Connect with us

Finans & Ekonomi

PERAKENDECİLER BİR AN ÖNCE YASAL GARANTİ İSTİYOR…

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, gıda perakendesindeki son 3 aylık satışları değerlendirdiği açıklamasında sektördeki binlerce işletmenin gözü ve kulağının Perakende Yasası’nda olduğunu ifade etti: “Perakende ticaretinin yasa ile en kısa sürede garanti altına alınmasıyla işletmecilerimiz, esnafımız derin bir nefes alacak; rekabet avantajı kazanacak.” Düzgün “tüm işletmelerin en kısa sürede normal çalışma sistemine geçmesini ve sosyal, ekonomik, ticari dengenin yeniden sağlanmasını” temenni ettiklerini dile getirdi.

 

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Ömer Düzgün, mayıs ve haziran aylarındaki satışların 2020’nin aynı dönemine göre arttığını açıkladı. Mayıs 2021’deki tam kapanma sürecinde ev dışı tüketim kanalından gelen müşterilerle birlikte yerel market zincirlerinin cirolarında yüzde 25’lik artış meydana geldiğini ifade eden Düzgün, “Haziran ayı ise daha stabil geçti. Normalleşme süreciyle birlikte restoranların açılmasıyla ev dışı tüketim kanalından gelen artış azaldı. Haziranda piknik, mangal ve tatil ürünlerinde artış görüldü.” dedi.

Ömer Düzgün- Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE YÜZDE 28’LİK ARTIŞ…
Düzgün, 100 bini aşkın çalışanla hizmet veren 5 bin 500 marketin Kurban Bayramı öncesi ve sırasındaki satışlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Yerel zincir marketlerin genelindeki satışlar bayramdan bir hafta önce yüzde 28 oranında arttı. Bayram haftasında ise bir önceki yıla kıyasla satışlar yüzde 18 artış gerçekleşti. Vatandaşlarımızın market arabalarında en fazla gazlı içecekler, ayran, tatlı, baharat ve çeşniler, mutfak yardımcı malzemeleri ile un yer buldu”.

BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ BOŞALMA ANADOLU’DAKİ SATIŞLARA YANSIDI
Uzun bayram tatilinde Ege, Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine büyük şehirlerinden nüfus hareketi olduğuna dikkat çeken Düzgün, şunları kaydetti: “Ege Bölgesi’nde bakliyat ürünlerinde yüzde 25, şarküteride yüzde 26, manav ürünlerinde ise yüzde 15 artış gözlemledik. İç Anadolu Bölgesi’nde et satışlarıyla birlikte süt ürünleri ve Ayçiçek yağı ürün grubunda ciddi talep artışı görüldü. Geçen yıla kıyasla yüzde 29’luk satış artışı yaşayan Karadeniz Bölgesi’nde ise market arabalarında en çok sebze-meyve, süt ürünleri, temizlik, şarküteri, atıştırmalık ürünler yer buldu.” Düzgün, tatilde nüfusu azalan İstanbul’daki satışların geçen yıla oranla yüzde 10 düştüğünü belirtti.

TPF Başkanı Ömer Düzgün: “Ekonomik olumsuzluklarda perakende işletmeleri sorunun kaynağına inilmeden sorgulanıyor. Sektörümüzdeki olumsuzluklara rağmen işletmecilerimiz pek çok alanda katma değer yaratmaya devam ediyor.”

“BİNLERCE İŞLETMENİN GÖZÜ KULAĞI PERAKENDE YASASI’NDA”
Sektörün son üç aydaki satış performansına ilişkin açıklamasında epeydir üzerinde çalışılan Perakende Yasası’na da değinen Düzgün, konuyu şu ifadelerle değerlendirdi: “Pandemi nedeniyle ticari faaliyetlerini azaltan ya da tamamen durduran işletmeler normalleşme adımlarıyla birlikte nefes almaya başladı. Tüm işletmelerin en kısa sürede normal çalışma sistemine geçmesi ve sosyal, ekonomik, ticari dengenin yeniden sağlanması en büyük beklenti ve temennimiz. Binlerce işletmecimizin gözü ve kulağı Perakende Yasası’nda. Perakende ticaretinin yasa ile en kısa sürede garanti altına alınmasıyla işletmecilerimiz, esnafımız derin bir nefes alacak; rekabet avantajı kazanacak.”

“TÜKETİCİLER İLE PERAKENDECİLER KARŞI KARŞILA GETİRİLMEMELİ”
Düzgün, tüketiciler ile gıda perakendecilerinin karşı karşıya gelmesini engelleyici önlemler alınması gerektiğini dile getirdi: “Ekonomik olumsuzluklarda perakende işletmeleri sorunun kaynağına inilmeden sorgulanıyor. Sektörümüzdeki olumsuzluklara rağmen işletmecilerimiz pek çok alanda katma değer yaratmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte ürün fiyatlarındaki artışın, shrinkflasyonun (gramaj düşürmenin) sona ermesi, yaşanması muhtemel olan kuraklık nedeniyle üretim ve ürün temininde, ihracatta gerekli tedbirlerin alınması müşterilerimiz ile bizi karşı karşıya bırakmayacak. Bu konularda da destek bekliyoruz.”

“COVID-19 TEDBİRLERİNE HERKES UYMALI”
Covid-19 riskinin geçmediğinin altını çizen Düzgün, vatandaşları Sağlık Bakanlığı’nın duyurduğu kurallara uymaya çağırdı: “TPF olarak vatandaşımızın gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilmesi için marketlerimizde her türlü önlemi sunuyoruz. Vatandaşlarımızdan da alışverişleri esnasında maske takmalarını, sosyal mesafelerini korumalarını, paketli olmayan ürünlere dokunmamalarını, meyve sebze gibi açık ürünleri seçerken marketlerimizde yer verdiğimiz tek kullanımlık eldivenleri ve marketlerimizin farklı noktalarında konumlandırdığımız el antiseptiğini mutlaka kullanmalarını önemle rica ediyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir