Connect with us

Finans & Ekonomi

GÜNEYDOĞU İHRACATINDA STRATEJİK HAMLELER…

Covid-19 salgınının sebebiyet verdiği zorluklara rağmen 2021’in ilk aylık bölümünde ciddi miktarda ihracat artışına imza atan Adıyaman ve Kilis’e Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde irtibat büroları açıldı. Bölgeden gerçekleşen ihracatta yüzde 88’lik payla liderliği elinde bulunduran Gaziantep’e Gümrük Laboratuarı kurulacağı açıklandı.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan sekiz ihracatçı şehir, Covid-19 salgınıyla dünya genelinde mücadele edildiği 2020 yılında ihracatını yüzde 4,1 artırarak 9,3 milyar dolara ulaştı. 2021 Ocak-Haziran döneminde 5,5 milyar dolarlık ihracat yapan bölgenin yıl sonu hedefi 12 milyar dolar.

ADIYAMAN’DA YÜZDE 72, KİLİS’TE YÜZDE 55’LİK İHRACAT ARTIŞI
Güneydoğu’daki ihracat artışında Adıyaman ve Kilis illeri öne çıktı. 2021 yılının birinci yarısında Adıyaman yüzde 72’lik, Kilis ise yüzde 55’lik artışa imza attı. Bölge ihracatında yüzde 1,3 paya sahip Adıyaman’da 74, Kilis’teyse 182 firma yurt dışına ürün satıyor.

Adıyaman ve Kilis’te Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri GAİB bünyesinde faaliyet gösterecek irtibat büroları; Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Kilis Valisi Recep Soytürk, İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan ve çok sayıda bürokratın katıldığı törenle açıldı.

Fikret Kileci-Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı

BÖLGE İHRACATÇILARININ İHTİYAÇLARI YERİNDE KARŞILANACAK
Törende 2021 yıl sonu için belirledikleri 12 milyar dolarlık ihracat hedefinin yaklaşık yarısına denk gelen 5,5 milyar dolarını Ocak – Haziran döneminde pratiğe dönüştürdüklerini vurgulayan GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “Hedefe doğru emin adımlarla ilerleyen Bölge ihracatçımızın yanında olmak ve ihtiyaçlarını yerinde karşılayabilmek amacıyla irtibat bürolarımızı canlandırma yoluna gittik. Son olarak Kilis ve Adıyaman’da açtığımız irtibat büroları ile birliklerimizin iştigal sahasına giren tüm illerde bir irtibat bürosu kurulmuş oldu.rtibat bürolarımızda nitelikli personellerle firmaları geliştirmeye dönük faaliyetlerin yürütülmesi planlanıyor. Bu amaçla her irtibat bürosunda 1 uzman yardımcısı ve 1 idari memurun istihdamını sağladık.” dedi.

Kileci, “Adıyaman ve Kilis’in bölgenin önemli ihracatçı şehirleri arasında” bulunduğunu söyledi: “2021 yılının ilk altı ayında Adıyaman ihracatını yüzde 72, Kilis ise yüzde 55 artırdı. Bölge ihracatının yüzde 1,3’ünü gerçekleştiren Adıyaman’da 74 ihracatçı şirketimiz bulunuyor. Bunların çalışmalarını büyütmek ve ihracatı artırmak noktasında diğer üye firmalarımızı da teşvik etmek için büromuz sürekli çalışacak. Aynı şekilde Kilis’te de 182 üye firmamız ihracat yapıyor.”

GAZİANTEP OSB’YE GÜMRÜK LABORATUARI KURULACAK
Güneydoğu’dan ihracatın yüzde 88’inin yapıldığı Gaziantep’teki Organize Sanayi Bölgesi’ne bir Gümrük Laboratuarı kurulması için Ticaret Bakanlığı’nın çalışmalara başladığı bilgisini aktaran Kileci, şunları dile getirdi: “2020 yılı verilerine göre bölgeden 39 firma İSO 500, 57 firma ise İSO İkinci 500 listesinde. Bölge ihracatçılarımız her türlü desteği hak ediyor. Onlara bu desteği sağlamak ve ihtiyaçlarını yerelde karşılayabilmek anlamında irtibat bürolarımız son derece önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra, girişimlerimiz sonucu açılacak olan gümrük laboratuarı da ihracatçımız için büyük bir müjde. Bütün bu çabalarımızın hem bölgemize hem de ülkemize daha fazla katma değer sağlayacağına inanıyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir