAT PROJESİ’YLE” AZALACAK….

Taze meyve sebze sektöründeki hasat kayıpları, konuyla ilgili yetkilileri çözüm arayışına itti. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin, Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Spor Toto Kulübü Başkanlığı ve Uluslararası Damla Gönüllüleri Derneği’yle ortaklaşa hayata geçirdiği “Gönüllü Son Hasat Projesi’yle” yüzde 50’lilere varan mahsül israfının azaltılması amaçlanıyor. 

Gönüllü Son Hasat Projesiyle; önceden eğitilmiş gönüllüler 2021 yılı sonuna kadar her ay bir üretim alanına giderek, üreticinin toplamadığı ürünleri hasat ettikten sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtacak.

Hayrettin Uçak-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı

Hayrettin Uçak-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı

“HASAT KAYIPLARININ NEDENLERİNİ VURGULUYORUZ”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin yıllık 55 milyon ton taze meyve sebze ürettiğini ancak bu üretim yüzde 50’sinin sofraya gelmeden israf edildiğini söyledi. Projeyle birlikte; toplanmadan ziyan olacak gıdaların tekrar insan tüketimine yönlendirileceğini belirten Uçak, “Gıda sistemi içindeki bitkisel üretimde hasat öncesi kayıpların nedenlerini vurgulamayı da amaçlıyoruz.” dedi.

“TOPLUMSAL DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRECEK”
Uçak, projenin toplumsal dayanışmayı güçlendireceğinin altını çizdi: “Hasat öncesi kayıpları önlemek adına bir toplama geleneği ve sürdürülebilir gıda için temel bir strateji benimsenecek. Proje, her kesimden tüketicinin; sağlıklı, yeterli, dengeli ve eşit beslenme hakkına katkı sağlayacağı gibi toplumsal dayanışmayı güçlendirecek, gıda kayıplarının ve israfın önlenmesi bilincini geliştirecek. Gönüllüler açısından ise; özellikle Covid-19 sürecinde kırsalda keyifli zaman geçirmek ve bir nevi ekolojik terapi olacak.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir